Stilte wordt steeds schaarser
Uit onderzoek van het CBS blijkt dat stilte in Nederland steeds schaarser wordt. Met alle gevolgen van stress, burn-out, hartklachten, slapeloosheid en hoge bloeddruk van dien. Vaker de natuur in kan een oplossing bieden.
Volgens dit onderzoek heeft nu al de helft van de Nederlanders last van lawaai waar ze permanent aan worden blootgesteld. Het wordt steeds lastiger om gebieden te vinden waar het volkomen stil is. De afgelopen jaren zijn stiltegebieden in Nederland met 12 procent afgenomen. En men vreest dat dit alleen maar zal toenemen. Lawaai gaat mogelijk het grootste probleem in de toekomst worden, geven milieu- en geluidsdeskundigen onlangs aan in een aflevering van De kennis van nu.
Stilte wereldwijd
Ook wereldwijd is stilte een probleem. Uit onderzoek van de PNAS uit 2015 blijkt dat 50 procent van de bevolking in steden woont. In 2050 zal dat ongeveer 70 procent zijn. Hoewel het wonen in steden vele voordelen biedt, heeft het ook invloed op de gezondheid. Het aantal mentale ziektes, zoals depressie en psychische aandoeningen, ligt in stedelijk gebied namelijk hoger. Minder natuur, en hierdoor minder rust en stilte, is een van de mogelijke oorzaken hiervan.
Natuur als tegenwicht
Meer tijd in de natuur doorbrengen kan een tegenwicht bieden aan steeds minder stilte in Nederland. Vooral voor mensen die in de stad wonen is het zeer vruchtbaar om zich af en toe uit de drukte terug te trekken. 90 minuten wandelen in een natuurlijk omgeving biedt al enorm veel voordelen als minder malende, negatieve gedachten, meer focus en meer psychisch en fysiek welzijn. Daarnaast neemt bij langdurig verblijf in de natuur de creativiteit, vindingrijkheid en oplossingsgericht denken toe.
Bronnen:
Volkskrant.nl | 12 juni 2017
Nieuwtijdskind.com | 3 mei 2017
Pnas.org | 14 juli 2015