20 symptomen van een depressie

door | jan 23, 2017 | Burn-out nieuws | 0 Reacties

Meer dan een miljoen Nederlanders leidt aan een depressie. En dit aantal neemt ieder jaar toe. Hoe herken je een depressie? Lees in dit artikel meer over de uitingsvormen en gevolgen, en de 20 meest voorkomende symptomen.

 

Depressie komt het meest voor bij mensen tussen de 40 en 49 jaar. Vrouwen slikken twee keer zo veel antidepressiva als mannen. En ook laagopgeleiden krijgen vaker last van depressieve klachten. Ondanks dat we steeds meer weten over depressie blijft het aantal depressieve Nederlanders groeien en heerst er nog steeds een taboe op.

Verschillende uitingsvormen

Bij een depressie raken je gevoel en verstand uit balans. De symptomen daarvan verschillen van persoon tot persoon. De één wordt overdreven angstig, de ander slaapt heel veel of juist helemaal niet. Een depressie wordt daardoor vaak niet direct herkend. Ondanks de verschillende uitingsvormen heeft elke vorm van depressie twee kenmerken gemeen: een zwaarmoedige of sombere stemming en nergens meer plezier aan beleven.

Gevolgen van depressieve stemmingen

Sombere gedachten en nergens zin in hebben, zitten je plezier in het leven ernstig in de weg. Sommige mensen raken door hun gebrek aan energie en interesse geïsoleerd. Een depressie kan ook samengaan met een burn-out.

Lees ook: Hoe ga je om met depressieve stemmingen?

Duur depressie

Hoe lang een depressie duurt is ook weer per persoonlijk afhankelijk. Ook de aard en intensiteit van de klachten spelen hierin mee. De een is er met een paar maanden weer bovenop, de ander kampt er jaren mee. De gemiddelde duur van een depressie is ongeveer acht maanden. Depressie kan ook in verschillende fases van je leven terugkeren.

 

20 symptomen van een depressie

Bij een depressie kunt één of meerdere van de onderstaande klachten hebben. Raadpleeg altijd eerst een huisarts als je denkt last te hebben van een depressie.

  1. Zwaarmoedige of sombere stemming.
  2. Vermoeidheid.
  3. Nergens meer plezier aan beleven.
  4. Interesseverlies.
  5. Slaapstoornissen.
  6. Eetstoornissen, duidelijke verandering van gewicht.
  7. (Hevige) stemmingswisselingen.
  8. Traagheid of onrust.
  9. Gespannenheid.
  10. Angstklachten.
  11. Geen of minder energie.
  12. Minder zelfvertrouwen
  13. Schuldgevoelens.
  14. Concentratieproblemen.
  15. Piekeren, negatieve gedachten.
  16. Besluiteloosheid.
  17. Denken aan de dood.
  18. Lichamelijke klachten.
  19. Libidoverlies.
  20. Vermijden sociale contacten.

Lees ook: 3 significante verschillen tussen burn-out en depressie.

 

 

 

 

Bronnen:
CBS.nl | 25 januari 2016
Depressiegala.nl
Gzz.nl

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out nieuws:

Oorzaken van stress bij jonge werknemers

Sinds 2011 kampen steeds meer jonge medewerkers tussen 25 en 34 jaar met stress. Steeds meer medewerkers tussen de 20 en 35 jaar krijgen een burn-out. Uit onderzoek van het CBS en TNO blijkt dat een op de tien medewerkers in de leeftijd van 15 tot 25 jaar last had...

Meer verzuim door toename stress privé

Het gemiddelde ziekteverzuim bleef in de eerste helft van 2014 gelijk aan 2013, maar het stressgerelateerde verzuim nam verder toe. Arbodienst ArboNed registreerde 4,6 miljoen verzuimdagen en daarvan had 10 procent te maken met stress. Dat is 8 keer zoveel als in...

Hartstikke ziek en toch naar je werk

De helft van werkend Nederland blijkt toch gewoon naar hun werk te gaan als ze ziek zijn. Dit heeft negatieve gevolgen voor de gezondheid. Veel werknemers voelen zich schuldig. Update: 23 oktober 2023   Dit fenomeen van niet ziekmelden heet presenteïsme...

Voldoende beweging en haalbare doelen zorgt voor herstel

Een goede balans tussen fysieke training en rust is belangrijk voor ons lichaam om goed te kunnen herstellen en klachten te voorkomen. Hoe vinden we de juiste balans tussen inspanning en ontspanning? Revalidatiearts Gerard Heijnen licht toe waarom voldoende...