Sporten niet per se wondermiddel bij burn-out

BoFit Burn-out nieuws

Begin oktober berichtten verschillende media dat hardlopen het beste medicijn is tegen burn-out. Dit is een conclusie uit een onderzoek van Jurina de Vries. Zij onderzocht het verband tussen hardlopen en burn-out. Maar de stelling dat hardlopen en sporten altijd helpt bij herstel is te kort door de bocht.

Los stress op door uw stresstype te kennen

De Vries onderzocht geen mensen met een burn-out, maar met burn-outsymptomen. Zij sprak werknemers die niet ziek thuis zaten, maar nog aan het werk waren. Voor die groep kan hardlopen helpen. Ook andere sporten helpen om stress te verminderen. Maar als een malle gaan sporten heeft juist een averechts effect. Het gaat om de juiste balans. Stressonderzoekers Dirk Hellhammer, Stephanie McClellan and Beth Hamilton identificeerden daarnaast vier stresstypes. Elk type ervaart stress op een andere manier. Ook hebben ze baat bij een ander soort herstel:

  1. The zero to sixty

Dit type is over het algemeen kalm. Maar bij stress ontstaat een extreem hoog verantwoordelijkheidsgevoel.

Herstelt door: rustig opbouwende lichaamsbeweging. Lichte lichaamsbeweging helpt dit type beter met stress om te gaan.

  1. Live observer

Dit stresstype vindt het lastig om met verandering om te gaan. Bij veel stress voelt dit type zich snel overweldigd en trekt zich terug.

Herstelt door: dagelijks kort en licht te bewegen. Bijvoorbeeld een korte en rustige wandeling.

  1. Constant overdrive

Dit type is voortdurend gespannen. Het zijn slechte slapers die zich moeilijk ontspannen. Zelfs als ze stil zitten, bewegen ze nog met hun handen of voeten.

Herstelt door: intensief bewegen. Dit type heeft een overschot aan energie. Beweging verbetert hun stemming en beschermt de hersenen tegen schade door stress.

  1. Dash and crash

Dit zijn de high achievers. Deze types pushen zichzelf tot ze omvallen. Hun zenuwstelsel gaat van versnelling vijf naar niets. Zij zijn gevoelig voor burn-out.

Herstelt door: even niets doen. Dit type heeft alle reserve-energie opgeslokt. Hardlopen is, zelfs voor ervaren hardlopers, in het begin niet aan te raden.

Luister naar uw lichaam

Bij Bofit raden wij af om tijdens een burn-out te veel te bewegen. Het is belangrijk om weer opnieuw naar het lichaam te leren luisteren. Uw lichaam weet het beste wat u aankunt als u goed naar de signalen luistert. Tijdens een burn-out kan tien minuten rustig wandelen een hele prestatie zijn. Stop dus als het teveel is, ook als uw hoofd vindt dat u door kunt. Op die manier werkt u toe naar een gezonde relatie met uw lichaam. Én zult u door beweging herstellen.

 

 

Bronnen:

Intermediair.nl | 5 oktober 2017

Huffintonpost.com | 22 juli 2012

 

 

Weer leren luisteren naar uw lichaam?

BoFit biedt burn-outherstelprogramma’s waarbij bewegen en coaching worden gecombineerd. Hierdoor leert u naar uw lichaam te luisteren en beweging op een gezonde manier in te zetten. Vraag direct een gratis kennismaking aan.

 

Deel dit bericht