Iedereen verantwoordelijk bij duurzame inzetbaarheid
De overheid stimuleert werkgevers en werknemers om te investeren in duurzame inzetbaarheid. Een belangrijke aanleiding daarvoor is het toenemende psychisch verzuim als gevolg van werkdruk en werkstress. Maar wat is duurzame inzetbaarheid nu eigenlijk en wat betekent dit voor werkgevers en werknemers? Opleider Avans+ organiseerde hierover onlangs een webinar en belichtte onder andere het belang van werkwaardes voor de motivatie van werknemers.
Investeren in duurzame inzetbaarheid betekent investeren in gezondheid, scholing en betrokkenheid van werknemers. Deze investering is niet alleen cruciaal voor de continuïteit en groei van organisaties, maar zorgt vaak ook direct voor een lager ziekteverzuim en een hogere arbeidsproductiviteit. In ‘Aan zet met inzet’ (SDU 2012, Dollevoet, Dona & Evers) wordt duurzame inzetbaarheid als volgt gedefinieerd: ‘Duurzame inzetbaarheid betekent dat werknemers in hun arbeidsleven doorlopend over daadwerkelijk realiseerbare mogelijkheden beschikken alsmede over de voorwaarden beschikken om in huidig en toekomstig werk, met behoud van gezondheid, te (blijven) functioneren. Dit impliceert een werkcontext die hen hiertoe in staat stelt, evenals de attitude en motivatie om deze mogelijkheden daadwerkelijk te benutten.’
Verantwoordelijkheid werkgever én werknemer
Bovenstaande definitie maakt duidelijk dat de werkgever en werknemer ieder hun eigen verantwoordelijkheid dragen voor duurzame inzetbaarheid. Werkgevers zijn verantwoordelijk voor de werkcontext waaronder de organisatie, de functie en de werkomstandigheden vallen. De werknemer is verantwoordelijk voor zijn werkhouding en motivatie om de geboden mogelijkheden ook daadwerkelijk te benutten.
Wat vinden medewerkers belangrijk in hun werk?
Tevreden mensen doen hun best, bevlogen mensen maken het verschil. Bevlogen werknemers scoren beter op inzetbaarheid en productiviteit, verzuimen minder en doen hun werk met passie en plezier. Hun werk geeft veel voldoening, omdat het bij hen past en voorziet in alles wat zij in werk belangrijk vinden: de werkwaardes. Spreker prof. dr. Jac van der Klink deed onderzoek naar werkwaardes in het kader van zijn de leerstoel psychische gezondheid en duurzame inzetbaarheid aan de Tilburg University. Werk dat aan onderstaande 7 werkwaardes voldoet motiveert medewerkers om het beste uit zichzelf te halen:
1. Kennis en vaardigheden kunnen gebruiken.
2. Kennis en vaardigheden kunnen ontwikkelen.
3. Eigen doelen kunnen stellen.
4. Betekenisvolle contacten kunnen opbouwen/onderhouden.
5. Betrokken zijn bij belangrijke beslissingen over het werk.
6. Een goed of realistische inkomen verdienen.
7. Toegevoegde waarde kunnen bieden.
Bronnen:
Avans+ – webinar ‘Duurzame Inzetbaarheid’ | 1 maart 2016
Avans+ – whitepaper ‘Nut en noodzaak van Duurzame Inzetbaarheid’ (2012)
duurzameinzetbaarheid.nl – Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid