4 tips voor jonge werknemers met stress

door | feb 12, 2019 | BoFit Burn-out Blog

Je stapt het bedrijfsleven in en ineens moet je leveren. Dat valt voor veel jonge werknemers niet mee. Onder werknemers onder 25 jaar is stress de belangrijkste oorzaak van verzuim. Vier tips voor starters op de arbeidsmarkt om de spanning en stress op hun eerste werkvloer te lijf te gaan.

1. Negeer stress en stressklachten niet

Stress gaat niet vanzelf over, het wordt ook niet minder. Negeer stressklachten dus niet. Werkplezier is ieders eigen verantwoordelijkheid. Is dat plezier er niet, dan wordt het tijd om goed na te denken waar het probleem zit. Ga bij jezelf na op welke momenten, dagen of bij welke activiteiten het stressniveau omhoog schiet. Is het werk te veel, krijg je het niet af? Is het werk te moeilijk of juist te saai?

 

 

2. Bedenk wat je zelf kunt doen aan stress

Als duidelijk is wat jou stress veroorzaakt, onderzoek dan eerst wat je zelf kunt doen om de balans te herstellen. Dat kan door werksituaties op te zoeken die juist voldoening geven of door stressvolle werkzaamheden anders aan te pakken. Onderzoek ook of je werkopvattingen wel reëel zijn. Vooral jonge medewerkers denken vaak dat ze alles goed moeten doen en willen door iedereen aardig gevonden worden.

3. Bespreek je probleem en zoek steun

Bij mensen met een burn-out ligt het probleem dieper en is de balans tussen investeren en opbrengst verstoord. Bijvoorbeeld omdat het succes niet opweegt tegen het harde werken. Minder hard werken, is dan vaak niet de oplossing. Het is dat een goed moment om na te gaan of je (nog) wel het juiste werk doet. Of moet de werkomgeving misschien veranderen? Houd je probleem niet voor jezelf, maar bespreek het met iemand die je vertrouwt en jou kan helpen een oplossing te zoeken. Zoals een vertrouwenspersoon, bedrijfsarts, coach of oudere collega.

4. Zoek een oplossing die bij je past

Stap als laatste naar je baas en wees voorbereid. Past een andere functie beter bij je, kom dan met concrete voorbeelden en geef duidelijk aan waarom je daar beter tot je recht komt. Zit je wel op de juiste plek maar dreig je door irreële gedachten burn-out te raken, dan zijn er veel mogelijkheden om anders te leren denken. Cognitieve gedragstherapie, mindfulness, preventieve burn-outtrajecten en cursussen in positief denken blijken in de praktijk effectief te zijn. Ook genoeg slapen, gezond eten en regelmatig sporten helpen tegen stress.

 

 

Bron:

Volkskrant | 4 november 2015

 

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out blogs:

vrouw ligt ontspannen op bed zonder stress

Verminder direct angst en stress met deze ontspanningsoefeningen

Wil je angst en stress verminderen? Deze ontspanningsoefeningen helpen je én kun je gemakkelijk thuis doen.   Stress vastzetten Door angst en stress zet je bepaalde spieren in je lichaam vast. Hierdoor krijg je last van fysieke klachten zoals nek- en...

foto bo bogaard

De natuur doet je goed

Op een regenachtige middag in de winter, 7 graden (!) en met een nevelige achtergrond, lopen we heerlijk over het strand. Kijkend naar de Noordzee. De natuur is een prachtig decor om te herstellen van een burn-out, angst en paniek en andere stress...

lifestyleverbetering en burn-out

13 positieve effecten door leefstijlverandering

Onlangs publiceerde het NRC een artikel over het bevorderen van leefstijlverandering en de erkenning van leefstijlgeneeskunde. Vooral bij chronische (levensstijl)ziekten levert dit veel op. Wist je dat veranderen van het dagelijks leven van een patiënt vaak meer...

foto bo bogaard

Taboe!

Het was toch wel weer een schok toen ik hoorde dat Joost Zwagerman zichzelf dood had gemaakt. Zelfdoding is een eenzame beslissing. Een kortsluiting? Ik moest terugdenken aan mijn eigen ervaringen. Op mijn twintigste sneed mijn vriendin haar polsen...