Burn-outgolf verwacht: ziekteverzuim nog nooit zo hoog

door | nov 29, 2022 | Burn-out nieuws | 0 Reacties

Voor het eerst sinds 20 jaar ligt het ziekteverzuim boven de 5 procent. En dit komt vooral door psychische klachten, waaronder burn-out. Tegelijkertijd slaan arbodiensten alarm dat door het personeelstekort het aantal burn-outs alleen maar zal stijgen.

Griep en verkoudheid, dat zijn de klachten die het meest voorkomen bij verzuim. Daarna volgen psychische klachten, en dan vooral overspannenheid en burn-out. Deze laatste heeft, naast hart- en vaatziekten, de langste verzuimduur. Met een burn-out ben je namelijk zeker wel een half jaar uit de roulatie.

Opgekropte stress

Tijdens de coronapandemie daalde het psychisch verzuim. Mogelijk kwam dit door de positieve ervaringen met het thuiswerken en een minder overvolle agenda. Maar ook blijkt dat tijdens crisissituaties mensen hun klachten niet melden of stress opkroppen. Dit komt er na een crisis er pas allemaal uit. Toch komt er uit onderzoek van het Trimbos dat de stijging van psychische klachten al voor de coronarcrisis was ingezet. Het is dus niet alleen aan de pandemie te danken dat we nu met een golf aan burn-out te maken krijgen.

1, 3 miljoen werknemers lopen momenteel met burn-outklachten rond. Klachten die, als er niets structureels mee wordt gedaan, een burn-out worden. Dat betekent dat een werknemer gemiddeld 279 dagen uitvalt. Gevolg: nog meer werkdruk voor collega’s waardoor nog meer kans op uitval en hoge verzuimkosten.

Waarschuwingen burn-outgolf

In 2021 begon het verzuim weer te stijgen. Nu is het psychisch verzuim inmiddels ongeveer 10 procent hoger dan in de eerste helft van 2019. Maar op zich is dit niet nieuw. Al meerdere keren is er gewaarschuwd voor een burn-outgolf. Zowel door verzekeraars, arboartsen en bedrijfsartsen. Zij merken als eersten of verzuim stijgt. Ook bij BoFit hebben we gemerkt dat het aantal aanmeldingen alleen maar toeneemt.

Oorzaak psychische klachten

Wat veroorzaakt nou het vaakst psychische klachten? Hoewel een burn-out niet per se werkgerelateerd is, is werkstress en -druk wel de oorzaak die het meest wordt genoemd (28%). Dit kwam uit het jaarlijks onderzoek van de Nationale Enquete Arbeidsomstandigheden (NEA). Daarnaast geeft 2 op de 3 werknemers aan te maken hebben met stress.

Stress vooral bij jongeren

Stressklachten is volgens ditzelfde onderzoek  in alle leeftijdsklassen toegenomen. Maar, ze komen in de leeftijdsgroep 25 tot 35 jaar het meest voor. Jongeren verzuimen het meest door onder andere prestatiedrang, een hoge werkdruk en psychische vermoeidheid door het werk. Deze groep geeft ook aan dat zij het werk ervaren als emotioneel zwaar.

 

Burn-out Ebook cover

 

Denk jij dat je een burn-out hebt? Download het antwoord hier:

Hoe weet je of je burn-out bent? Lees er alles over en ontdek het zelf

Meer aandacht voor preventie

Nationale-Nederlanden roept werkgevers op om actiever aandacht te besteden aan en te investeren in personeel. En om eerder stresssymptomen te signaleren. Ook OVAL, de branchevereniging van arbodiensten en reïntegratiebedrijven, luidt de noodklok. “Het tegengaan van burn-outklachten wordt door de huidige tekorten op de arbeidsmarkt alleen nog maar belangrijker. Juist in deze tijd van schaarste op de arbeidsmarkt moeten werkgevers op de mentale gezondheid van hun werknemers letten en ervoor waken dat personeel te zwaar wordt belast. Anders zal het aantal burn-outs nog meer stijgen.”

Kan jouw bedrijf hulp gebruiken bij het terugdringen van ziekteverzuim?

BoFit heeft diverse preventieve programma’s waarmee je voorkomt dat je werknemer langdurig uitvalt. Met 22 jaar ervaring kunnen we ook jouw bedrijf helpen om kosten te besparen.

Ja, ik wil graag meer informatie!

 

 

 

 

 

Bronnen:

Deondernemer.nl

Ad.nl

Trimbos.nl

Allesoverhr.nl 

 

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out nieuws:

Interview met Bo Bogaard bij NPO radio1

      Op 21 maart was er een interview van journaliste Marielle Beers met Bo Bogaard, oprichter van BoFit, bij NPO Radio1. Over stress, burn-out, de vervuiling van de markt, opgetrokken schouders en de BoFit-methode.        ...

Werkgevers willen testen op alcohol en drugs op het werk

Hoeveel werknemers gebruiken drugs en alcohol tijdens hun werk? En veroorzaakt dit meer bedrijfongevallen? Het Trimbos deed onderzoek in opdracht van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). Werkgevers willen namelijk meer testen op het werk. ...

Vakantie vergroot onze psychologische veerkracht

We vinden vakantie belangrijk en broodnodig om ons gelukkig te voelen, gezond te blijven en productief te zijn op het werk. Maar wat doet vakantie nu precies met ons? Gezondheids-, arbeids- en organisatiepsycholoog Jessica de Bloom onderzocht de effecten van...

Ziekteverzuim: preventie werkstress nog steeds hard nodig

Het ziekteverzuim blijft ongekend hoog. Hoewel steeds meer bedrijven het belang van preventie wel inzien, wordt er toch nog mondjesmaat iets mee gedaan. Ze zien het vaak als een onnodige kostenpost, terwijl langdurig verzuim je als bedrijf juist de kop kan kosten....