Is burn-out een individueel of maatschappelijk probleem?

door | dec 11, 2017 | Burn-out nieuws | 0 Reacties

De cijfers vliegen ons de laatste jaren steeds meer om de oren. 1 op de 7 werknemers kampt met burn-outklachten, 60% van de scholieren ervaart stress, 63% van de studenten en jongeren bezochten een psycholoog, 6 op de 10 Nederlanders heeft een slaapprobleem, 42,7 procent van alle Nederlanders heeft ooit een stemmings-, angst- of gedragsstoornis gehad en ga zo maar door. Maar waar ligt nu de oplossing? Bij het individu of de maatschappij?

De Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) schreef onlangs het rapport Recept voor maatschappelijk probleem. Hierin geeft het aan dat maatschappelijke factoren ten onrechte buiten beschouwing worden gelaten wanneer het gaat om stress en ziekte. Terwijl het deels aan de maatschappij ligt, vindt Liesbeth Noordegraaf, docent aan het Erasmus University College en lid van de RVS. “Een meerderheid van de medische experts die we voor dit rapport spraken zei dat hun patiënten worstelen met de hoge maatschappelijke verwachtingen, met perfectionistische ideaalbeelden. Er ligt een grote druk op mensen. Als grote groepen mensen niet kunnen voldoen aan de norm, schuilt het probleem niet in de mensen maar in de normen die worden opgelegd en in maatschappelijke structuren.”

Symptoombestrijding

Volgens wetenschapsfilosoof en schrijfster Trudy Dehue (schreef onder andere De depressie-epidemie) worden in die maatschappelijke structuren al voorzichtige stappen gezet. “Psychiaters en psychologen zien zelf ook steeds meer in dat ze aan symptoombestrijding doen, terwijl de oorzaak niet wordt aangepakt. Ik zie het ook in de discussie over de groei van het aantal burn-outs. Het gaat gelukkig niet meer louter over de vraag wat je zélf moet doen om een burn-out te voorkomen, maar ook over de manier waarop we het werk hebben ingericht.”

Gezonde werkcultuur

Nadenken over hoe we ons werk inrichten en een gezonde werkcultuur creëren is dus noodzakelijk als we minder stress op het werk willen ervaren. Een goed voorbeeld is Volkswagen in Duitsland. Deze verbiedt managers om personeel buitenwerktijd te mailen. Daarnaast merken we bij BoFit dat bedrijven niet alleen een hersteltraject inzetten voor hun zieke werknemer maar ook steeds vaker preventief willen werken. Sinds 1 juli van dit jaar zijn bedrijven sowieso verplicht een medewerker stresspreventie in te schakelen. Het zijn kleine stappen op de lange weg die we nog te gaan hebben.

Conclusie

Toch is het nog altijd zo dat een deel van de bevolking geen burn-out of hevige stressklachten krijgt. De omgeving is namelijk maar een van de factoren die zorgt dat iemand ziek wordt. Ook aanleg en karakter spelen mee. Hoe hoog leg je zelf de lat? Ben je een perfectionist en streef je naar het uiterste? Iemand met een gezond gevoel voor eigenwaarde zal minder geneigd zijn om mee te gaan in torenhoge verwachtingen. Wanneer we met z’n allen niet mee gaan in de stijgende werk- en prestatiedruk dan wordt ook de maatschappij gedwongen om mee te veranderen. Conclusie: het blijft dus een verantwoordelijkheid voor beide partijen. Begin je bij jezelf, dan kun je ook veel meer invloed op je omgeving uitoefenen.

 

 

Bron:
Blendle.nl | 9 december 2017

 

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out nieuws:

Piekeren zorgt voor fysieke klachten

Piekeren is niet goed voor je. Dat wisten we al. Maar uit recent onderzoek blijkt dat piekeren ook fysieke klachten veroorzaakt.  Iedereen piekert natuurlijk wel eens. Maar als je blijft hangen in negatieve gedachten en gevoelens dan kan dat vervelende gevolgen...

Niksen leidt niet tot minder stress

Bewegen heeft veel voordelen. Het zorgt voor een goede doorbloeding van het lichaam. Het maakt spieren sterker. Het vermindert ziektes als diabetes, overgewicht en depressie. Het verlaagt het cholesterolgehalte en bloedsuikerspiegel. En het zorgt ook dat stress in...

Werkdruk op universiteiten extreem hoog

De werkdruk die academici en ondersteunend personeel ervaren op de universiteiten is schrikbarend hoog. Dit is de conclusie van een onderzoek van de FNV in samenwerking met de vakbond VAWO onder 2546 deelnemers. Een ruime meerderheid (67%) van de medewerkers op...

Geluk kun je zelf beïnvloeden

Wie gelukkig is, leeft langer. Maar wat is geluk nu eigenlijk? Dat blijkt voor iedereen anders te zijn. Geluk is een subjectief begrip en iedereen hanteert andere maatstaven bij het beoordelen van zijn eigen geluk. Hoogleraar Sociologie Ruut Veenhoven ontdekte dat...