Meer dan

herstel alleen

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we bellen of mailen je binnen 24 uur terug. Ook op zaterdag.
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

"*" geeft vereiste velden aan

Privacy*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer dan

herstel alleen

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we bellen of mailen je binnen 24 uur terug. Ook op zaterdag.
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

"*" geeft vereiste velden aan

Privacy*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Is burn-out een individueel of maatschappelijk probleem?

door | dec 11, 2017 | Burn-out nieuws | 0 Reacties

De cijfers vliegen ons de laatste jaren steeds meer om de oren. 1 op de 7 werknemers kampt met burn-outklachten, 60% van de scholieren ervaart stress, 63% van de studenten en jongeren bezochten een psycholoog, 6 op de 10 Nederlanders heeft een slaapprobleem, 42,7 procent van alle Nederlanders heeft ooit een stemmings-, angst- of gedragsstoornis gehad en ga zo maar door. Maar waar ligt nu de oplossing? Bij het individu of de maatschappij?

De Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) schreef onlangs het rapport Recept voor maatschappelijk probleem. Hierin geeft het aan dat maatschappelijke factoren ten onrechte buiten beschouwing worden gelaten wanneer het gaat om stress en ziekte. Terwijl het deels aan de maatschappij ligt, vindt Liesbeth Noordegraaf, docent aan het Erasmus University College en lid van de RVS. “Een meerderheid van de medische experts die we voor dit rapport spraken zei dat hun patiënten worstelen met de hoge maatschappelijke verwachtingen, met perfectionistische ideaalbeelden. Er ligt een grote druk op mensen. Als grote groepen mensen niet kunnen voldoen aan de norm, schuilt het probleem niet in de mensen maar in de normen die worden opgelegd en in maatschappelijke structuren.”

Symptoombestrijding

Volgens wetenschapsfilosoof en schrijfster Trudy Dehue (schreef onder andere De depressie-epidemie) worden in die maatschappelijke structuren al voorzichtige stappen gezet. “Psychiaters en psychologen zien zelf ook steeds meer in dat ze aan symptoombestrijding doen, terwijl de oorzaak niet wordt aangepakt. Ik zie het ook in de discussie over de groei van het aantal burn-outs. Het gaat gelukkig niet meer louter over de vraag wat je zélf moet doen om een burn-out te voorkomen, maar ook over de manier waarop we het werk hebben ingericht.”

Gezonde werkcultuur

Nadenken over hoe we ons werk inrichten en een gezonde werkcultuur creëren is dus noodzakelijk als we minder stress op het werk willen ervaren. Een goed voorbeeld is Volkswagen in Duitsland. Deze verbiedt managers om personeel buitenwerktijd te mailen. Daarnaast merken we bij BoFit dat bedrijven niet alleen een hersteltraject inzetten voor hun zieke werknemer maar ook steeds vaker preventief willen werken. Sinds 1 juli van dit jaar zijn bedrijven sowieso verplicht een medewerker stresspreventie in te schakelen. Het zijn kleine stappen op de lange weg die we nog te gaan hebben.

Conclusie

Toch is het nog altijd zo dat een deel van de bevolking geen burn-out of hevige stressklachten krijgt. De omgeving is namelijk maar een van de factoren die zorgt dat iemand ziek wordt. Ook aanleg en karakter spelen mee. Hoe hoog leg je zelf de lat? Ben je een perfectionist en streef je naar het uiterste? Iemand met een gezond gevoel voor eigenwaarde zal minder geneigd zijn om mee te gaan in torenhoge verwachtingen. Wanneer we met z’n allen niet mee gaan in de stijgende werk- en prestatiedruk dan wordt ook de maatschappij gedwongen om mee te veranderen. Conclusie: het blijft dus een verantwoordelijkheid voor beide partijen. Begin je bij jezelf, dan kun je ook veel meer invloed op je omgeving uitoefenen.

 

 

Bron:
Blendle.nl | 9 december 2017

 

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out nieuws:

Gezondheidsraad wijzigt beweegnorm

Een half uur per dag bewegen. Dat was altijd het advies van de Gezondheidsraad. Maar sinds kort is dit veranderd. Wat verandert er? De beweegnorm verschuift van 30 minuten per dag matig intensief bewegen (zoals wandelen en fietsen) naar 150 minuten per week....

Wie investeert in de gezondheid van werknemers?

Acht van de tien werkgevers beschouwen mentale gezondheid als belangrijke indicator voor het succes van het bedrijf. Vier van de tien Nederlandse bedrijven treffen daadwerkelijk preventiemaatregelen gericht op de mentale gezondheid van de werknemers. De sectoren...

Bewegen is goed voor ons brein

Voldoende lichaamsbeweging is in veel opzichten goed voor ons. Het helpt ons niet alleen om fysiek en mentaal fit te blijven, maar houdt ook onze hersenen in conditie. Dit schrijft hoogleraar neuropsychologie en bewegingswetenschappen Erik Scherder in zijn boek...

Onderzoek: bewegen en sport inzetten in ziekenhuizen

We weten al heel lang dat bewegen goed is voor de gezondheid en helpt bij herstel van diverse ziektes. Toch wordt dit in de reguliere gezondheidszorg maar mondjesmaat ingezet. Daar komt nu hopelijk verandering in. De organisatie ZonmW is een onderzoek gestart om...