Betere prestaties? Prikkel de motivatie!

door | sep 14, 2016 | Burn-out nieuws | 0 Reacties

Onderzoeken tonen aan dat er een duidelijk verband bestaat tussen de prestaties van medewerkers en hun motivatie voor het werk. De best presterende werknemers zijn drie keer zo gemotiveerd als hun collega’s. Helaas voelt een grote groep werknemers zich niet (circa 20%) of matig betrokken (circa 60%) bij de eigen organisatie. Hieronder drie aanbevelingen voor meer en beter gemotiveerde werknemers.

Het werk is de laatste decennia drastisch veranderd. Waar men werkt en wanneer, is voor veel werknemers flexibel geworden. Werknemers moeten ook steeds meer zelfstandig oordelen en handelen. De traditionele motivatieprikkels belonen en straffen werken in deze tijd niet meer. Steeds meer mensen raken gemotiveerd door andere zaken, zoals zichzelf kunnen ontwikkelen, autonomie in het werk en de inspirerende visie van hun organisatie.

Meer motivatie: drie aanbevelingen

Uit recent onderzoek blijkt dat het personeel van organisaties die goed presteren, vijf keer zo gemotiveerd is als personeel van middelmatig of slecht presterende organisaties. Met onderstaande aanbevelingen zorgt u voor meer en beter gemotiveerde medewerkers.

  • Formuleer waar de organisatie heen wil en deel dit

    Overleg regelmatig en met iedereen over het bedrijfsbeleid voor de korte termijn en nabije toekomst. Bespreek ook de behaalde resultaten en doelstellingen openhartig met elkaar. Zijn er duidelijke doelen, dan kan iedereen veel beter zelf inschatten hoe hij of zij daaraan kan bijdragen. Weten waar we heen willen is veruit de beste motivator, dat wisten de scheepskapiteins in de 17e eeuw al.

  • Maak ieders bijdrage aan het resultaat zichtbaar

    Managers moeten duidelijk laten zien wat elke werknemer heeft bijgedragen aan het resultaat van de afdeling, het bedrijfsonderdeel en – als dat kan – ook de bijdrage aan de organisatie als geheel. Benut elke mogelijkheid om het verband tussen individuele prestaties en het bedrijfsresultaat te laten zien.

  • Vraag advies en pak verbeterpunten aan

    Vreemde blikken dwingen, vraag daarom zo veel mogelijk buitenstaanders om hun advies, raad en mening over wat uw bedrijf doet en hoe het dat doet. Zie kritiek en klachten als gratis adviezen om zicht te krijgen op verbeterpunten en pak deze aan.

 

Bron:

Overduurzameinzetbaarheid.nl | augustus 2016

 

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out nieuws:

Ziekteverzuim in de zorg weer omhoog

In vergelijk met andere bedrijfstakken is er vaak meer ziekteverzuim in de zorg. Maar in het tweede kwartaal van 2021 ligt het percentage een stuk hoger. Met gemiddeld 6,5% is dit namelijk het hoogste verzuim in het tweede kwartaal sinds 2003. Dit blijkt uit nieuwe...

Meer stress = meer lang verzuim

Stressklachten zijn de belangrijkste oorzaak voor verzuim. Opvallend is dat jongere werknemers steeds vaker last hebben van stress. Ook de toenemende zorglast privé vergroot het risico op uitval door stress. Steeds meer werknemers combineren werk met zorgtaken voor...

Voldoende beweging en haalbare doelen zorgt voor herstel

Een goede balans tussen fysieke training en rust is belangrijk voor ons lichaam om goed te kunnen herstellen en klachten te voorkomen. Hoe vinden we de juiste balans tussen inspanning en ontspanning? Revalidatiearts Gerard Heijnen licht toe waarom voldoende...

Piekeren zorgt voor fysieke klachten

Piekeren is niet goed voor je. Dat wisten we al. Maar uit recent onderzoek blijkt dat piekeren ook fysieke klachten veroorzaakt.  Iedereen piekert natuurlijk wel eens. Maar als je blijft hangen in negatieve gedachten en gevoelens dan kan dat vervelende gevolgen...