Meer dan

herstel alleen

Q

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we nemen binnen 24 uur contact met je op
(ook in het weekend).
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer dan

herstel alleen

Q

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we nemen binnen 24 uur contact met je op
(ook in het weekend).
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Is burn-out een individueel of maatschappelijk probleem?

door | dec 11, 2017 | Burn-out nieuws | 0 Reacties

De cijfers vliegen ons de laatste jaren steeds meer om de oren. 1 op de 7 werknemers kampt met burn-outklachten, 60% van de scholieren ervaart stress, 63% van de studenten en jongeren bezochten een psycholoog, 6 op de 10 Nederlanders heeft een slaapprobleem, 42,7 procent van alle Nederlanders heeft ooit een stemmings-, angst- of gedragsstoornis gehad en ga zo maar door. Maar waar ligt nu de oplossing? Bij het individu of de maatschappij?

De Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) schreef onlangs het rapport Recept voor maatschappelijk probleem. Hierin geeft het aan dat maatschappelijke factoren ten onrechte buiten beschouwing worden gelaten wanneer het gaat om stress en ziekte. Terwijl het deels aan de maatschappij ligt, vindt Liesbeth Noordegraaf, docent aan het Erasmus University College en lid van de RVS. “Een meerderheid van de medische experts die we voor dit rapport spraken zei dat hun patiënten worstelen met de hoge maatschappelijke verwachtingen, met perfectionistische ideaalbeelden. Er ligt een grote druk op mensen. Als grote groepen mensen niet kunnen voldoen aan de norm, schuilt het probleem niet in de mensen maar in de normen die worden opgelegd en in maatschappelijke structuren.”

Symptoombestrijding

Volgens wetenschapsfilosoof en schrijfster Trudy Dehue (schreef onder andere De depressie-epidemie) worden in die maatschappelijke structuren al voorzichtige stappen gezet. “Psychiaters en psychologen zien zelf ook steeds meer in dat ze aan symptoombestrijding doen, terwijl de oorzaak niet wordt aangepakt. Ik zie het ook in de discussie over de groei van het aantal burn-outs. Het gaat gelukkig niet meer louter over de vraag wat je zélf moet doen om een burn-out te voorkomen, maar ook over de manier waarop we het werk hebben ingericht.”

Gezonde werkcultuur

Nadenken over hoe we ons werk inrichten en een gezonde werkcultuur creëren is dus noodzakelijk als we minder stress op het werk willen ervaren. Een goed voorbeeld is Volkswagen in Duitsland. Deze verbiedt managers om personeel buitenwerktijd te mailen. Daarnaast merken we bij BoFit dat bedrijven niet alleen een hersteltraject inzetten voor hun zieke werknemer maar ook steeds vaker preventief willen werken. Sinds 1 juli van dit jaar zijn bedrijven sowieso verplicht een medewerker stresspreventie in te schakelen. Het zijn kleine stappen op de lange weg die we nog te gaan hebben.

Conclusie

Toch is het nog altijd zo dat een deel van de bevolking geen burn-out of hevige stressklachten krijgt. De omgeving is namelijk maar een van de factoren die zorgt dat iemand ziek wordt. Ook aanleg en karakter spelen mee. Hoe hoog leg je zelf de lat? Ben je een perfectionist en streef je naar het uiterste? Iemand met een gezond gevoel voor eigenwaarde zal minder geneigd zijn om mee te gaan in torenhoge verwachtingen. Wanneer we met z’n allen niet mee gaan in de stijgende werk- en prestatiedruk dan wordt ook de maatschappij gedwongen om mee te veranderen. Conclusie: het blijft dus een verantwoordelijkheid voor beide partijen. Begin je bij jezelf, dan kun je ook veel meer invloed op je omgeving uitoefenen.

 

 

Bron:
Blendle.nl | 9 december 2017

 

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out nieuws:

Tools voor gezond werk zonder stress

De komende jaren wordt niet alleen in Nederland campagne gevoerd tegen psychosociale arbeidsbelasting (PSA), maar ook op Europees niveau: Healthy workplaces - managing stress and psychosocial risks at work. Het doel van beide campagnes is om ziekte en uitval door...

Onderzoek: burn-out bevordert irrationele beslissingen

Medewerkers met burn-outklachten nemen vaker irrationele beslissingen dan medewerkers zonder burn-out. Dit blijkt uit het onderzoek dat de University of Surrey (UK) op 7 januari jl. presenteerde. In het onderzoek kregen ruim tweehonderdzestig werknemers...

Bewegen lijkt remedie tegen vermoeidheid

Onderzoekers van de Radboud Universiteit ontdekten dat beweging mogelijk een goede remedie is tegen werkgerelateerde vermoeidheidsklachten. Werknemers die een jaar lang dagelijks minstens een half uur flink bewegen, voelen zich minder moe. Aan het onderzoek deden...

Parentale burn-out: uitgeput door je kind

Het fenomeen begint aan bekendheid toe te nemen: de parentale burn-out. Het dagelijks opvoeden van kinderen kan zo uitdagend zijn dat ouders er aan onderdoor gaan. Daarnaast neemt de druk om de beste of perfecte ouder te zijn almaar toe. Opvoeding is een hot topic,...