Waarom ongezond leven?
Afgelopen weekend sprak ik een bekende die voor de derde keer in het ziekenhuis was beland na overmatig sporten. Het is iemand die alleen maar geeft en altijd maar doorgaat. Ook al heeft hij hartklachten en is hij redelijk op leeftijd, hij wil niet stoppen met geven. Hij kan niet accepteren dat hij nu ook gas terug moet nemen. Eigenwijs is hij ook. Gaat zonder mobiel hardlopen en leert niets van de vorige waarschuwingen. Is hier iets tegen te doen?
Iedereen heeft zijn eigen genetische plaatje en karakter en een omgeving waarin hij zich begeeft. En daar moet je het mee doen of je dat nu wilt of niet. Ben je gevoelig voor stress gerelateerde klachten, dan merk je dat op de meest zwakke plek in je lijf. Voor iedereen is die plek weer anders. Kun je klachten op die zwakke plek ook voor zijn? Dat hangt van de persoon zelf af. Ben je je bewust van ongezonde gewoontes en gedrag? Wil je daar ook echt iets aan veranderen? Er zijn genoeg mensen die denken “mij overkomt dat niet”. En als ze dan toch klachten krijgen is het een traumatische ervaring die hard toeslaat. Zeker als het om een burn-out gaat of angst- en paniekklachten.
Klachten voorkomen door je leefstijl te veranderen is een kunst. Je moet een fysieke, emotionele en mentale ontwikkeling doormaken. Goed doseren van de verandering is moeilijk, maar niet onmogelijk. Het voelt als een geweldige rijkdom om jezelf bewust te zijn van je eigen leefpatroon, van je psychisch welzijn en je fysieke belastbaarheid en daar ook naar te kunnen handelen. Het geeft je vertrouwen in een gezond leven.
Ik hoop dat mijn kennis in het ziekenhuis nu eindelijk beseft dat hij deze waarschuwing serieus moet nemen. Het lichaam geeft altijd de juiste signalen op het juiste moment. Luister je daar niet naar, dan kan het ook ineens over en uit zijn.
Bo Bogaard
Mastercoach en ontwikkelaar BoFit-methode