Burn-outervaring van Arie | buikklachten en druk op de borst

Ik voelde me een hele tijd niet zo goed. Het begon allemaal met buikklachten en druk op de borst. Met medicijnen schoot ik niets op. Na meerdere malen bij de huisarts te zijn geweest zeiden de dokter en de bedrijfsarts: “Je bent burn-out”. Dat was even schrikken. Want dat overkomt mij toch niet? Maar toch wel.

En dan? Wat moet je dan doen? Ik ben toen gaan zoeken op internet en kwam BoFit tegen. Dit sprak me wel aan. In overleg met mijn werkgever zijn we een burn-outtraject gestart.

Na een intake met BoFit-coach Simone zijn we gestart met de sessies in de natuur. De eerste sessie leek het goed te gaan: we wandelden, deden een paar oefeningen en ik kreeg veel nuttige informatie. Totdat ik thuiskwam en helemaal gebroken was. Ik was echt heel moe. Toen pas merkte ik hoeveel spanning er vast zat. Door dit los te laten kwam ook een hoop vermoeidheid los. Eindelijk kon ik eraan toegeven.

 

 reactie klant op burn-outherstel

 

In de sessies leerde ik het volgende: contact houden met je voetzolen tijdens het lopen want dan stopt het denken/piekeren. En door via de buik te ademen kon ik mijn hoge adem naar natuurlijke ademhaling te brengen.

Na een paar sessies voelde ik me al een stuk beter en ik dacht: we zijn op de goede weg. Ik moest toen mijn werkuren verder uitbouwen. Dat bracht wel weer de nodige spanning met zich mee. Een van mijn valkuilen is geen ‘nee’ durven zeggen. Dat hebben we besproken en mijn coach gaf aan dat ik niet meteen ‘ja’ hoef te zeggen. Maar dat ik bijvoorbeeld kan zeggen: daar kom ik op terug. Dat geeft mij tijd om na te denken. Ik vond dit wel lastig, maar het hielp wel. Daar werk ik nu aan. Ik schreef piekergedachten op in mijn piekerschrift en successen in een successenschrift. Dat hielp ook.

Nog andere tips die ik van mijn BoFit-coach kreeg:

  • Regelmatig even wandelen;
  • Rennen rustig opbouwen;
  • Actie afwisselen met rust;
  • Af en toe een bodyscan om tot rust te komen;
  • Blijf rustig in je communicatie als je boos bent, want woedend zijn en niet rustig praten kosten energie;
  • Ga geregeld naar je buikadem.

Werk opbouwen ging goed. Als ik ergens last van had dan moest ik hiernaar kijken en het uitademen. Anderen kunnen jouw rotgevoel niet oplossen, gaf de coach aan. Dat moet je zelf doen. Beslis of praten hierover zin heeft of niet. Dit vond ik een heel goede tip.

Het gaat met mij weer een stuk beter. Ik heb meer energie en het piekeren is ook veel minder. Ik ben ook weer begonnen met rugby. Ik moet natuurlijk wel bij mijzelf stil blijven staan en de tips blijven volgen. Ik heb heel veel aan de sessies gehad. Het heeft mij super geholpen!

 

 

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out ervaringsverhalen:

Burn-outverhaal van Amy | uitgeblust

Zo rond het najaar van 2012 was mijn hoofd overvol van dingen die op het werk en in mijn privésituatie speelden. Ik voelde mij uitgeblust, had geen energie meer. Daarnaast had ik veel lichamelijke klachten. “Er kwam niets meer uit mijn handen” Via de bedrijfsarts...

Burn-outverhaal van Ingrid | beklemmend gevoel en afwezig

 Eind mei 2017 begon de ‘reis’ waarvan ik veel geleerd heb maar die ik niet nog een keer wil maken. Ik had sinds langere tijd een wedstrijd gepland met mijn paarden. De week voorafgaand aan het evenement was ik ‘ziek’ van de zenuwen. Dacht ik… Die vrijdag ging...

Burn-out ervaring van Eelco | structureel slecht slapen

Sinds mijn vrouw en ik drie fantastische kinderen hebben gekregen, heb ik moeite met het vinden van een goede privé-werkbalans en lukte me het steeds minder goed om te ontspannen. De laatste jaren kreeg ik steeds meer fysieke stressgerelateerde klachten. Daar zijn...

Burn-outverhaal van Ytje | bergen werk

Ik weet nog wat ik dacht toen ik met BoFit begon: als ze mij vertellen hoe het traject gaat verlopen, dan tik ik het even af en dan is dit ook weer gedaan. De sessies voelden in het begin als extra werk, toegevoegd aan een berg die voor mij al niet meer te overzien...