Burn-out toch geen officiele ziekte
Burn-out staat eindelijk te boek als een erkende ziekte. Althans, dit was officieel bekend gemaakt door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op de jaarlijkse bijeenkomst in Genève. Helaas was dit een miscommunicatie.
Burn-out? Is dat niet als je gecremeerd wordt? Die grapjes worden nog steeds gemaakt. In bepaalde beroepsgroepen wordt iemand met een burn-out zelfs genegeerd of totaal niet serieus genomen. Het leek er even op dat dit vanaf januari 2022 niet meer zou kunnen. Dan zou het officieel worden dat burn-out echt een ziekte is en kon niemand er meer omheen. Helaas bleek dat de WHO dit verkeerd had gecommuniceerd. Heel jammer, want alleen al in Nederland is het burn-outpercentage sinds 2007 met 11% gestegen.
Officiële definitie
Wat is er dan wel veranderd? De WHO heeft de definitie van burn-out uitgebeid. “Die beschrijving was nog helemaal niet gedetailleerd”, zegt psychiater Christiaan Vinkers van het Amsterdam UMC. “Maar deze uitbreiding heeft niet zo veel invloed op ons begrip en de behandeling van burn-outs. Iedereen weet al dat het voorkomt op de werkvloer.” De officiele defenitie luidt nu dat een burn-out wordt veroorzaakt door ‘chronische stress op de werkvloer’. Een burn-out leidt tot gevoelens van vermoeidheid, een negatieve houding ten opzichte van een baan en afname van productiviteit.
Niet werkgerelateerd
Jammer is dat het WHO burn-out ziet als een gevolg van chronische stress op het werk dat tot mindere prestaties kan leiden. Bij BoFit hameren we er al jaren op dat burn-out niet door te hard werken komt. Vaak komt het wel het eerst tot uiting op de werkvloer omdat we hier veel stress ervaren. Maar de oorzaak ligt veel dieper en heeft onder andere te maken met hoe iemand stress beleeft.
Bronnen:
Nu.nl | 28 mei 2019
Nos.nl | 28 mei 2019