Bewegen lijkt remedie tegen vermoeidheid
Onderzoekers van de Radboud Universiteit ontdekten dat beweging mogelijk een goede remedie is tegen werkgerelateerde vermoeidheidsklachten. Werknemers die een jaar lang dagelijks minstens een half uur flink bewegen, voelen zich minder moe. Aan het onderzoek deden ruim tweeduizend fulltimers met een zittend beroep mee.
Alle onderzochte werknemers hebben met een tussenpoos van één jaar tijd twee keer vragen beantwoord over hun werkbeleving en mate van bewegen. De onderzoekers vonden een relatie tussen afnemende werkgerelateerde vermoeidheidsklachten en meer bewegen. Ook omgekeerd bleek die relatie er te zijn: werknemers die in de loop van het jaar hoger scoorden op vermoeidheid, bleken in die periode ook minder te hebben bewogen.
Vervolgonderzoek: hardloopprogramma
Of minder bewegen de oorzaak of juist het gevolg van de vermoeidheid is, kan uit dit onderzoek nog niet worden afgeleid. Daarom gaan de onderzoekers nu kijken of een hardloopprogramma helpt om de vermoeidheidsklachten te verminderen. Proefpersonen die voldoen aan de eisen van het onderzoek, hebben 50 procent kans om ingedeeld te worden in de hardloopgroep of de controlegroep. De hardloopgroep gaat zes weken onder begeleiding hardlopen en de controlegroep niet. Beide groepen worden onderzocht en de resultaten worden vergeleken.
De resultaten van het eerste onderzoek zijn verschenen in het wetenschappelijke tijdschrift wetenschappelijk tijdschrift International Archives of Occupational and Environmental Health
Bron:
Gezondheidsnet | 11 september 2015