06 2095 6938 info@bofit.nl

Re-integratie na burn-out (1): valkuilen werkgever

door | jun 22, 2015 | Burn-out nieuws |

De lat ligt steeds hoger in onze maatschappij. Alles moet beter en sneller. Door de economische crisis en hoge werkloosheid neemt de werkdruk en stress verder toe. Daarom is het niet zo vreemd één op de acht werknemers last heeft van burn-outklachten. Niet alleen het herstellen van een burn-out duurt lang, ook het re-integreren verloopt vaak moeizaam omdat de werkgever zich verkeerd opstelt. De belangrijkste valkuilen voor de werkgever op een rij.

Onder druk zetten
Maar liefst 43 procent van de zieke werknemers voelt zich onder druk gezet door de werkgever of leidinggevende blijkt uit FNV-onderzoek (2013). De druk wordt onnodig verhoogd door vragen zoals “wanneer kun je weer volledig aan de slag?” Of de leidinggevende laat de re-integrerende medewerker tegelijkertijd een regulier beoordelingstraject doorlopen. Dit gebeurt regelmatig terwijl de arbo-arts heeft bepaald dat de medewerker het voorlopig nog rustig aan moet doen.

Slecht communiceren
Geen contact opnemen om iemand te sparen is goed bedoeld, maar het werkt averechts. Door af te wachten en stil te blijven voelt de werknemer zich niet veilig en krijgt het idee niet gewenst te zijn. Door slechte communicatie kan ook onrust op de werkvloer ontstaan als collega’s niet voldoende geïnformeerd worden over de situatie. Met als bijkomend gevolg een stortvloed aan vragen als de medewerker weer voor het eerst op het werk verschijnt.

Geen verantwoordelijkheid nemen
Leidinggevenden laten zich wel eens ontvallen dat ze de burn-out bij een medewerker al lang hadden zien aankomen. Zij grepen niet in, omdat zij alle verantwoordelijkheid voor de ontstane situatie bij de werknemer leggen. Werkgevers zijn echter verplicht om alle maatregelen te nemen die redelijkerwijs nodig zijn om te voorkomen dat werknemers schade lijden. Signalen van een te hoge werkdruk of ongezonde stress mag een leidinggevende dus niet negeren. Ook niet als iemands privésituatie hierbij een rol speelt.

BRON: baaz.nl | 16 juni 2015

Vragen? Direct Contact? Bel 0800 – 533 04 55 (gratis)

Bereikbaar van maandag t/m zaterdag. Wilt je liever gebeld of gemaild worden? Klik dan hieronder op de knop.

Wil je direct persoonlijk contact? Bel 06 – 2095 6938 voor direct contact met BoFit-coach Bo Bogaard.
Krijgt je zijn voicemail? Spreek dan je telefoonnummer in, dan belt hij je terug.

Wij nemen binnen 24 contact met je op. Ook in het weekend.