Meer dan

herstel alleen

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we bellen of mailen je binnen 24 uur terug. Ook op zaterdag.
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

"*" geeft vereiste velden aan

Privacy*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer dan

herstel alleen

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we bellen of mailen je binnen 24 uur terug. Ook op zaterdag.
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

"*" geeft vereiste velden aan

Privacy*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Dit is de invloed van je hechtingsstijl op burn-out

door | mrt 7, 2019 | BoFit Burn-out Blog | 0 Reacties

Een onveilige hechtingsstijl heeft niet alleen invloed op je relaties, maar op alle gebieden van je leven. Daarom kan het ook een behoorlijke impact geven op je burn-out en het herstel hiervan. Hoe zit dat precies?

Veilige hechtingsstijl

Je hechtingstijl is de manier waarop je omgaat en je verbindt met anderen. Je vermogen om een bevredigende relatie aan te gaan ontstaat in de kindertijd waarbij de band met de ouders de basis vormt. Als dat een veilige relatie was dan ontstaat er ook een veilige hechtingstijl. Je hebt toen in tijden van stress op je ouders kunnen vertrouwen. Dit geeft in je latere leven het vertrouwen dat je op anderen kunt terugvallen. Hierdoor ontwikkel je meer zelfvertrouwen en durf je meer aan.  

Angstige hechtingsstijl

Had je om wat voor een reden dan ook geen veilige band met je ouders, dan kun je een onveilige hechtingsstijl ontwikkelen. Dit valt uiteen in grofweg twee verschillende manieren van hechten: de angstige en de vermijdende hechtingsstijl. Bij een angstige hechtingsstijl hebben de ouders vaak niet adequaat of niet consequent op jou als kind gereageerd. Bijvoorbeeld door op het ene voorval boos te reageren en de volgender keer op een soortgelijke situatie een andere reactie te geven. Hierdoor kun je in je volwassen tijd bijvoorbeeld dreigingen minder reëel inschatten, zijn je stressreacties vaak intenser en langer, kun je extreem alert zijn en stel je je afhankelijker op van anderen.

Vermijdende hechtingsstijl

Het tegenovergestelde gebeurt bij mensen die een vermijdende hechtingsstijl hebben. Zij hebben mogelijk ouders gehad die negatief of niet reageerde op bepaalde gebeurtenissen in je kindertijd. Bijvoorbeeld doordat je ouders altijd veel kritiek hebben gespuid. Hierdoor heb je een wantrouwen ontwikkeld tegenover hulp of steun en leer je overmatig op jezelf te vertrouwen. In je volwassen jaren ben je hierdoor minder geneigd om hulp te vragen aan je omgeving. Daarnaast kun je bijvoorbeeld niet alert zijn op dreigingen en vermijd je de eigen emoties en emoties van anderen.

 

burn-out en hechtingsstijl

Hechtingsstoornis

Een onveilige hechtingsstijl komt relatief vaak voor; een op de drie mensen krijgt hier mee te maken. Maar het is niet gezegd dat de hechtingsstijl die je van huis uit hebt meegekregen, je ook de rest van je leven met meedraagt. Door bepaalde (ingrijpende) situaties kan je hechtingsstijl zelfs op latere leeftijd nog veranderen. Een hechttingsstoornis gaat overigens wel een stapje verder. Hierbij is het hechtingsproces traumatisch verlopen en vaak al vanaf de geboorte niet goed gegaan. Bijvoorbeeld bij wisselende opvoeders. Bij een stoornis duurt de behandeling ook langer dan bij lichtere hechtingsproblematiek.

Pijn en burn-out

Wat heeft je hechtingsstijl nou te maken met een burn-out? Best veel. Zo blijkt uit enkele studies dat pijn in combinatie met een laag zelfbeeld en een onveilige hechtingsstijl een lagere pijndrempel oplevert. Fysieke klachten komen veel voor bij mensen met een burn-out. Wanneer jarenlang roofbouw is gepleegd op het lichaam dan kan zich dit uiten in bijvoorbeeld rugklachten, maagzweren of hoofdpijn. Meer pijn ervaren tijdens je burn-out kost je veel energie, en daar heb je nou juist te weinig van. Daarnaast zijn mensen met een angstige hechtingsstijl gevoeliger voor angst- en paniekaanvallen en depressiviteit. In combinatie met een burn-out kan dat een extra belasting zijn.

Weinig vertrouwen

Door een onveilige hechtingsstijl heb je sowieso minder vertrouwen in anderen. Hierdoor zal er minder hulp gevraagd worden in de directe omgeving of om professionele hulp. Het is bekend dat te laat hulp inschakelen het herstelproces van een burn-out vertraagt. Weinig vertrouwen hebben vermoeilijkt ook het praten over problemen omdat mensen met een onveilige hechtingsstijl anderen niet tot last willen zijn. Tegelijkertijd hebben ze ook minder vertrouwen in zichzelf. Hierdoor hakt een nare ervaring er meer in. Dit alles bij elkaar geeft een verhoogde kans op burn-out en andere stressklachten.

Stevige basis

Herstellen van een burn-out gaat dus niet zo zeer om weer snel aan het werk gaan. Het gaat vooral om het vertrouwen in jezelf en anderen terug te krijgen zodat je op een gezonde manier relaties met anderen aan kunt gaan. Gedurende een BoFit-traject wordt er ook gekeken naar hechttingsstijlen en gedragspatronen, en welke patronen je kunnen helpen bij je ontwikkeling of juist niet. Hierdoor voel je je minder kwetsbaar en sta je weer met een stevige basis in het leven.

 

 

 

Bronnen:

Ika-ned.nl | 18 december 2018

Psychologiemagazine.nl | maart 2009

Anababa.nl

 

 

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out blogs:

Schaamte bij burn-out

Schaamte bij burn-out. Hoe kom je er vanaf?

Je zit net of midden in je burn-out en je vindt het lastig om ermee naar buiten te komen of er over te praten. Het kan je zelfs tegenhouden om begeleiding te zoeken en vervolgstappen te zetten. Schaamte bij burn-out kan zorgen voor vertraging in je herstelproces....

foto bo bogaard

Hoe vrij kun, wil en durf jij te zijn in 2017

Het jaar is bijna ten einde en ik maak de balans op. Er zijn een aantal gebeurtenissen geweest die mij diep hebben geraakt. De dood van Johan Cruijff, de documentaire Emma wil leven en de film Down to earth. Alles heeft met leven en dood te maken. Het mooie is dat...

foto bo bogaard

Jongvolwassenen met stress

Ik heb 3 geweldige, gezonde dochters en daarom ben ik ook een heel blije vader. Natuurlijk worstelen zij met hun eigen vraagstukken, het is tegenwoordig ook niet eenvoudig om alles te moeten verwezenlijken. De maatschappij die veel van je verwacht, veel...

Zakenman met chronische stress kijkt uit op kantoren

Dit is het verschil tussen acute en chronische stress

Stress is niet per se ongezond. Je hebt het zelfs nodig in je leven. Maar als je er te lang last van hebt dan kan het chronisch worden en je gezondheid aantasten. Bij BoFit werken we al 20 jaar met stressklachten. Wat het verschil is tussen acute en chronische...