Meer dan

herstel alleen

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we bellen of mailen je binnen 24 uur terug. Ook op zaterdag.
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

"*" geeft vereiste velden aan

Privacy*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer dan

herstel alleen

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we bellen of mailen je binnen 24 uur terug. Ook op zaterdag.
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

"*" geeft vereiste velden aan

Privacy*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Burn-outgolf verwacht: ziekteverzuim nog nooit zo hoog

door | nov 29, 2022 | Burn-out nieuws | 0 Reacties

Voor het eerst sinds 20 jaar ligt het ziekteverzuim boven de 5 procent. En dit komt vooral door psychische klachten, waaronder burn-out. Tegelijkertijd slaan arbodiensten alarm dat door het personeelstekort het aantal burn-outs alleen maar zal stijgen.

Griep en verkoudheid, dat zijn de klachten die het meest voorkomen bij verzuim. Daarna volgen psychische klachten, en dan vooral overspannenheid en burn-out. Deze laatste heeft, naast hart- en vaatziekten, de langste verzuimduur. Met een burn-out ben je namelijk zeker wel een half jaar uit de roulatie.

Opgekropte stress

Tijdens de coronapandemie daalde het psychisch verzuim. Mogelijk kwam dit door de positieve ervaringen met het thuiswerken en een minder overvolle agenda. Maar ook blijkt dat tijdens crisissituaties mensen hun klachten niet melden of stress opkroppen. Dit komt er na een crisis er pas allemaal uit. Toch komt er uit onderzoek van het Trimbos dat de stijging van psychische klachten al voor de coronarcrisis was ingezet. Het is dus niet alleen aan de pandemie te danken dat we nu met een golf aan burn-out te maken krijgen.

1, 3 miljoen werknemers lopen momenteel met burn-outklachten rond. Klachten die, als er niets structureels mee wordt gedaan, een burn-out worden. Dat betekent dat een werknemer gemiddeld 279 dagen uitvalt. Gevolg: nog meer werkdruk voor collega’s waardoor nog meer kans op uitval en hoge verzuimkosten.

Waarschuwingen burn-outgolf

In 2021 begon het verzuim weer te stijgen. Nu is het psychisch verzuim inmiddels ongeveer 10 procent hoger dan in de eerste helft van 2019. Maar op zich is dit niet nieuw. Al meerdere keren is er gewaarschuwd voor een burn-outgolf. Zowel door verzekeraars, arboartsen en bedrijfsartsen. Zij merken als eersten of verzuim stijgt. Ook bij BoFit hebben we gemerkt dat het aantal aanmeldingen alleen maar toeneemt.

Oorzaak psychische klachten

Wat veroorzaakt nou het vaakst psychische klachten? Hoewel een burn-out niet per se werkgerelateerd is, is werkstress en -druk wel de oorzaak die het meest wordt genoemd (28%). Dit kwam uit het jaarlijks onderzoek van de Nationale Enquete Arbeidsomstandigheden (NEA). Daarnaast geeft 2 op de 3 werknemers aan te maken hebben met stress.

Stress vooral bij jongeren

Stressklachten is volgens ditzelfde onderzoek  in alle leeftijdsklassen toegenomen. Maar, ze komen in de leeftijdsgroep 25 tot 35 jaar het meest voor. Jongeren verzuimen het meest door onder andere prestatiedrang, een hoge werkdruk en psychische vermoeidheid door het werk. Deze groep geeft ook aan dat zij het werk ervaren als emotioneel zwaar.

 

Burn-out Ebook cover

 

Denk jij dat je een burn-out hebt? Download het antwoord hier:

Hoe weet je of je burn-out bent? Lees er alles over en ontdek het zelf

Meer aandacht voor preventie

Nationale-Nederlanden roept werkgevers op om actiever aandacht te besteden aan en te investeren in personeel. En om eerder stresssymptomen te signaleren. Ook OVAL, de branchevereniging van arbodiensten en reïntegratiebedrijven, luidt de noodklok. “Het tegengaan van burn-outklachten wordt door de huidige tekorten op de arbeidsmarkt alleen nog maar belangrijker. Juist in deze tijd van schaarste op de arbeidsmarkt moeten werkgevers op de mentale gezondheid van hun werknemers letten en ervoor waken dat personeel te zwaar wordt belast. Anders zal het aantal burn-outs nog meer stijgen.”

Kan jouw bedrijf hulp gebruiken bij het terugdringen van ziekteverzuim?

BoFit heeft diverse preventieve programma’s waarmee je voorkomt dat je werknemer langdurig uitvalt. Met 22 jaar ervaring kunnen we ook jouw bedrijf helpen om kosten te besparen.

Ja, ik wil graag meer informatie!

 

 

 

 

 

Bronnen:

Deondernemer.nl

Ad.nl

Trimbos.nl

Allesoverhr.nl 

 

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out nieuws:

Wie voorkomt burn-out op het werk

Dat burn-out een verantwoordelijkheid is van zowel de werknemer als de werkgever, daar zijn beiden partijen het over eens. Alleen, wie zorgt ervoor dat burn-out wordt voorkomen? Uit een recent LinkedIn-onderzoek blijkt dat de meningen op de werkvloer hierover...

Werkstress en slapen: een vicieuze cirkel

Dat (werk)stress tot gepieker kan leiden en daarom tot slecht slapen, weten we allemaal wel. Maar wist je ook dat dit andersom geldt? Slecht slapen leidt ook tot meer werkstress. Dat ontdekte arbeidspsychologe Michelle van Laethem tijdens haar promotieonderzoek aan...

Stress: goed of slecht? De meningen zijn verdeeld

Stress is goed, volgens psychiater Christiaan Vinkers van het Hersencentrum UMC in Utrecht. Hij onderzoekt het gestresste brein van mensen. “Zes van de zeven werknemers heeft geen burn-out, zo kun je het ook bekijken.” Hoewel niet alle stress even slecht is, zijn...

Bewegen lijkt remedie tegen vermoeidheid

Onderzoekers van de Radboud Universiteit ontdekten dat beweging mogelijk een goede remedie is tegen werkgerelateerde vermoeidheidsklachten. Werknemers die een jaar lang dagelijks minstens een half uur flink bewegen, voelen zich minder moe. Aan het onderzoek deden...