SZW start campagne ‘Check je werkstress’
Stress op de werkvloer is in ons land het grootste beroepsrisico. Eén derde van het werkgerelateerde ziekteverzuim wordt veroorzaakt door werkstress. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) gaat daarom de komende jaar vier jaar samen met werkgevers en werknemers iets doen aan werkstress. Ook zal de Inspectie SZW de komende jaren extra controleren op gezonde werktijden, werkdruk en agressie op de werkvloer.
Op 12 mei jl. gaf minister Asscher van SZW het startsein voor het vierjarenplan om werkgerelateerde stress aan te pakken. Op deze bijeenkomst lanceerde de minister ook de communicatiecampagne ‘Check je Werkstress’. Deze campagne is bedoeld om werkgevers en werknemers te wijzen op de risico’s van teveel werkstress en om het onderwerp bespreekbaar te maken op de werkvloer.
Aanpakken van de grootste stressrisico’s
De eerste twee jaar richt de aanpak van SZW zich vooral op werkdruk, agressie, geweld en intimidatie. Dit zijn de grootste risico’s op de werkvloer. In het onderwijs en bij financiële instellingen wordt zelfs de helft van het ziekteverzuim veroorzaakt door hoge werkdruk. In het derde en vierde jaar staat het bestrijden van discriminatie en pesten op de werkvloer centraal. Ook wordt apart aandacht besteed aan doelgroepen en sectoren die meer risico lopen.
Burn-outklachten bij 12% werknemers
Uit onderzoek blijkt dat 12 procent van de werknemers symptomen van een burn-out heeft. Ruim 40 procent van de werknemers vindt zijn of haar werk mentaal belastend en een kwart geeft aan altijd onder hoge tijdsdruk te moeten werken. Ook heeft 40 procent van de werknemers in ons land behoefte aan extra maatregelen om werkstress te voorkomen.
Bron:
BGmagazine.nl | 14 mei 2014