Meer dan

herstel alleen

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we bellen of mailen je binnen 24 uur terug. Ook op zaterdag.
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

Meer dan

herstel alleen

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we bellen of mailen je binnen 24 uur terug. Ook op zaterdag.
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

Wat moet je niet doen bij een burn-out? Dit vertraagt jouw herstel tijdens je zoektocht

door | jul 5, 2022 | BoFit Burn-out Blog | 0 Reacties

Ben jij burn-out geraakt? We begrijpen dat je er zo snel mogelijk vanaf wilt. Toch kun je in je zoektocht naar herstel onderweg behoorlijk wat onnodige zijwegen inslaan. Sommige wegen kunnen je herstel flink vertragen. Daar willen we je voor hoeden. Want als je goed voorbereid op pad gaat, herstel je op een goede en duurzame manier.

Burn-out: een omgekeerde wandeling

Laten we je burn-out gewoon eens vergelijken met een omgekeerde wandeling: je begint er doodvermoeid aan, maar gaandeweg krijg je steeds meer energie. Eigenlijk begin je dus bij het eindpunt, en eindig je op start. Daar kom je, geheel herstelt en herboren, en met een rugzak vol nieuwe inspiratie aan. We weten dat dit in je huidige situatie nog onmogelijk lijkt, toch kan een burn-out een heel nieuwe start voor je betekenen. Belangrijk is dat je tijdens die wandeling niet verdwaalt en weer iedere keer opnieuw moet beginnen.

Over hoe je het beste herstelt van een burn-out hebben we een tijdje geleden al een blog geschreven. Heb je die nog niet gelezen? Lees dan hier Burn-outhersteltips: zo herstel je het best.

Vrouw burn-out wandelt op strand

Voordat je aan je wandeling begint

Voordat we ingaan op de route van deze burn-outwandeling, willen we je eerst wat over de achtergrond vertellen. De rugzak die je hebt meegenomen zit namelijk al aardig vol met ervaringen. Je raakt ook niet zomaar burn-out, daar gaat een hele periode aan vooraf. Vaak ligt de oorzaak van een burn-out al in je kindertijd. Daar leg je de basis voor je valkuilen en daar leer je hoe je met grenzen omgaat. Ook je karakter speelt hierin een rol, net als de omgeving waar je vandaan komt. Dit alles geeft aan hoe je later met stress en spanning omgaat. Of, met andere woorden: hoe je omgaat met alle hobbels die je onderweg op je levenswandeling tegenkomt.

Burn-out Ebook cover

Wil jij zeker weten of je een burn-out hebt? Ontdek het antwoord in dit e-book:

Hoe weet je of je burn-out bent? Lees er alles over en ontdek het zelf

 

 

Burn-out: roofbouw op jezelf

Als je (ongemerkt) jarenlang de lat voor jezelf te hoog hebt gelegd, als je niet weet waar je grenzen liggen en hier dus constant overheen gaat, of als je je niet of niet goed hebt leren uiten, dan pleeg je roofbouw op jezelf. Nou is je lichaam best flexibel. Je kunt dit dus echt wel een tijdje volhouden. Maar er komt een moment dat je lichaam zegt: ho, stop! Gevolg: je bent oververmoeid, overemotioneel of voelt juist helemaal niets meer, hebt nergens meer zin in en hebt last van fysieke klachten. Kortom, je bent burn-out. In deze fysieke en mentale staat begin je je wandeling naar herstel.

Bekijk hier alle symptomen van een burn-out.

Gevaren op de weg van je burn-outherstel

Tijdens je route naar herstel kom je uitdagingen en gevaren tegen die je afhouden van je einddoel. Een van die gevaren is je wandeltempo. Te snel wandelen zorgt ervoor dat je stappen overslaat, afslagen mist of struikelt waardoor je tocht vertraagt. Natuurlijk wil je zo snel mogelijk je eindpunt halen, maar hardlopers zijn doodlopers, toch? Niet letterlijk natuurlijk, want hardlopen kan in een bepaald stadium van je burn-out juist heel helpend zijn. Maar dan moet je wel weten wanneer je dit kunt inzetten.

Burn-out: hoelang duurt jouw wandeling?

Maar wat is snel? Hoelang duurt een herstelwandeling dan? Volgens ArboNed is de gemiddelde tijd 249 dagen (iets meer dan 8 maanden). Bij BoFit duurt het ongeveer 3 tot 6 maanden om weer volledig aan het werk te gaan. Natuurlijk heeft de duur van je burn-outherstel ook te maken met de omstandigheden tijdens je reis. En wat er verder in je rugzak zit. Daarom is iedere wandeling voor iedereen weer anders. Gun jezelf om hier de tijd voor te nemen en te genieten, hoe raar dit ook klinkt, van de bijzondere inzichten die je onderweg opdoet.

We hebben nog meer adviezen voor je om je wandeling zo efficiënt mogelijk te maken zodat je onderweg niet nog meer energie verliest. Je ziet ze hieronder staan. 

Burn-out vrouw met routekaart in gras

Wat moet je vooral niet doen tijdens je burn-out? 10 ‘wandeladviezen’

  1. Je klachten blijven negeren.
  2. Zelf je burn-out proberen op te oplossen.
  3. Geen of te laat professionele hulp inschakelen.
  4. Geen rust nemen. Zo veel mogelijk doorgaan met je dagelijkse bezigheden.
  5. Je omgeving niet inschakelen om jou te helpen, maar alles zelf willen oplossen.
  6. Fanatiek sporten. Een beetje wandelen kan wel, maar let heel goed op dat je niet over je grenzen gaat.
  7. Niet bewegen. Helemaal niet bewegen is ook niet goed, zeker niet in een latere fase van je burn-out.
  8. Geen vaste dagindeling hebben. Laat uit bed komen, laat naar bed gaan, niet op vaste tijden eten enzovoort. Geen regelmaat hebben ontregeld het herstel.
  9. Ongezond eten en leven. Zoals veel vet, suiker, alcohol, roken of stimulerende middelen gebruiken.
  10. Dingen doen of mensen zien die je geen energie geven maar juist energie kosten.

Heb jij al een wandelmaatje?

Om goed te herstellen is het belangrijk dat je professionele begeleiding krijgt. Een wandelmaatje die de paden kent, je op gevaarlijke boomstronken wijst, die jouw valkuilen goed kent en jouw de routekaart van je leven weer teruggeeft. BoFit is al meer dan 20 jaar gespecialiseerd in stress- en burn-outklachten. Je herstelt op een duurzame manier, zodat je burn-out niet meer terugkomt en je weer volledig aan het werk kunt. We staan graag voor jou klaar om je verder te helpen tijdens deze belangrijke wandeling.

Ja, ik wil meer over een BoFit-traject weten!

 

 

 

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out blogs:

hoe laat je de controle los bij burn-out

Zo laat je de controle los! 5 praktische tips

Mensen met een burn-out voelen een grote verantwoordelijkheid en trekken zaken naar zich toe. En omdat ze goed weten hoe iets gedaan moet worden, voeren ze het liever zelf uit. Maar hiermee komen ze ook in de knel. Want loslaten is voor mensen met een burn-out vaak...

foto bo bogaard

De zomer is weer voorbij

Nog een paar dagen mooi nazomerweer, wat een weelde. Maar wat een zomer! Het vliegtuig dat neerging. IS die nu de gemoederen bezighoudt met zwijnerij en gewetenloos geweld. Al die gruwelijke beelden, je wordt er zo naar van dat je bijna begint te...

Grenzen stellen, hoe doe je dat? (1)

Veel mensen met een burn-out hebben moeite met grenzen. Sterker nog: het is vaak zelfs de oorzaak van burn-out. Want door geen of te weinig grenzen te stellen pleeg je roofbouw op je lichaam en raakt je energie op. Leren grenzen stellen is niet iets wat je even...

Schrijf je in voor onze burn-out nieuwsbrief

Wanneer zoek je hulp bij burn-out?

In ons vorige blog schreven we wat de meest voorkomende redenen zijn waarom mensen met een burn-out zich niet aanmelden bij professionele begeleiding. Voor een groep mensen is die stap naar hulp groot is. Helaas betekent te lang wachten vaak een langdurig herstel....