Burn-outervaring van Arie | buikklachten en druk op de borst

Ik voelde me een hele tijd niet zo goed. Het begon allemaal met buikklachten en druk op de borst. Met medicijnen schoot ik niets op. Na meerdere malen bij de huisarts te zijn geweest zeiden de dokter en de bedrijfsarts: “Je bent burn-out”. Dat was even schrikken. Want dat overkomt mij toch niet? Maar toch wel.

En dan? Wat moet je dan doen? Ik ben toen gaan zoeken op internet en kwam BoFit tegen. Dit sprak me wel aan. In overleg met mijn werkgever zijn we een burn-outtraject gestart.

Na een intake met BoFit-coach Simone zijn we gestart met de sessies in de natuur. De eerste sessie leek het goed te gaan: we wandelden, deden een paar oefeningen en ik kreeg veel nuttige informatie. Totdat ik thuiskwam en helemaal gebroken was. Ik was echt heel moe. Toen pas merkte ik hoeveel spanning er vast zat. Door dit los te laten kwam ook een hoop vermoeidheid los. Eindelijk kon ik eraan toegeven.

 

 reactie klant op burn-outherstel

 

In de sessies leerde ik het volgende: contact houden met je voetzolen tijdens het lopen want dan stopt het denken/piekeren. En door via de buik te ademen kon ik mijn hoge adem naar natuurlijke ademhaling te brengen.

Na een paar sessies voelde ik me al een stuk beter en ik dacht: we zijn op de goede weg. Ik moest toen mijn werkuren verder uitbouwen. Dat bracht wel weer de nodige spanning met zich mee. Een van mijn valkuilen is geen ‘nee’ durven zeggen. Dat hebben we besproken en mijn coach gaf aan dat ik niet meteen ‘ja’ hoef te zeggen. Maar dat ik bijvoorbeeld kan zeggen: daar kom ik op terug. Dat geeft mij tijd om na te denken. Ik vond dit wel lastig, maar het hielp wel. Daar werk ik nu aan. Ik schreef piekergedachten op in mijn piekerschrift en successen in een successenschrift. Dat hielp ook.

Nog andere tips die ik van mijn BoFit-coach kreeg:

  • Regelmatig even wandelen;
  • Rennen rustig opbouwen;
  • Actie afwisselen met rust;
  • Af en toe een bodyscan om tot rust te komen;
  • Blijf rustig in je communicatie als je boos bent, want woedend zijn en niet rustig praten kosten energie;
  • Ga geregeld naar je buikadem.

Werk opbouwen ging goed. Als ik ergens last van had dan moest ik hiernaar kijken en het uitademen. Anderen kunnen jouw rotgevoel niet oplossen, gaf de coach aan. Dat moet je zelf doen. Beslis of praten hierover zin heeft of niet. Dit vond ik een heel goede tip.

Het gaat met mij weer een stuk beter. Ik heb meer energie en het piekeren is ook veel minder. Ik ben ook weer begonnen met rugby. Ik moet natuurlijk wel bij mijzelf stil blijven staan en de tips blijven volgen. Ik heb heel veel aan de sessies gehad. Het heeft mij super geholpen!

 

 

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out ervaringsverhalen:

Burn-outverhaal van Lizette | jarenlang lichamelijke klachten

Een aantal jaren geleden kreeg ik diverse lichamelijke klachten. Onderzoeken met betrekking tot mijn fysieke klachten wezen steeds op niets uit. Ik liep er vervolgens mee door en negeerde alle klachten. Op het werk was het al tijdenlang druk. Ik merkte wel dat ik...

Burn-outervaring van Marjolein | geen burn-out, maar bore-out

Op weg naar mijn werk realiseerde ik me dat ik mijn aspirines was vergeten en raakte in paniek. Blinde paniek. De dag doorkomen zonder was geen optie. Het was de dag dat ik besloot dat het roer om moest, dat het simpelweg niet langer zo kon. Normaal gesproken nam...

Burn-out ervaring van Wibo | knock-out

Knock-out op de vloer. Iemand buigt zich over me heen en zegt: “Je doet je best voor iedereen, behalve voor jezelf”.  Wat gebeurt er dan? Weet ik dat? Ervaar ik dat? Hoe is dat gelinkt? Hoe zet ik de onvrede om in (pseudo)voldoening? Ratio ratio, de reddingsboei...

Burn-outverhaal van Anja | geen tijd om stil te staan

Altijd maar doorgaan en doorjakkeren. Geen tijd om stil te staan. Zo stond ik in het leven. Begin mei 2014 kreeg ik een ongeval op het werk. Dat was een geluk bij een ongeluk. Toen kreeg ik eindelijk wat rust. Als gevolg van het ongeluk moest ik in april 2015 een...