Zo werkt de BoFit-methode (filmpje)

ONDERTITELING BIJ DIT FILMPJE OVER DE BOFIT-METHODE

Ferry in gesprek met Ninka, mastercoach en hoofd interne opleiding bij BoFit:

> Ik ben er helemaal klaar voor. Ik heb namelijk een afspraak met Ninka en Ninka die geeft mensen die een burn-out hebben gehad begeleiding. Dat doet ze door beweging, maar ook mentale coaching. Ninka! Zo daar ben je dus. Ferry.
> Ninka. Ik wil je laten ervaren hoe de BoFit-methode werkt. Dus ik neem je mee en we gaan wat doen. Ik ga je even laten ervaren hoe het is om met een hele zware rugzak door het leven te gaan. Dus ik wil dat je gaat lopen en dat je visualiseert hoe het is om een rugzak op te hebben. Zo’n hele hele zware weet je wel. En dan ga je lopen. Met die zware rugzak ga je door. Hoe voelt dit?
> Nou, vooral oncomfortabel in mijn benen.
> Moet je er ook niet vreselijk om lachen?
> Ik voel me een beetje voor lul staan, maar…
> Wanneer heb jij voor het laatst gelachen?
> Eh… net!
> Hoe fijn is dat?
> Ja, lekker.
> Ja.
> Het is wel leuk.
> Ja. Dus, ik wil dat je meer gaat lachen, want dat geeft lucht.
> Oké.
> Waar moest jij vroeger altijd om lachen?
> Vroeger… nou vroeger… om die slapsticks en zo, dat iemand op zijn bek gaat. Dat vind ik heel grappig. Dat mag eigenlijk helemaal niet, maar dat vind ik wel leuk ja.
> Dus als ik zo op mijn bek ga, dan moet jij heel hard lachen.
> Ja, ga je dat dan doen?
> Voor jou doe ik dat.
> Ga ik nu pas lachen.

> Oké, dus dit is fase 1, maar wat is dan fase 2?
> In fase 2 gaan we conditie opdoen.
> Oh, nou kom op dan.

> Oké, dus dit is fase 2. Wat is het verschil met fase 1?
> In fase 2 beweeg je meer, want je werkt aan je conditie. Dat kan je in fase 1 nog niet, want dan ben je heel erg bezig met ontspanning en dat is toch wat minder gericht op bewegen. Je beweegt wel, maar meer gewoon met oefeningen en wandelen.
> En dan heb je ook nog fase 3 en 4 toch?
> Ja, fase 3 is eigenlijk een antwoord op fase 2. Dus je gaat nog verder die conditie ontwikkelen, maar je gaat ook van het blootleggen van de patronen naar in actie komen met die patronen. Je leert in fase 3 de strategie: welk gedrag moet ik aannemen om die patronen te kunnen doorbreken.

Ferry in gesprek met Bo Bogaard, mastercoach en directeur van BoFit:

Ferry in gesprek met Bo Bogaard, mastercoach en directeur van BoFit:

> Bo, wat doet nou jouw organisatie?
> BoFit zorgt ervoor dat mensen met burn-out, spanningsklachten, vermoeidheid, angst weer in een fysieke balans terechtkomen. We hebben heel veel mensen die zich aanmelden. En vervolgens zorgen we er ook weer voor dat zij herstellen en hun leven weer kunnen oppakken met een gezonde gedrevenheid. En dat doen we door middel van onze werkwijze de BoFit-methode die ik ontwikkeld heb.
> En hoe gaat die methode in zijn werk?
> Het belangrijkste is dat het een ontwikkelingsproces is. Het is geen probleem, we gaan de mensen niet als een probleem neerzetten, nee, het is een ontwikkelingsfase in hun leven. Waarom zijn ze bij ons terechtgekomen? Omdat ze niet voor zichzelf kunnen zorgen, weinig zelfvertrouwen en daardoor ook een laag energielevel hebben gekregen.

> Maar Bo, hoe herken je nou stress?
> Dat is voor iedereen natuurlijk weer uniek, want iedereen heeft zijn genetisch plaatje, zijn karakter en hoe je omgaat met de omgeving. Maar uiteindelijk komt het erop neer dat als je over je grens heen gaat dan kan het zijn dat je concentratieverlies leidt, dat je trillingen krijgt, spiertonus, spierspanning en vervolgens ook slecht kunnen slapen. En uiteindelijk ook niet meer het overzicht kunt behouden, zowel fysiek als mentaal. Dat betekent dus dat je dan uiteindelijk echt in een energiebalans komt die niet meer te stuiten is.
> Dat wil je gewoon niet, nee. Maar trek je dan zelf aan de bel of moet je iemand hebben die jou aangeeft nu wordt het wel tijd wel dat je hulp gaat zoeken?
> Het mooie is dat heel veel mensen – 65% van de aanmeldingen van BoFit – die zoeken ons op eigen initiatief uit dus zij vinden ons. 35% is door doorverwijzingen, bedrijfsartsen, bedrijfsverzekeringen, UWV. Dus wat dat betreft zie ik ook wel een tendens dat mensen die op eigen initiatief hulp zoeken, dat dat ook beloond gaat worden. Dat daar meer naar geluisterd wordt, het wordt ook serieus genomen. En dat is ook – vind ik – de rol van BoFit. We hebben een beschermende rol naar de klant toe, want die zit in een kwetsbare positie, die is ziek. We hebben een voorlichtende rol naar de opdrachtgever toe, want we werken vanuit een visie, vanuit de visie: de BoFit-methodiek, plan van aanpak, afstemming en resultaat. En ik vind ook dat alle betrokken partijen – of het nou de partner is of werkgever – dat zij ook aandacht moeten krijgen, want zo krijg je een zeer goed herstelproces. En het herstelproces wordt serieus genomen.

> Bo, nu lopen we in een heel mooi bos, maar wat nou als ik in Groningen woon? Dan is dit niet naast de deur.
> Nee, ik vind het ook een hele goede vraag die je stelt. BoFit is een landelijke organisatie die sinds 2000 bestaat, geen wachttijden heeft en de mensen kunnen in hun regio onze begeleiding krijgen.
> Dus dit heb je ook ergens anders?
> We hebben in elke provincie meerdere BoFit-coaches die de klanten graag willen begeleiden.
> Zullen we een kopje koffie doen?
> Ja, dat is goed.

> Je was aan het vertellen over die coaches, hoe zat het daar ook alweer mee?


Deel deze pagina