9 tips tegen vakantiestress
Op vakantie gaan is voor veel mensen een bron van stress. 40% van de Nederlanders leidt aan vakantiestress. Waar komt die stress vandaan? Plus 9 tips om vakantiestress tegen te gaan.
Vooral de combinatie werk en vakantie wordt door veel mensen als zeer stressvol ervaren. Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Beroepsvereniging van Professional Organizers (NBPO) waaraan 505 werkende Nederlanders deelnamen. Het werk overdragen levert vaak chaos op. Daarnaast hebben sommige werknemers of ondernemers niemand om het werk over te dragen. Hierdoor worden de weken voor de vakantie erg druk. Vaak resulteert dit ook nog in zakelijke telefoontjes opnemen of e-mails checken tijdens de vakantie.
Niet makkelijk
Jantina van Beers, professional organizer en bestuurslid NBPO geeft aan: “We zien uit de resultaten dat mensen met vakantiestress het voor zichzelf niet makkelijker maken. Dit zijn namelijk ook de mensen die op de laatste avond van hun vakantie al weer in de mail duiken om bij te lezen en in de eerste week na hun vakantie meer uren maken dan normaal.” De eigen instelling en het werk kunnen loslaten is een belangrijke factor in het ervaren van stress en spanning voor en tijdens de vakantie.
Verschillen vrouwen en mannen
Reisorganisatie KAYAK deed onderzoek naar de verschillen tussen vrouwen en mannen met betrekking tot vakantiestress. Het inpakken van de koffer en het vertrek zelf blijken beiden geslachten als even stressvol te ervaren. Vrouwen verzorgen de zaken in huis als de post en planten, mannen zijn meer bezig met het huis veilig achterlaten. Een vrouw slikt daarnaast meer kalmerende middelen tijdens een vliegreis dan een man.
Psychische problemen
Maar niet alleen de voorbereidingen, ook de vakantie zelf is voor sommige onder ons een stressvolle bezigheid. Elk jaar komen bij de Nederlandse alarmcentrales een paar honderd meldingen binnen van toeristen die in het buitenland te kampen krijgen met aanzienlijke psychische problemen. Zoals angststoornissen, waandenkbeelden en manische depressiviteit. Op vakantie gaan betekent je aanpassen aan een ander klimaat, ander eten, een ander leefritme. Uw lichaam en geest moeten hieraan wennen. De stress van op vakantie gaan kan iemand die al (psychische) klachten heeft, net over dat randje duwen.
Angst voor het onbekende
Daarnaast is voor sommige vakantiegangers de angst voor het onbekende de grootste stressor. De taal is onbekend, je weet niet waar je de volgende dag zal zijn, je weet niet hoe laat je gaat eten. Ook het ontbreken van werk en daardoor geen beroepsidentiteit hebben kan voor sommige mensen stressvol zijn. Heb je thuis veel aanzien? Op vakantie kent niemand je. Ook de mensen met wie je op vakantie bent kunnen een bron van irritatie vormen. Je wordt opeens geconfronteerd met nare gewoontes die je anders niet zo snel merkt.
Uitgeblust terugkomen
Als laatste zijn de meeste van ons gewend om de dag ‘nuttig’ in te delen. Niets doen kan voor heel veel mensen zeer oncomfortabel zijn. Opeens wordt je geconfronteerd met onrustige gevoelens, veel gedachtes en het gevoel niets bij te dragen. Een gevolg kan zijn dat je van kerk naar stadje naar museum hopt en vervolgens geen tijd nemen om echt uit te rusten. En dan kom je min of meer uitgeblust van je duurbetaalde vakantie terug.
Hoe voorkom je vakantiestress?
Hieronder 9 tips om meer van je vakantie te genieten.
- Maak een to-do-lijst, zo houd je overzicht.
- Neem ruim de tijd om alles voor je vakantie te regelen.
- Neem de dag voor vakantie vrij.
- Doe de eerste drie dagen van je vakantie niet te veel maar laat je lichaam aan een andere omgeving wennen.
- Neem om en om een rustdag. Zo weet je zeker dat je ook echt uitgerust van je vakantie terugkomt.
- Doe echt alleen waar je zin in heeft. Ga niet naar een museum omdat je toch in de buurt bent en thuis je vakantie moet ‘verantwoorden’.
- Een vakantie hoeft niet perfect te zijn. Er mag ook best iets mis gaan. Te hoge verwachtingen leiden daarnaast naar teleurstelling.
- Gebruik een vakantie niet om van een burn-out te herstellen. Ervaring leert dat dit alleen maar meer onrust en stress geeft.
- Geef elkaar de ruimte, dat voorkomt ruzie.
Bronnen:
Pwdnet.nl | 4 juli 2017
Upinthesky.nl | 30 juni 2017
Pschologiemagazine.nl | juni 2008