Piekeren zorgt voor fysieke klachten
Iedereen piekert natuurlijk wel eens. Maar als je blijft hangen in negatieve gedachten en gevoelens dan kan dat vervelende gevolgen hebben voor je leven. Zeker als je dit gedurende lange tijd doet en je piekeren chronisch wordt.
Psychosomatische klachten
Ondanks dat piekeren in het hoofd plaats vindt, zijn de gevolgen van het piekeren vooral in de rest van het lichaam te vinden. Caroline Schlinkert promoveerde aan de VU Amsterdam en concludeerde in een onderzoek dat piekeraars mogelijk vatbaarder zijn voor veel (psycho)somatische klachten als verhoogde bloeddruk, hart- en vaatziekten, pijn, chronische vermoeidheid en andere ziekten. Volgens Schlinkert is chronisch piekeren zelfs in verband gebracht met kanker. Hoe kan dat?
Herkennen lichaamssignalen
De oorzaak zit ‘m vooral in het contact met het lichaam. Piekeraars zijn zich vaak wel bewust van hun lichamelijke sensaties, zoals een verhoogde hartslag, maar onder stress kunnen ze minder goed herkennen wat ze nodig hebben. Zelfs al bij lichte stress. Schlinkert: “Een piekeraar zit te veel in zijn hoofd en heeft daardoor voor lichamelijke behoeften als eten minder aandacht. Een dagelijks voorbeeld: je hebt een deadline voor werk, dat moet snel. Dan sla je misschien de lunch eens over of je slaapt een nacht wat minder.” Uiteindelijk gaat continu in je hoofd zitten ten koste van je lichaam. Piekeraars onder een verhoogt stresslevel, zo concludeert Schlinkert, rapporteren daarnaast veel minder lichaamsvitaliteit vergeleken met niet-piekeraars.
Burn-out en piekeren
Veel in je hoofd zitten en piekeren leidt onder andere ook naar een burn-out. Om dezelfde redenen die Schlinkert hierboven noemt. Doordat je het contact met je lichaam kwijt raakt en de signalen niet meer herkent, ga je stelselmatig over je grenzen heen. In het begin lijkt dat nog niet zo erg; je kunt dit namelijk best een tijdje volhouden. Zeker als de negatieve effecten nog behapbaar zijn. Maar uiteindelijk kan je lichaam deze manier van leven niet meer continueren. En dat heeft zeer nadelige consequenties voor je leven. Wees stresssignalen dus voor, voordat het te laat is.
Bronnen:
NPOradio1.nl | 29 september 2018
Vu.nl | 7 september 2018