Ik ben

hersteld.

Q

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we nemen binnen 24 uur contact met je op
(ook in het weekend).
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ik ben

hersteld.

Q

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we nemen binnen 24 uur contact met je op
(ook in het weekend).
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Burn-outverhaal van Maureen | boos op mijzelf

Begin december 2015 ben ik helemaal ingestort. Ik kon niet meer. Dat klinkt dramatisch maar ik was op. Ik sliep niet meer en moest leren slapen. Met medicatie waar ik absoluut weerstand tegen had. Maar ik begreep toen nog niet wat het betekent als je maanden slecht tot niet slaapt.

Ik kon het me ook niet permitteren om te rusten. Mijn baan stopte eind december, ik zat midden in een dure opleiding, ik had daarnaast mijn stageplek ook hard nodig en ik moest een berg kosten betalen als alleenstaande moeder in een particuliere woning. Terwijl ik dan lag te slapen op de bank ging het met mijn kinderen ook steeds slechter; zo kenden ze mij niet en ze waren erg bezorgd.

We waren net verhuisd en dat was ook een grote verandering voor ons. Er moest nog veel geklust en ingericht worden, mijn huishouden moest weer lekker lopen, ik wilde weer sporten en schilderen en lekker feesten en stappen! Ik zat altijd vol ideeën en leuke plannen. Ik had een leuke vriend en ik begreep niet waarom ik niet door kon, want ik was juist blij met alles en ik wilde verder.

In die maanden ging ik elke week naar mijn huisarts. Dan bespraken we hoe het slapen ging. Maar ik werd steeds onrustiger, kreeg last van soort paniekaanvallen en ik had het gevoel dat de begeleiding van mijn huisarts niet voldoende voor me was. Dus ik ging googelen.

 

“Mijn kinderen kenden mij zo niet en waren bezorgd”

 

En zo kwam ik bij BoFit uit. De omschrijving op deze site over burn-out was zeer herkenbaar. Ik kon snel een afspraak maken en zo ontmoette ik Ingrid. We hadden een goede klik, dus daar was ik heel blij om. Want ik praat wel heel open en makkelijk, maar eigenlijk geef ik me niet echt bloot. Dat heeft met vertrouwen te maken, maar is ook voor mezelf heel eng.

Nu zijn we een half jaar verder en het traject wordt afgerond. Ik heb bij Ingrid geleerd mijn gevoelens zonder angst te benoemen en die ook eens serieus te nemen. Mijn onzekerheid is niet meer iets waar ik me voor doodschaam. Met allerlei oefeningen zag ik in dat ik geen grenzen stel en ik ook niet weet hoe dat moet. Ik vond het normaal dat mensen mij als voetveeg gebruiken en ik ben dan zo boos op mezelf dat ik mezelf er nog een trap achteraan geef. Ik zat altijd in mijn hoofd, mijn gevoel onderdrukte ik al jarenlang en ik was altijd boos op mezelf dat ik niet wist wat ik wilde. Ik was zo vreselijk wispelturig, bedacht steeds weer nieuwe projecten maar had voor mezelf uiteindelijk niets bereikt.

Dat overspannenheid, burn-out, slapeloosheid, verslavingen en paniekaanvallen allemaal nodig zijn om te stoppen jezelf over te slaan heeft niet zozeer met allerlei omstandigheden te maken. Eerder met de harde les die nodig was om mijn ogen te openen. Ik had het schijnbaar allemaal nodig om te leren voelen. Om op mijn 48e totaal verloren te zijn en te leren, eindelijk, wat je waard bent. En dat het schadelijk is als ik mezelf vergeet en straf en niet luister naar mezelf. En dat ik toch echt de enige ben die dat beter kan doen, of wil doen. En hoe je dat dan doet, dat leer ik nog.

Mijn burn-outsessies met Ingrid zijn helaas voorbij. Voor mij is het helder dat ik vluchtgedrag heb in allerlei projecten, ik bedoel, nu nog steeds ben ik weer in allerlei interessante onderwerpen gedoken, wil ik er alles over weten en ga ik te lang door. Ik verzin altijd weer onderwerpen die me meeslepen. Maar het zijn steeds dezelfde rondjes, ik blijf het wiel opnieuw uitvinden en ik ben lastig te stoppen. Misschien is er een term voor zoals shopaholic of junkie. Ik ga in het najaar naar een therapeut die me speciaal hiermee mogelijk verder kan helpen.

Ik denk nu terug aan een hele prettige tijd met Ingrid. Ik was zo dankbaar dat ik gewoon mijn idiote gedachtes en ‘tics’, controlefreak schemaatjes en andere uitgewerkte projectjes van mij met haar kon delen. Want dat durfde ik anders nooit te vertellen aan mijn omgeving. We hebben er ook om gelachen ondanks dat ik me ervoor schaamde. En we hebben nog veel meer bereikt. Ik vond het hartstikke fijn dat zij er was.

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out ervaringsverhalen:

Burn-outverhaal van Merel | geen plezier meer in werk

Juli 2017. Het begon met kijken. Ik merkte op dat ik moeite had met het lezen van mijn e-mails. Ik kon de woorden wel zien, maar de zin niet in één keer lezen. Het is een gek gevoel, het lijkt wel alsof je aangeschoten bent. Dit had ik wel eens eerder een dag of...

Burn-outverhaal van Josje | chaos in mijn hoofd

In juli 2016 overkwam mij in enkele weken tijd een aantal heftige persoonlijke gebeurtenissen, waaronder een miskraam. Ik werd geopereerd en snel daarna was ik weer aan het werk. Maar het ging niet. Ik hield fysieke klachten en kreeg daarbij paniekaanvallen.  ...

Burn-outverhaal van Sonja | opgebrand

Ik ben nu 14 jaar zelfstandig onderneemster. Samen met mijn man heb ik een heel dynamisch bedrijf. Met hele goede tijden maar ook met slechtere tijden. Anderhalf jaar geleden ben ik naast onze werkzaamheden een nieuw bedrijf gestart. Dat kostte in het begin...

Burn-outverhaal van Annabel | kwetsbaar en fysieke klachten

April 2017 kon ik niet meer werken. Alle symptomen wezen op een burn-out. Het leek op dat moment uit het niets te komen. Dit terwijl ik al langere tijd heel slecht sliep, heel emotioneel was, me snel aangevallen voelde. Direct ben ik in therapie gegaan die met name...