Ik ben

hersteld.

Q

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we nemen binnen 24 uur contact met je op
(ook in het weekend).
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

"*" geeft vereiste velden aan

Privacy*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ik ben

hersteld.

Q

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we nemen binnen 24 uur contact met je op
(ook in het weekend).
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

"*" geeft vereiste velden aan

Privacy*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Burn-outverhaal van Maureen | boos op mijzelf

Begin december 2015 ben ik helemaal ingestort. Ik kon niet meer. Dat klinkt dramatisch maar ik was op. Ik sliep niet meer en moest leren slapen. Met medicatie waar ik absoluut weerstand tegen had. Maar ik begreep toen nog niet wat het betekent als je maanden slecht tot niet slaapt.

Ik kon het me ook niet permitteren om te rusten. Mijn baan stopte eind december, ik zat midden in een dure opleiding, ik had daarnaast mijn stageplek ook hard nodig en ik moest een berg kosten betalen als alleenstaande moeder in een particuliere woning. Terwijl ik dan lag te slapen op de bank ging het met mijn kinderen ook steeds slechter; zo kenden ze mij niet en ze waren erg bezorgd.

We waren net verhuisd en dat was ook een grote verandering voor ons. Er moest nog veel geklust en ingericht worden, mijn huishouden moest weer lekker lopen, ik wilde weer sporten en schilderen en lekker feesten en stappen! Ik zat altijd vol ideeën en leuke plannen. Ik had een leuke vriend en ik begreep niet waarom ik niet door kon, want ik was juist blij met alles en ik wilde verder.

In die maanden ging ik elke week naar mijn huisarts. Dan bespraken we hoe het slapen ging. Maar ik werd steeds onrustiger, kreeg last van soort paniekaanvallen en ik had het gevoel dat de begeleiding van mijn huisarts niet voldoende voor me was. Dus ik ging googelen.

 

“Mijn kinderen kenden mij zo niet en waren bezorgd”

 

En zo kwam ik bij BoFit uit. De omschrijving op deze site over burn-out was zeer herkenbaar. Ik kon snel een afspraak maken en zo ontmoette ik Ingrid. We hadden een goede klik, dus daar was ik heel blij om. Want ik praat wel heel open en makkelijk, maar eigenlijk geef ik me niet echt bloot. Dat heeft met vertrouwen te maken, maar is ook voor mezelf heel eng.

Nu zijn we een half jaar verder en het traject wordt afgerond. Ik heb bij Ingrid geleerd mijn gevoelens zonder angst te benoemen en die ook eens serieus te nemen. Mijn onzekerheid is niet meer iets waar ik me voor doodschaam. Met allerlei oefeningen zag ik in dat ik geen grenzen stel en ik ook niet weet hoe dat moet. Ik vond het normaal dat mensen mij als voetveeg gebruiken en ik ben dan zo boos op mezelf dat ik mezelf er nog een trap achteraan geef. Ik zat altijd in mijn hoofd, mijn gevoel onderdrukte ik al jarenlang en ik was altijd boos op mezelf dat ik niet wist wat ik wilde. Ik was zo vreselijk wispelturig, bedacht steeds weer nieuwe projecten maar had voor mezelf uiteindelijk niets bereikt.

Dat overspannenheid, burn-out, slapeloosheid, verslavingen en paniekaanvallen allemaal nodig zijn om te stoppen jezelf over te slaan heeft niet zozeer met allerlei omstandigheden te maken. Eerder met de harde les die nodig was om mijn ogen te openen. Ik had het schijnbaar allemaal nodig om te leren voelen. Om op mijn 48e totaal verloren te zijn en te leren, eindelijk, wat je waard bent. En dat het schadelijk is als ik mezelf vergeet en straf en niet luister naar mezelf. En dat ik toch echt de enige ben die dat beter kan doen, of wil doen. En hoe je dat dan doet, dat leer ik nog.

Mijn burn-outsessies met Ingrid zijn helaas voorbij. Voor mij is het helder dat ik vluchtgedrag heb in allerlei projecten, ik bedoel, nu nog steeds ben ik weer in allerlei interessante onderwerpen gedoken, wil ik er alles over weten en ga ik te lang door. Ik verzin altijd weer onderwerpen die me meeslepen. Maar het zijn steeds dezelfde rondjes, ik blijf het wiel opnieuw uitvinden en ik ben lastig te stoppen. Misschien is er een term voor zoals shopaholic of junkie. Ik ga in het najaar naar een therapeut die me speciaal hiermee mogelijk verder kan helpen.

Ik denk nu terug aan een hele prettige tijd met Ingrid. Ik was zo dankbaar dat ik gewoon mijn idiote gedachtes en ‘tics’, controlefreak schemaatjes en andere uitgewerkte projectjes van mij met haar kon delen. Want dat durfde ik anders nooit te vertellen aan mijn omgeving. We hebben er ook om gelachen ondanks dat ik me ervoor schaamde. En we hebben nog veel meer bereikt. Ik vond het hartstikke fijn dat zij er was.

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out ervaringsverhalen:

Burn-outverhaal van Johan | voor de tweede keer burn-out

In april 2016 kwam ik via het UWV in contact met BoFit. In principe sprak hun werkwijze mij aan. Lekker buiten actief zijn en tegelijk kunnen praten over de problemen waar ik tegenaan liep tijdens mijn (tweede) burn-out. Al had ik wel twijfels over de activiteiten;...

Burn-outverhaal van Rachid | spanning en onrust

Na een lange tijd in de ziektewet te hebben gezeten, ben ik in verband met klachten door het UWV doorgestuurd naar BoFit. Ik kon geholpen worden om met mijn overspannenheid leren om te gaan en weer tot rust te komen. Door hard te lopen in de natuur,...

Burn-outervaring van Frank | grote mate van stress

Terugkijkend op de jaren/maanden voorafgaande aan mijn burn-out had ik al meermaals piekmomenten waarin ik een grote mate van stress ervaarde. Ik heb deze altijd weggewoven als onderdeel van mijn snelle carrièreontwikkeling en de bijkomende druk/stress. Daarnaast...

Burn-outervaring van Monique | hoge bloeddruk en hartkloppingen

Op 8 juni 2020 heb ik mij ziekgemeld in verband met hoge bloeddruk, slecht slapen, duizelig en hartkloppingen. De huisarts zei dat ik rust moest nemen. Na enkele weken lusteloos bankhangen en een gesprek met arbodienst HCC werd mij geadviseerd om te zorgen voor...