Wat zijn de symptomen van mentale stress?

door | mrt 27, 2023 | BoFit Burn-out Blog | 0 Reacties

Mentale gezondheid staat steeds meer in de belangstelling. Zeker als het gaat om werkgeluk. Maar ook in je privésituatie kun je te maken krijgen met mentale stress. Hoe weet je of jij hier last van hebt? In dit blog bespreken we de symptomen.

Wat is mentale gezondheid?

Mentale gezondheid meet je af aan hoe je omgaat met uitdagingen in je leven en hoe je je verhoudt tot jezelf en anderen. Het gaat dus vooral om hoe je denkt en wat je overtuigingen zijn. Ben je mentaal gezond dan voel je je tevreden, blij en in balans.

Bekijk ook de video van psycholoog thuijs Launspach over mentale stress in onze maatschappij.

Is mentale stress hetzelfde als psychische stress?

Nee, er is een verschil tussen mentale en psychische stress. Mentaal wil zeggen alles wat met de ratio, het denken en je overtuigingen te maken heeft. Psychische stress neemt hierin ook je gevoel mee. Veel symptomen hebben natuurlijk invloed op elkaar of lopen in elkaar over. Als je je somber voelt, zijn je gedachtes meestal ook negatief. Daarom vind je vaak ook overlappingen in de symptomen van mentale, emotionele of psychische stress.

 

Hoe voelt stress in je hoofd?

Veel mentale stress levert je meestal ook fysieke klachten op. En dat kan zich op vele manieren uit. Spanningshoofdpijn, klemmende kaken en tuitende of kloppende oren zijn bekende fysieke klachten. Toch hoeft een hoofd vol stress zich fysiek niet altijd in op die plek te uiten. Chaotische gedachten of je zorgen maken kan ook tot buikpijn of hartkloppingen leiden.

 

Mentaal uitgeput zijn

Mentaal uitgeput zijn is ook een symptoom van mentale stress. Het betekent dat je jezelf op mentaal gebied hebt uitgeput. Bijvoorbeeld omdat je te veel computerwerk hebt gedaan en te weinig pauzes hebt genomen. Of te lang hebt gestudeerd. Het gevolg is dat je je moeilijk kunt concentreren, vergeetachtig bent, moeite hebt met besluiten nemen of je niet meer gemotiveerd voelt.

mentale stress bij vrouw

Andere, bekende symptomen van mentale stress:

 

+ Negatieve gedachten

Negatieve gedachten zorgen voor negatieve emoties. En andersom. Houden deze gedachten lang aan dan verstoor je hiermee je gezondheid. Je weerstand verlaagt en fysieke en psychische klachten kunnen optreden. Cynisme, sarcasme en pessimisme zijn bijvoorbeeld vormen van negatief denken. En ook: piekeren en zorgen maken.

 

+ Beren op de weg

Heb je wel eens een situatie meegemaakt dat je iets wilde doen, maar allerlei redenen bedacht om hier een stokje voor te steken? Ook als het iets positiefs was? Dan heb je te veel beren op de weg gezien. In het verlengde van negatieve gedachten ligt een negatieve, angstige houding tegenover het leven. Het omgaan met lastige situaties en het vinden van oplossingen wordt dan eenzijdig en negatief benaderd. Ofwel: bij iedere (nieuwe) situatie worden er beren op de weg gezien.

Meestal zijn stresssituaties uit het verleden hier de oorzaak van. Dit is een beschermingsmechanisme om herhaling te voorkomen. Helaas ontstaat er hierdoor vaak maar één oplossing: niet geloven in een positieve afloop en de situatie uit de weg gaan. Hierdoor worden andere, nieuwe oplossingen uitgesloten.

 

+ Haast/druk

Wanneer je het gevoel hebt dat je tijd tekortkomt, voer je je (werk)tempo op. Steeds vaker zit je met je hoofd bij de toekomst. Bepaal je hoe je je taken binnen een bepaald tijdsbestek kunt uitvoeren. Op lange termijn levert dit een enorme mentale druk op. Door iedere keer te haasten, creëer je spanning in je lijf. Hierdoor raakt onder andere je zenuwstelsel en de hippocampus (orgaantje in de hersenen) overbelast. Je neemt daarnaast minder tijd om te ontspannen waardoor je lichaam niet herstelt. Gevolg: je krijgt steeds meer last van fysieke klachten.

 

+ Controle

Schiet je snel in de stress als er iets misgaat? Word je boos of onrustig als iemand iets doet wat je niet had verwacht? Misschien wil je te veel controle uitoefenen. Een bepaalde mate van controle in je leven geeft een veilig gevoel. Maar mensen die te veel controle op hun omgeving uitoefenen hebben vaak moeite met veranderingen. Onzekerheid is meestal de onderliggende oorzaak. Die zekerheid moet dan uit de omgeving gehaald worden. Maar omdat niet alles naar je hand te zetten is, levert deze houding veel spanning en stress op.

 

Natuurlijk zijn er meerdere manieren waarop stress zich mentaal uit. Twijfelt je over stress- en spanningsklachten en de oorzaak hiervan? Vraag altijd advies bij je huisarts of een specialist.

 

 

Wat te doen bij mentale stress?

Natuurlijk is het belangrijk om gezond te leven. Zo leg je een gezonde basis waarbij stress minder kans krijgt. Daarbij is het ook belangrijk om stil te staan bij wat je denkt en er achter te komen waarom je zo denkt. Sommige gedachtenpatronen zijn een kwestie van anders doen, er anders naar kijken. Anderen kunnen dieper liggen en hun oorsprong hebben in je kindertijd. 

Wil jij je mentale stressklachten aanpakken?

Bij BoFit doen we dat door middel van coachen en bewegen in de natuur. Dit versterkt elkaar op alle vlakken. Niet alleen fysiek, maar ook mentaal en emotioneel. Benieuwd? Vraag een gratis kennismaking aan bij jou in de buurt. 

Ja, ik wil meer informatie!

Bron:

Rivm.nl

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out blogs:

man met paniekaanvallen bij burn-out

Paniekaanvallen tijdens burn-out: hoe ga je ermee om?

Last van paniekaanvallen tijdens je burn-out? Natuurlijk wil je weten hoe je hier zo goed mogelijk mee kunt omgaan. We spraken onder andere met Bo Bogaard, oprichter van BoFit en meer dan 23 jaar ervaring met stressgeralteerde klachten en burn-out. Lees verder hoe...

foto bo bogaard

BoFitten, de nieuwe leefstijl

Ik ontmoette haar voor de negende BoFit-sessie en zij straalde. De zon en natuurlijke omgeving maakten het stralende plaatje compleet: wat was dit mooi om te zien! Hoe anders was het geweest toen ik haar voor het eerst ontmoette. Het is belangrijk dat de...

Collega's op werk

Stress: hoe ga je om met energievreters op je werk?

Energievreters: vervelende taken, drammerige collega’s en andere omstandigheden op het werk die je energie kosten. Iedereen krijgt er wel eens mee te maken. En op zich hoort dat een beetje bij het (werk)leven. Krijg je hier stressklachten van of kost het je te veel...

Maak angst en paniek beheersbaar

Angst is een nuttige reactie op gevaar, maar sommige mensen zijn vaak bang om niets. Ze worden voelen zich heel angstig of raken in paniek door situaties die niet echt gevaarlijk zijn. Zoals de weg niet kunnen vinden of het zien van een aangelijnde hond op straat....