Burn-outverhaal van Rebecca | nachtmerries en paniek

Ik zat al een tijd niet lekker in mijn vel, alleen ik had het niet in de gaten. Als moeder van drie opgroeiende kinderen en een drukke baan leefde ik vooral op de automatische piloot. In 2017 werd een familielid ernstig ziek en begin 2018 overleed een familielid. Deze gebeurtenissen hadden grote impact op mij. Ik reageerde door hard te gaan werken en me bezig te houden met allerlei dingen, maar ik vergat om de gebeurtenissen te verwerken. Of ik wist niet goed hoe ik dat moest doen.

In juni heb ik mij op mijn werk ziek gemeld omdat ik last had van nachtmerries en paniekaanvallen. Zodra ik me had ziek gemeld, stortte ik in. Ik vond dat heel erg, want hoe moest ik er nu zijn voor mijn kinderen op deze manier? Hierdoor raakte ik heel erg in paniek, waardoor ik nog slechter ging functioneren, waardoor ik nog angstiger werd. Het werd een negatieve spiraal naar beneden.

 

“Zodra ik me had ziek gemeld, stortte ik in.

Ik vond dat heel erg, want hoe moest ik er nu voor mijn kinderen zijn?”

 

Met hulp van familie en mijn man kwam ik de zomervakantie door. Daarna kreeg ik begeleiding van een psycholoog die mij hielp om de paniek onder controle te krijgen. Toch had ik het idee dat ik meer moest doen om hier uit te komen. Via internet, waar ik veel aan het lezen was over mijn klachten, kwam ik uit bij BoFit. Op de website van BoFit kun je lezen wat je kunt verwachten, maar ik ging er redelijk blanco in.

Een van de eerste dingen die ik leerde van mijn BoFit-coach was dat we mijn klachten op een zachte, vrouwelijke manier gingen benaderen, met compassie voor jezelf. Zacht voor jezelf zijn en jezelf troosten en gerust stellen. Dit was voor mij compleet nieuw maar ik had het heel hard nodig, merkte ik. Ik vond het fijn, maar ook heel moeilijk om te leren. Ik was gewend om altijd heel streng voor mezelf te zijn. Ook leerde ik ademhalingsoefeningen en oefeningen om je tempo te vertragen. Die hebben mij erg geholpen om mijn lichaam te ontspannen.

Verder heb ik heel veel tools aangereikt gekregen om in het dagelijks leven om te gaan met gedachtenpatronen, gedragspatronen, verwachtingen, oordelen, indelen van je tijd, grenzen aangeven,  herontdekken waar je gelukkig van wordt, eigenwaarde… you name it. Hier heb ik veel van geleerd. Waar ik achter ben gekomen, is dat ik gevoelig ben voor stemmingen en emoties van anderen (negatief of positief). Ik probeer om dingen voor een ander op te lossen terwijl dat vaak niet kan. Door te leren meer afstand te nemen kost het mij minder energie.

Het is heerlijk om buiten te zijn in het duingebied en ik vond elke sessie tekort, ondanks dat ik in het begin van het traject nauwelijks energie had. Mijn BoFit-coach stelde mij ook steeds gerust, want ik dacht dat ik er nooit meer bovenop zou komen. Gelukkig is dit wel het geval, want inmiddels gaat het al veel beter met mij. Ik werk weer bijna mijn volledige uren, ik geniet weer van mijn gezin en weet nu dat ik weer zal herstellen. De belangrijkste les is en blijft dat je compassie voor jezelf hebt en jezelf de tijd gunt om te herstellen.

Dank je wel BoFit-coach Tineke, voor alle goede zorgen en adviezen!

 

 

 

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out ervaringsverhalen:

Burn-out ervaring van Loes | werkdruk en hartkloppingen

Een groot deel van 2020 heb ik gewerkt aan een stressvol project. Ik maakte te veel uren, werkte door in de avonden en weekenden, en sloeg maaltijden over. Na de afronding van dit project ben ik ‘gewoon’ weer doorgegaan. Me niet goed beseffend dat ik mijn grenzen...

Burn-out ervaring van Ilse | agressieve relatie

Al ruim 25 jaar liep ik met vage kwaaltjes rond. Ik had totaal niet door dat er iets anders aan de hand zou kunnen zijn dan lichamelijke klachten. Vooral duizeligheid, hoofdpijn en nek- en schouderklachten maakten dat ik me vaak écht ziek voelde.   Elke arts die...

Burn-outervaring van Mariëlle | relatie verbroken

Eind april 2020 kwam ik bij BoFit terecht via het UWV. Ik had met de UWV-arts een gesprek gehad over mijn verhaal inzake de eerstejaarsziektewetbeoordeling. Zij verwees mij door naar BoFit als medische interventie. Het doel was het verkrijgen van een adequaat...

Burn-outverhaal van Jeanette | mijzelf kwijt

Op een studiebijeenkomst van mijn avondopleiding barstte de bom. Een duidelijke aanleiding was er niet. Maar ik wist: wat ik nu doe, kan ik niet meer. Ik was totaal uitgeput en was mijzelf totaal kwijt. Op mijn werk heb ik de volgende dag gelijk aangegeven dat ik...