06 2095 6938 info@bofit.nl
  • Al 18 jaar ervaring
  • Vergoeding mogelijk
  • Gratis kennismaking
  • Geen terugval
  • Door heel Nederland
  • Al 18 jaar ervaring
  • Vergoeding mogelijk
  • Gratis kennismaking
  • Geen terugval
  • Door heel Nederland

Veelgestelde Vragen

Veelgestelde vragen over burn-out, stress, depressie en de BoFit-methode

We kunnen ons voorstellen dat je vragen hebt over het herstel van je burn-out. Em hoe wij je daarmee kunnen helpen. Maar misschien ook wat een burn-out nou precies is en of jij daar wel last van hebt.

Daarom hebben wij de meest gestelde vragen voor je op een rijtje gezet. Staat jouw vraag er niet tussen? Aarzel niet om contact met ons op te nemen. We helpen je graag en vrijblijvend.

Algemene vragen over burn-out, stress en andere klachten

Wat is een burn-out?

Krijgt je meer stress, spanning en druk te verwerken dan je aankunt, dan kunt je overspannen raken. Duurt deze overbelasting langer dan zes maanden en voel je je geestelijk en lichamelijk totaal uitgeput? Dan spreekt men van een burn-out.

Een burn-out is mogelijk het gevolg van een kortsluiting tussen gevoel en verstand. Gevoel en verstand zitten niet meer op één lijn, botsen als het ware. Dit uit zich fysiek in de vorm van klachten.

De combinatie van genetische aanleg, karakter en omgevingsfactoren bepaalt hoe gevoelig iemand is voor een burn-out. Mensen die er gevoelig voor zijn hebben vaak de neiging om in tijden van stress juist door te gaan. Zij kennen hun eigen grenzen niet.

Gevolgen van een burn-out

Het gevoel, verstand en lichaam zijn uit balans. Helder en systematisch denken en emoties verwerken lukt niet goed meer. Je hebt geen energie en kunt last hebben van allerlei klachten, zoals hyperventilatie, angst en paniek, en depressieklachten.

Wat zijn de symptomen van een burn-out?

Symptomen van burn-out kunnen zijn:

Minder zelfvertrouwen
Vermoeidheid
Cynisme
Snel huilen, snel boos
Slechte concentratie
Slecht slapen
Lusteloos
Hartkloppingen
Veel piekeren
Veel of juist weinig eten
Hoofdpijn en buikpijn
Hyperventilatie
Sociaal contact uit de weg gaan

Wat zijn de symptomen van angst- en paniekklachten?

Iedereen voelt zich wel eens angstig of gespannen. Angst is daarom ook een natuurlijke reactie op de omgeving. Bijvoorbeeld als er gevaar dreigt of als je een belangrijk examen moet doen. Een angst- of paniekaanval kan je plotseling overvallen en allerlei vervelende fysieke sensaties geven. Hieronder lees je de symptomen.

 

Symptomen van angst- of paniekaanval kunnen zijn:

Ademnood
Zweten
Gevoel dat u stikt
Pijn in de borst
Misselijkheid
Duizeligheid en een licht gevoel in het hoofd
Hartkloppingen
Een gevoel dat de situatie onwerkelijk is
Piekeren
Angst om de controle kwijt te raken
Angst om dood te gaan
Koude rillingen of warmte opwellingen
Gevoelloosheid of tintelingen
Spierspanning
Vermoeidheid
Slechte concentratie
Slecht slapen
Prikkelbaar

Houden angst- en paniekklachten lang aan, dan kunnen ze uiteindelijk een angst- of paniekstoornis worden. Bij een angst- of paniekstoornis is de angst geen gewone reactie op de omgeving of situatie. Angst is dan permanent aanwezig. Soms kun je zelfs niet meer slapen van de angst. In zo’n geval heeft je reactie niets (meer) te maken met de omgeving.

Gevolgen van een angst- of paniekstoornis

Een angst- of paniekstoornis kan de dagelijkse activiteiten volledig overheersen. Sommige mensen raken erdoor geïsoleerd en komen in een depressie terecht. Soms gaat de angst gepaard met andere klachten, zoals vermoeidheid, concentratiestoornissen, prikkelbaarheid, spierspanning, slaapstoornissen en burn-out.

 

Wat zijn de symptomen van een depressie?

Bij een depressie raken je gevoel en verstand uit balans. De symptomen verschillen van persoon tot persoon. De één wordt overdreven angstig, de ander slaapt heel veel of juist helemaal niet. Een depressie wordt daarom niet altijd direct herkend. Ondanks de verschillende uitingsvormen heeft elke vorm van depressie twee kenmerken gemeen: een zwaarmoedige of sombere stemming, en nergens meer plezier aan beleven.

Gevolgen van depressieve stemmingen

Sombere gedachten en nergens zin in hebben, zitten je plezier in het leven ernstig in de weg. Sommige mensen raken door hun gebrek aan energie en interesse geïsoleerd. Een depressie kan ook samengaan met een burn-out.

Symptomen van depressiviteit kunnen zijn:

Zwaarmoedige of sombere stemming
Nergens meer plezier aan beleven
Interesseverlies
Slaapstoornissen
Eetstoornissen
(Hevige) stemmingswisselingen
Traagheid of onrust
Gespannenheid
Angstklachten
Geen of minder energie
Minder zelfvertrouwen
Schuldgevoelens
Concentratieproblemen
Piekeren
Besluiteloosheid
Denken aan de dood
Lichamelijke klachten
Libidoverlies

Wat zijn de symptomen van stress?

Een beetje stress hebben nodig om efficiënt te kunnen leven en werken. Stress is pas een probleem als je het als negatief ervaart en hierdoor minder goed functioneert. Een te hoge werkdruk is één van de belangrijkste oorzaken van ongezonde of negatieve stress. Ook de combinatie van een hoge belasting op het werk en spanning in je privéleven kan stressklachten veroorzaken.

Gevolgen van ongezonde stress

Sta je lange tijd onder hoge druk en lukt het niet meer om te ontspannen? Je gevoel, verstand en lichaam raken dan uit balans. Je kunt overspannen raken en burn-outklachten krijgen.

Symptomen van ongezonde stress kunnen zijn:

Hoge bloeddruk
Gespannen spieren
Slaapproblemen
Maagklachten
Hoofdpijn
Concentratieproblemen
Cynisme
Woede
Gevoel ‘op de rand’ te staan
Emotionele gevoeligheid
Meer roken/drinken
Jezelf terugtrekken/isoleren

Vragen over BoFit en de BoFit-methode

Welk BoFit-programma is voor mij geschikt?

Je kan het beste even contact met ons opnemen. Dit kan op verschillende manieren. Je kan bellen met ons gratis nummer 0800 – 533 04 55 tijdens kantooruren, maar ook kan je direct met één van onze coaches bellen: 06 – 2095 6985. Als je de voicemail krijgt spreek dan rustig in. We bellen je binnen 24 uur terug.

Vindt je dit lastig? Dan kan je ook altijd even het formulier invullen via de knop onderaan deze pagina, dan nemen wij contact met jou op.

Wie heeft baat bij een BoFit-hersteltraject?

Iedereen met een burn-out of stressgerelateerde klachten kan meedoen aan een BoFit-herstelprogramma.

Zit BoFit ook in mijn regio?

Ja. BoFit is landelijk actief met coaches door heel Nederland en in elke provincie. Er zit dus altijd een BoFit-coach bij jou in de buurt.

Is BoFit een sportprogramma?

Nee, absoluut niet. Ons programma bestaat uit cognitieve coaching en bewegen in de natuur zonder prestatiedruk. Dit betekent dat we goed kijken naar wat jouw lichaam en jouw conditie aankunnen. In de praktijk komt dit neer op het doen van (lichte) lichaamsoefeningen, ademhalingsoefeningen en verantwoorde conditieopbouw.

Moet ik voor een kennismaking sportschoenen aan?

Nee, je hoeft voor een kennismaking geen sportschoenen aan. Hou er wel rekening mee dat je in een natuurgebied loopt en de paden modderig of hobbelig kunnen zijn. Trek daarom in ieder geval geschikte schoenen aan om mee te wandelen.

Welke kleding en schoenen draag ik tijdens een BoFit-sessie?

Je draagt sportieve kleding waarin je vrij kunt bewegen. Hardloopschoenen zijn aan te raden omdat je met een ander type schoen sneller blessures kunt oplopen.

Hoe wordt een BoFit-traject vergoed?

BoFit zit niet in de particuliere ziektekostenverzekering. Wel zijn er genoeg andere manieren om uw BoFit-hersteltraject te vergoeden. Lees hieronder wat voor u van toepassing is.

De effectiviteit van de BoFit-hersteltrajecten bewijst zich keer op keer in de praktijk. Vele particulieren, werknemers en ondernemers zijn dankzij hun motivatie en onze begeleiding weer volledig klachtenvrij en arbeidsgeschikt. Steeds meer werkgevers en verzekeraars vergoeden onze preventieve en curatieve programma’s.

Vergoeding voor werknemers en organisaties:
Via onder andere bedrijfsverzekeringen.

Vergoeding voor ondernemers:
Via arbeidsongeschiktheidsverzekeringen (AOV); onder andere De Amersfoortse/ASR, De Goudse, Delta Lloyd. Ondernemers kunnen de trajectkosten fiscaal aftrekken als bedrijfskosten.

Vergoeding voor mensen met een UWV-ziektewetuitkering:
Via uitkeringsinstantie UWV.

Wat is het resultaat van een Bofit-traject?

Met een BoFit-hersteltraject werken we naar een klachtenvrij resultaat en volledige arbeidsgeschiktheid toe

 

Wanneer kan ik de intake doen?

Je kan, na aanmelding bij BoFit, binnen een week een vrijblijvende kennismaking doen in jouw regio. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Wat is het verschil tussen een psycholoog en de BoFit-methode?

Er is een verschil in aanpak tussen een psycholoog en de BoFit-methode. Een psycholoog is meer therapeutisch gericht op de diagnose en behandeling. BoFit werkt daarentegen ontwikkelingsgericht zowel op fysiek, emotioneel en mentaal gebied. Beide partijen kunnen elkaar goed aanvullen.

Wordt de opdrachtgever bij het hersteltraject betrokken? En hoe gaan jullie om met persoonlijke informatie?

Wij verzorgen digitale updates die na iedere vier sessies naar je werkgever worden gestuurd. Op deze manier blijft je werkgever op de hoogte van je herstel. Medische en privé-informatie worden hierin niet verstrekt. Je leest als eerste de update en je moet toestemming geven om het te verzenden.

Vragen? Direct Contact? Brochure aanvragen? Bel 0800 – 533 04 55 (gratis).

Wij zijn bereikbaar van maandag t/m zaterdag. Wil je liever gebeld of gemaild worden? Klik dan op de knop hieronder.

Wil je direct persoonlijk contact? Bel 06 - 2095 6938 voor direct contact met Bo Bogaard, eerste aanspreekpunt van BoFit.

Krijg je zijn voicemail? Spreek je telefoonnummer in, je wordt binnen 24 uur teruggebeld. Ook in het weekend.

Onze opdrachtgevers zijn onder andere: