06 2095 6938 info@bofit.nl

Verhaal van Frits | doelloos thuiszitten

Het ging al een aantal jaren slechter met mijn gezondheid. Na een heel vervelende prostaatontsteking en aanhoudende plasklachten heb ik vele specialisten gezien. Lichamelijk was er echter niks mis met mij. Op mijn werk ben ik de gehele periode van ongeveer twee jaar vol doorgestoomd, kreeg steeds meer op mijn bordje en zette er zelf nog een tandje bij om mijn ‘beperking’ te compenseren. Toen overleed mijn vader geheel onverwachts. Dat was het definitieve breekpunt. Na de crematie stortte ik volledig in. Al mijn energie was op.

Na een aantal weken volledig uitgeblust en doelloos thuis zitten moest er iets gaan gebeuren. De voorgestelde oplossing van de bedrijfsarts, gesprekken met een psycholoog, zag ik niet zitten. Ik had al een heel traject gehad in verband met de prostaatontsteking. Bovendien was de wachttijd zo lang dat ik daar niet op wilde gaan zitten wachten.

 

“Door alle stress en spanning was mijn ademhaling zo snel dat mijn lichaam elke dag een marathon aan het rennen was”

 

 

Na wat zoeken op het internet kwam ik BoFit tegen. Na telefonisch contact met Bo was een kennismakingsgesprek snel gemaakt. Wout werd mijn BoFit-coach voor de komende maanden. Onze eerste afspraak in de natuur rondom Lieshout gaf mij veel vertrouwen. Er was een goede klik. Voor mij heel belangrijk omdat je toch jezelf bloot moet geven om tot de kern van het probleem te komen. Dat het een intensief traject zou worden werd me ook meteen duidelijk. Een burn-out is, zo weet ik nu, toch vaak het gevolg van wie je als persoon bent, de balans tussen inspanning en ontspanning en hoe je met je grenzen en gebeurtenissen in het leven omgaat.

Gedurende het traject, in het begin heel intensief (2x per week) en later met steeds grotere tussenposes (1x per 3 weken) tussen de sessies, behandelden Wout en ik allerlei verschillende onderwerpen. Dit ging over mijn thuissituatie, mijn werk en bijvoorbeeld ook sporten. Thuis was het vooral dat ik een kort lontje had. Op het werk liep ik al langer op mijn tenen. Ik haalde geen voldoening en plezier meer uit het werk. Daarnaast was het sporten, wielrennen en mountainbiken de laatste jaren ook steeds verder op de achtergrond komen te staan. Deels door de klachten en deels omdat de lol eraf was doordat ik geen vooruitgang boekte qua conditie.

Een van de eerste, en achteraf voor mij ook een van de belangrijkste, onderdelen was mijn ademhaling. Door alle stress en spanning was mijn ademhaling zo snel dat mijn lichaam, zoals Wout het noemde, elke dag een marathon aan het rennen was. Hier heb ik meteen een aantal praktische oefeningen voor gekregen. Het effect: een veel rustiger lichaam en brein. Doordat ik mijn ademhaling beter onder controle kreeg kon ik ook op andere moeilijke momenten tot rust komen.

Daarnaast was aandacht voor de dingen die je voelt en ervaart heel belangrijk. Ik voelde niet meer, alles ging op de automatische piloot. Wout gaf me de handvatten om dit stapje voor stapje weer te leren. Daarbij gaf hij ook steeds aan dat het gaat om de stappen die je zet richting een doel, en dat het doel op zich niet  hetgeen is waar je zo snel mogelijk ‘moet’ zijn. Als je dat altijd maar doet ga je aan dingen die onderweg langskomen voorbij. Je ervaart ze dan niet en hebt niet de mogelijkheid om er bij stil te staan (van te genieten) of bij te sturen op basis van nieuwe inzichten/ontwikkelingen.

De positieve omslag die het BoFit-traject bij mij tot stand heeft gebracht heeft uiteindelijk geresulteerd in een veel gezondere levensstijl. Dit vooral doordat ik de verhouding tussen arbeid en rust veel beter in de gaten hou. Ik ben geïnteresseerd geraakt in ademhalingsoefeningen die ik toepas in dagelijkse situaties en tijdens het sporten. Samen met mijn vriendin de stap heb gezet om levensmiddelen met toevoegde suikers zoveel mogelijk uit ons dieet te schrappen. Een stap die we al een tijdje wilde zetten. Het resultaat: samen met mijn vriendin loop ik 1 à 2 keer per week joggend door de bossen en doen we diverse oefeningen zoals push-ups en squats. Tevens ben ik weer rustig begonnen met fietsen en heb besloten een baan te zoeken waar ik echt gelukkig van wordt. Lichamelijk en geestelijk voel ik me weer fit en gedurende het traject ben ik zo’n 10 kilo afgevallen.

Belangrijk is wel dat ik continu de balans tussen arbeid en rust in de gaten hou. Het gevaar ligt op de loer dat ik, vaak in mijn enthousiasme, de grens opzoek en er soms nog wel eens overheen ga. Echter door het BoFit-traject ben ik me hiervan bewust. Ik kan op tijd aan de rem trekken of compenseren met rust als een periode te druk is geweest.

Langs deze weg wil ik Wout nogmaals bedanken voor alle hulp, inzichten en leuke momenten tijden het traject!

 

Vragen naar aanleiding van een ervaringsverhaal?

Wil je direct persoonlijk contact? Bel 06 – 2095 6938 voor direct contact met BoFit-coach Bo Bogaard.
Krijg je zijn voicemail? Spreek je telefoonnummer in, dan belt hij je terug.

Wil je liever gebeld worden, klik dan op de button. Wij nemen binnen 24 uur contact met je op, ook in het weekend.