Overspannenheid meest gemelde beroepsziekte
Een kwart van alle beroepsziektemeldingen in 2013 betrof psychische aandoeningen. Bij ruim driekwart van deze gemelde psychische aandoeningen werd de diagnose overspannenheid/burn-out gesteld. Dit blijkt uit het onlangs gepubliceerde rapport van het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten (NCvB) ‘Beroepsziekten in Cijfers 2014’.
Rapport beroepsziekten
Het rapport is opgesteld in opdracht van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Het geeft een overzicht van het aantal en de aard van beroepsziekten in Nederland en de verspreiding daarvan binnen sectoren en beroepen. Daarnaast beschrijft het rapport ook wetenschappelijke en maatschappelijke ontwikkelingen over diverse beroepsziekten. De verzamelde informatie dient als basis voor beleid en praktijk.
Psychische aandoeningen in cijfers
In 2013 zijn 1.594 beroepsziektemeldingen gedaan van psychische aandoeningen, dat is 6% meer dan in 2012. Per honderdduizend werknemers hadden 94 werknemers te kampen met psychische klachten. Bij 77% daarvan ging het om overspannenheid en burn-out, de relatief ernstigere vorm van overspannenheid. Daarnaast steeg het aantal meldingen van een posttraumatische stressstoornis naar 10%. Psychische aandoeningen vormen samen met gehoorschade en aandoeningen aan het bewegings- en houdingsapparaat tot de drie belangrijkste categorieën beroepsziekten.
Oorzaken van overspannenheid en burn-out
Belangrijke oorzaken van het overspannen of burn-out raken van werknemers zijn: problemen met de werkinhoud, hoeveelheid werk en problemen tussen werknemers onderling en met hun leidinggevenden. De impact van psychische aandoeningen en andere beroepsziekten op het werkvermogen is hoog. Bij zes op de tien beroepsziekten is sprake van tijdelijke of blijvende arbeidsongeschiktheid. Dit onderstreept het belang van preventieve maatregelen op de werkplek.
Lees het volledige rapport ‘Beroepsziekten in Cijfers 2014’ (pdf)
Bron:
Beroepsziekten.nl | 29 september 2014