Hoe kritiek kan leiden tot een burn-out

 

Heb je weleens gemerkt dat negatieve feedback of harde kritiek je meer dan je even van slag brengt? Dan ben je niet de enige. In dit blog lees je hoe kritiek kan leiden tot stressgerelateerde klachten en burn-out. We bespreken wat kritiek eigenlijk inhoudt, hoe het je mentaal en hoe het je lichamelijk beïnvloedt. En we geven je praktische tips om beter met kritiek om te gaan. Daarbij laten we ook zien hoe wij bij BoFit je kunnen ondersteunen zodat je weer in balans komt.

 

Wat is kritiek?

Kritiek kom je in allerlei vormen tegen. Soms is het opbouwend om je te helpen groeien. Maar er is ook kritiek die neerbuigend of zelfs kwetsend overkomt. Vooral de negatieve variant kan voor langdurige spanning zorgen.

Wanneer iemand je bekritiseert op een manier die je zelfvertrouwen aantast, kan dit je gedachten en emoties flink beïnvloeden. Je gaat misschien twijfelen aan je eigen kunnen en dit kan stress veroorzaken. De manier waarop je kritiek ervaart hangt vaak samen met je eigen waarden en eerdere ervaringen. Een opmerking die voor de een motiverend werkt, kan voor de ander een bron van onzekerheid worden.

In gesprekken op de werkvloer, op sociale media of in je persoonlijke leven kan kritiek al snel omslaan in een bron van spanning. Als je herhaaldelijk negatieve feedback krijgt, kan dit ervoor zorgen dat je constant alert bent en moeite hebt om los te laten. Dit verhoogt het risico op overmatige stress en op termijn zelfs op een burn-out.

kritiek en burn-out

 

Waarom kritiek tot burn-out kan leiden

Je lichaam en geest reageren op kritiek als een vorm van stress. Bij herhaaldelijk negatieve feedback komen er steeds meer stresshormonen vrij. Dat kan leiden tot overbelasting van je zenuwstelsel. Je merkt het misschien: je slaapt minder goed, je krijgt lichamelijke klachten en je hebt moeite om je te concentreren.

Wetenschappelijke onderzoeken laten zien dat aanhoudende stress het brein structureel kan veranderen. Studies, waaronder bevindingen gepubliceerd in PubMed, wijzen erop dat langdurige blootstelling aan negatieve prikkels een directe link heeft met verhoogde cortisolspiegels. Dit hormoon speelt een grote rol in de stressrespons en als het te vaak vrijkomt, raakt je hele lichaam uit balans.

Bovendien zorgt constante kritiek ervoor dat je in een ‘vecht-of-vlucht’-modus terechtkomt. Je lichaam houdt geen pauze, wat op den duur kan resulteren in emotionele en fysieke uitputting. Als je de signalen van je lichaam negeert, bouw je stap voor stap aan een burn-out.

 

Het effect van sociale media en werkcultuur

De huidige maatschappij draait op online communicatie. Wat je online leest of ziet, kan een grote invloed hebben op hoe je jezelf voelt. Sociale media maken het makkelijk om kritiek te geven, soms op een publieke en vaak harde manier. Je krijgt daar niet alleen feedback van bekenden, maar ook van mensen die je niet kent. Dat kan voelen als een aanval op je persoonlijkheid.

Ook op de werkvloer heerst soms een cultuur waarin het geven van kritiek de norm is. Er zijn bedrijven die fouten afstraffen en niet zien als leermomenten. Dit zorgt ervoor dat medewerkers op hun hoede zijn. Hierdoor kan de spanning toenemen en kan een opmerking als een bedreiging voor je eigenwaarde voelen.

Er zijn onderzoeken die aantonen dat een ongezonde werkomgeving bijdraagt aan burn-outklachten. Werkgevers die weinig oog hebben voor de emotionele impact van hun feedback dragen bij aan de druk die werknemers ervaren. Het ontbreken van een veilige ruimte om fouten te maken, kan je mentaal zwaar belasten. Je leert hierdoor je eigen grenzen niet te herkennen, omdat je steeds probeert te voldoen aan externe verwachtingen.

Wanneer je dan ook nog eens online met onpersoonlijke kritiek wordt geconfronteerd, voel je je extra kwetsbaar. De constante blootstelling aan negatieve prikkels, zowel op werk als online, kan je zelfvertrouwen verder ondermijnen en je lichaam op een ongezonde manier in een staat van paraatheid houden.

 

5 tips om beter om te gaan met kritiek

Laten we eerlijk zijn, iedereen krijgt wel eens kritiek. Het gaat erom hoe je ermee omgaat. We geven je 5 tips die je kunt toepassen om de impact van negatieve feedback te verkleinen.

1. Neem afstand

Probeer niet meteen te reageren als je een kritische opmerking krijgt. Geef jezelf de tijd om na te denken en te kalmeren. Als je even afstand neemt, kun je later op een rationele manier terugkijken op wat er gezegd is.

2. Kijk naar de bron

Vraag jezelf af wie de kritiek geeft en met welke intentie. Soms zit er wel een kern van waarheid in, maar is de manier waarop het wordt gebracht niet behulpzaam. Overweeg wat bruikbaar is en wat je kunt loslaten.

3. Praat erover

Soms helpt het enorm om met iemand te praten over hoe je je voelt. Een collega, vriend of coach kan je helpen om een andere kijk op de situatie te krijgen. Het mooiste zou natuurlijk zijn als je met degene die de kritiek geeft, kan bespreken. Op deze manier kun je samen kijken hoe het in de toekomst anders kan.

4. Werk aan je zelfvertrouwen

Zorg dat je regelmatig even stilstaat bij wat je goed doet. Kleine successen mogen niet onopgemerkt blijven. Probeer jezelf te herinneren dat iedereen fouten maakt en dat kritiek niet altijd de hele waarheid weergeeft.

5. Leer van feedback

Constructieve kritiek kan juist een kans zijn om te groeien. Kijk kritisch naar de opmerking en bepaal of je er iets mee kunt. Dit helpt je niet alleen op professioneel vlak, maar ook in je persoonlijke ontwikkeling.

Door bewust om te gaan met kritiek, kun je voorkomen dat negatieve opmerkingen te lang doorwerken in je hoofd. Dat vergt natuurlijk wel wat oefening, maar na verloop van tijd leer je dat je niet elke opmerking persoonlijk hoeft op te vatten. Dit maakt je weerbaarder en geeft je meer energie om verder te gaan.

BoFit’s aanpak voor een gezonde balans

Bij BoFit geloven we dat een gezonde balans tussen lichaam en geest de sleutel is tot een gelukkig leven. Wij begrijpen dat kritiek – zeker als deze vaak en onpersoonlijk komt – een zware tol kan eisen. Onze coaching is erop gericht om je balans te herstellen op emotioneel, mentaal en fysiek vlak. Bij BoFit werken coaches/hulpverleners die je stap voor stap begeleiden. Of je nu worstelt met stress op het werk of met de negatieve impact van kritiek. We luisteren naar je verhaal en helpen je om weer grip te krijgen op je energie en je zelfvertrouwen.
Wil je meer weten over onze aanpak? Neem dan contact op of plan een gratis kennismakingsgesprek.

 

Conclusie

Kritiek kan een zware impact hebben op hoe je jezelf voelt. Wanneer je er te vaak mee geconfronteerd wordt, kan dat uiteindelijk leiden tot een burn-out. Door bewust te kiezen voor zelfzorg, het stellen van grenzen en het zoeken van ondersteuning, kun je de negatieve effecten van kritiek beperken. Bij BoFit helpen we je graag om zowel fysiek als emotioneel en mentaal sterker te worden. Neem de tijd om naar jezelf te luisteren en weet dat er altijd hulp beschikbaar is.

 

 

 

 

 

Bronnen:

  • PubMed (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/) – Diverse onderzoeken over stress en burn-out
  • Wetenschappelijke literatuur over de effecten van chronische stress en cortisol
  • Artikelen en publicaties op gerenommeerde gezondheids- en welzijnssites
  • Interne inzichten en ervaringen vanuit BoFit

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out blogs:

Eczeem bij stress. Vrouw in de zon zonder huiduitslag

Eczeem en huiduitslag bij stress – wat doe je eraan?

Eczeem bij stress. Heb jij wel eens huiduitslag in de vorm van pukkeltjes, rode vlekken of jeuk? Dan weet je hoe vervelend dat is. Je huid is het eerste contact met de buitenwereld en dat maakt huiduitslag soms extra zichtbaar. Stress is hier vaak de boosdoener...

jonge werknemers met stress

4 tips voor jonge werknemers met stress

Je stapt het bedrijfsleven in en ineens moet je leveren. Dat valt voor veel jonge werknemers niet mee. Onder werknemers onder 25 jaar is stress de belangrijkste oorzaak van verzuim. Vier tips voor starters op de arbeidsmarkt om de spanning en stress op hun eerste...

Stress lichaam. Jongen met stressklachten aan zee

6 manieren waarop stress zich in je lichaam uit (1)

 Stress lichaam. Vind je het lastig om stress te herkennen? Dan ben je niet de enige. Veel mensen met (bijna) burn-out herkennen stresssignalen slecht. In deze serie van drie blogs geven we aan hoe stress zich uit. In dit eerste deel lees je 6 manieren waarop...