5 drogredenen om geen hulp in te schakelen bij burn-out
Waarom hulp inschakelen?
Een professional inschakelen bij je burn-out heeft vele voordelen. Allereerst herstel je sneller dan dat je zelf je burn-out probeert op te lossen. Een burn-outspecialist weet alle ins en outs over je burn-out waar je zelf niet van op de hoogte bent. Daarnaast heeft iedereen een blinde vlek die je zelf vaak lastig kunt ontdekken. Dit is tenslotte de reden dat je burn-out bent geworden. Een professional wijst je hierop zodat je samen kunt kijken hoe je dit kunt veranderen. Toch is de stap naar professionele hulp voor veel mensen nog groot. Terwijl het juist zo veel onnodige problemen voorkomt. Herken jij je in een van de redenen om geen hulp in te schakelen?
REDEN #1: Professionele hulp inschakelen is te duur
Natuurlijk, hulp inschakelen kost geld en niet iedereen heeft hier een extra spaarpotje voor. Maar voor professionele hulp hoef je niet per se zelf je portemonnee te trekken. Je kunt dit via je particuliere ziektekostenverzekering regelen, maar hier wordt niet altijd alles volledig vergoed. Vaak is een betere oplossing om een burn-outtraject via je werkgever te laten vergoeden. Zij zijn tenslotte verplicht om je te helpen bij je burn-out. Heb je een uitkering dan zijn er trajecten die door het UWV worden vergoed. En ook voor ondernemers zijn er mogelijkheden via je arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV). Keuze genoeg dus.
REDEN #2: Ik neem wel even vrij
Even vrij nemen zorgt er voor dat je goed uitrust en ontspant zodat je je energie weer wat terug krijgt. Maar zodra je je gewone leven instapt, krijg je weer te maken met alles wat jou nou juist zo veel energie kost. Tijdens die vrije dagen is er namelijk niets verandert. Je stapt weer je oude patronen en gewoontes in. Een burn-out aanpakken betekent naast rust, ook je gedrag veranderen.
REDEN #3: Ik slik al medicijnen
Medicijnen kunnen in sommige gevallen bepaalde klachten verminderen. En dat is vaak nodig om beter te functioneren. Maar ook hier geldt: medicijnen nemen niet de reden weg dat je burn-out bent geworden. Juist door die diepere oorzaak te weten kun je energieverslindende gewoonten aanpakken en echt een leefstijlverandering aangaan waarbij je energiek, gezond en fit voelt.
REDEN #4: Ik los het zelf wel op
Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je zelf je situatie wilt oplossen. Je vindt het bijvoorbeeld moeilijk te accepteren dat je ziek bent of vindt het lastig je te verantwoorden tegenover anderen. Gevoelens van schuld, schaamte of trots kunnen je tegenhouden om verdere stappen te zetten. En laten we eerlijk zijn, het is ook niet altijd eenvoudig om je burn-out te accepteren. Maar: vergeet niet dat je niet de enige bent die hiermee worstelt. Zoek steun bij de mensen die je klachten herkennen en je accepteren. Dat maakt het gemakkelijker om de stap naar professionele hulp te zetten.
REDEN #5: Ik heb er geen puf voor
Een burn-out kan extreme vormen aannemen waardoor je soms de ene voet niet meer voor de andere kunt zetten. Je hoofd staat er dan niet naar om te bellen, te mailen en informatie te verzamelen over eventuele begeleiding. Toch is het wel belangrijk om zo snel mogelijk wat aan je situatie te doen. Hoe langer je het er namelijk bij laat zitten, hoe langer je herstel kan duren. Vraag je omgeving je hierbij te helpen en verschillende mogelijkheden voor je uit te zoeken. Dat scheelt jou een hoop energie, maar je zet wel de nodige stappen om hulp te vragen.
Herken jij je in een van de bovenstaande redenen?
En wil je gewoon eens peilen of een burn-outtraject wat voor je is? We nemen de tijd om naar je persoonlijke situatie te luisteren en je hierin te adviseren. Een kennismaking bij ons is geheel vrijblijvend en al binnen een week in te zetten.