Burn-outverhaal van José | te lang en te hard gewerkt

Tijdens onze sessie gebruikten BoFit-coach Bo en ik regelmatig metaforen. Metaforen die handelen, voelen en doen duidelijk maken. Eén metafoor wil ik graag met jullie delen omdat deze ongetwijfeld voor velen passend is.

 

“Ik heb te weinig ontspannen en voor mezelf gekozen. Met als resultaat dat deze ‘saloondeuren’ uit balans waren”

 

De ‘saloondeuren’ staan voor de afgelopen jaren, voor de periode tijdens mijn burn-out, en voor de toekomst. Jarenlang heb ik de saloondeuren eenzijdig gebruikt, heb er eenzijdig teveel energie door laten gaan. Te lang, te veel, te hard en te intensief gewerkt, en te weinig ontspannen en voor mezelf gekozen. Met als resultaat dat deze mooie saloondeuren uit balans waren, scheef zijn.

Geen timmerman, maar een coach die mij helpt de deuren weer recht te hangen. Een BoFit-coach die mij stimuleert de deuren weer in balans te krijgen. Een coach die spiegelt, confronteert, stimuleert, vanuit een helikopter mijn verhaal aanhoort en waar nodig beoordeelt.

Wat ik leer? Mijn kwaliteiten en beperkingen. Door alleen maar te geven, mijn grenzen niet te kennen of te herkennen, geen gezonde arbeids-rustverhouding te hebben, zorg ik dat de saloondeuren eenzijdig open gaan en na lange tijd zelfs niet meer sluiten. Een timmerman of coach kunnen de deuren niet afhangen, dat moet ik zelf doen!

Een aantal stappen heb ik gemaakt: ik herken energielekken, heb afscheid genomen van ‘vrienden’ en klussen die meer energie kosten dan opleveren. En ik ‘omarm’ de mensen, activiteiten en werkzaamheden die mij energie geven.

De saloondeuren staan voor veel meer: wie laat ik toe, wat ga ik doen, hoe zorg ik dat mijn energie in balans is? Ik ben het zelf die bepaalt wie en wat door mijn deuren gaat of komt.

De saloondeuren hangen weer aardig recht maar de scharnieren zijn nog niet aangedraaid. Daaraan werk ik verder!

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out ervaringsverhalen:

Burn-out ervaring van Mirjam | extreme vermoeidheidsklachten

Mijn hele leven heb ik te maken gehad met extreme vermoeidheidsklachten. Na jarenlange onderzoeken in het ziekenhuis hebben de artsen nooit een diagnose kunnen stellen. En wat doe je dan? Dan ga je maar door met fulltime werken en een sociaal leven overeind houden....

Burn-outverhaal van Michiel | stress en ontslag

Ik heb een BoFit-traject gevolgd onder begeleiding van BoFit-coach Annette. En dit is mij heel goed bevallen. In mijn vorige werkkring had ik last van stress en nu werkte ik in een sfeer van dreigend ontslag en uiteindelijk ontslag. Annette heeft mij in die gehele...

Burn-out ervaring van Chamila | grenzen aangeven

Rond de zomer van 2022 begon bij mij stress op te lopen. Een aantal collega’s kregen een andere baan, de werkdruk nam toe en ik ging verhuizen. Spanning stapelde zich op waardoor ik minder goed sliep en fysieke klachten kreeg. Ik voelde het op dat moment niet...

Burn-outervaring van Nellie | onzeker en doodongelukkig

Ik werkte hele dagen van 8 tot 18 uur, meestal nog langer. Toch had ik het gevoel dat ik nergens echt aan toe kwam. Ik was als de dood een foutje te maken en controleerde elke mail wel tachtig keer voordat ik het verstuurde. Ik was vreselijk onzeker en voelde me...