Burn-outverhaal van Melissa | geestelijk en fysiek op

Eind maart 2017 ben ik met een paniekaanval op mijn scooter naar huis gereden van werk. Ik dacht dat ik een hartaanval kreeg. Het enige wat ik dacht: overleven, thuis komen dan kan mijn tante (waar ik destijds even bij woonde) de ambulance bellen. Eenmaal thuis kwam de hartaanval gelukkig niet. Maar ik had wel een burn-out.

29 lentes jong en over een maandje zou ik mijn 30ste verjaardag groots vieren en op mijn uitbundige leven proosten met al mijn vrienden en familie. Dat uitbundige leven heb ik radicaal stop moeten zetten. Ik kon niet meer, ik was geestelijk en lichamelijk op. Mijn 30ste verjaardag heb ik in plaats met met 30 vrienden met twee vriendinnen ‘gevierd’ aan de kust in Frankrijk. Gelukkig heb ik mezelf het beste cadeau gegeven: een traject volgen bij BoFit en een traject bij een psychologe. Vanaf eind juli had ik dus drie keer per week professionele hulp. Een keer per week zag ik mijn psychologe en twee keer per week zag ik BoFit-coach Tineke.

 

“Ik kon het niet meer opbrengen om de altijd vrolijke meid te zijn”

 

Ik dacht dat ik nooit meer gelukkig zou worden. Ik was bang voor mijn eigen gedachtes. Ik kon het niet meer opbrengen om de altijd vrolijke meid te zijn, de perfectionist op het werk en in mijn privéleven, de beste dochter en de gekste vriendin. Ik kon alleen maar huilen en was zo moe. Zonder de begeleiding van deze twee vrouwen had ik nu niet gestaan waar ik nu ben. Ik ben nu weer gelukkig. Ik ben niet meer bang. En ik weet nu dat echt alleen IK er voor kan zorgen dat IK gelukkig ben. Dit vind ik nu alleen maar een fijne gedachte. Voor jezelf zorgen is eigenlijk heel fijn. En het is fascinerend op het moment dat je echt naar je eigen behoeftes, je ziel, luistert en deze gaat vervullen. Ik mag mijn grenzen aangeven. Ik hoef niet voor anderen te zorgen en ik kan andermans problemen niet oplossen.

Ik bepaal mijn eigen levensgeluk. Maar ik heb ook geleerd dat hulp vragen en aanvaarden van anderen een teken van kracht is in plaats van zwakte. Coaching is dus echt iets wat ik iedereen gun en zeker aan zou raden als je in een burn-out zit. Want al wandelend door de natuur heeft mijn BoFit-coach mij zoveel inzichten gegeven. Ze gaf mij handvatten waardoor ik uiteindelijk zelf uit mijn burn-out ben gekomen. Maar het mooiste is nog dat ik deze handvatten de rest van mijn leven kan blijven gebruiken. Het hele traject was dus niet alleen om uit mijn burn-out te komen, ik zal het de rest van mijn leven af en toe weer kunnen inzetten. Een investering dus voor de rest van je leven!

Mijn burn-out was een hel. Maar toch ben ik er ook dankbaar voor. Ik zie deze periode als een cadeautje van het leven, met wel een hele ingewikkelde verpakking. Inmiddels woon ik op het zonnige eiland Mallorca en omarm ik het leven. En wanneer het leven mij in een wat lastige of onprettige situatie zet, zeg ik niet meer “why me” maar zeg ik “try me”.

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out ervaringsverhalen:

Burn-out ervaring van Manon | elke dag overleven

Ik (28) ben getrouwd, moeder van twee kleine kindjes, een baan, fijne vrienden en familie om ons heen. Mijn partner en ik deden alles wat we wilden. Ik was altijd vrolijk, had veel energie, stond voor iedereen klaar, een echte perfectionist en kon alles aan. Je zou...

Burn-outervaring van Sascha | mijzelf verliezen

Nu zit ik hier, weer terug op de werkvloer. Wat een mijlpaal, eentje waarvan ik dacht deze niet te bereiken. De fut was eruit, de energie was op. Het plezier waarmee ik jaren voor de klas had gestaan, was weg. Ik begon mezelf te verliezen, had het idee dat ik mijn...

Burn-out ervaring van Evelien | jaren niet doorslapen

Natuurlijk had ik het al langer heel druk, zowel privé als op het werk. En ja, als ik ging slapen merkte ik dat al mijn spieren gespannen waren. Doorslapen was er al jaren niet meer bij. Op mijn werk gunde ik mijzelf geen moment rust, laat staan pauze. Maar het...

Burn-outverhaal van Berry | mijnenveld

In het afgelopen jaar heb ik als 57-jarige getrouwde vader met een burn-out een individueel re-integratietraject bij BoFit gevolgd. Mijn coach gedurende deze periode was Bo. “Ik was mijn power kwijt” Mijn bedrijfsarts had mij opvang bij het CIRAN in Amsterdam...