Onderzoek: persoonlijke ervaring niet altijd goed vertrekpunt bij coaching

by | nov 30, 2020 | Burn-out nieuws | 0 comments

Anderen helpen omdat jij zelf een burn-out of vervelende ervaring hebt gehad resulteert niet altijd in een succesvol herstel. Dat blijkt uit onderzoek aan de Universiteit van Amsterdam.

 

Veel mensen denken dat als iemand iets soortgelijks heeft meegemaakt als jij, denk aan een burn-out of een scheiding, dat diegene jou beter kan begeleiden. Of met andere woorden: iemand die ervaringsdeskundige is kan jou beter helpen dan een coach, begeleider, mentor of therapeut die niet die ervaring heeft. Toch is dit niet per se het geval. Het kan zelfs nadelig zijn.

 

Ervaringsdeskundigen onderkennen emoties minder goed

Uit onderzoek onder 800 deelnemers blijkt dat als iemand hetzelfde heeft meegemaakt, hij of zij de emoties minder goed onderkent. Dit werd onderzocht door een video te laten zien waarbij iemand een verhaal vertelde en uitlegde welke emoties hij of zij hierbij voelde. Hoe het kan dat deze emoties minder goed worden ingezien, legt Disa Sauter uit. Zij is een van de onderzoekers met een achtergrond in Sociale Psychologie. ‘We vermoeden dat mensen die anderen helpen, tegelijkertijd ook hun eigen ervaring weer herbeleven. Dat kan onbewust gaan, maar ook bewust gebeuren. Je stopt eigenlijk met luisteren en reageert vooral vanuit je eigen ervaring en wat voor jou werkte. Terwijl dat tijdens een heftige ervaring helemaal niet hetgeen hoeft te zijn waar de ander behoefte aan heeft. Bij rouw wil bijvoorbeeld de een er heel graag over praten, de ander helemaal niet.”

 

Persoonlijke ervaring geen goed vertrekpunt

Bij stress- en burn-outcoaching kiezen mensen soms voor een ervaringsdeskundige omdat ze denken dat die hun situatie beter begrijpt. Maar werkt het ook beter? Sauter: “Als coach of therapeut is het natuurlijk al helemaal niet nodig om dezelfde ervaring te hebben. Ik denk niet dat je persoonlijke ervaring een goed vertrekpunt is, omdat je juist geacht wordt niet op jezelf te focussen. Als coach of therapeut ben je eigenlijk een middel voor iemand anders om beter te worden. Jouw ervaring staat daar los van.”

 

Andere oplossingen aandragen

Is het dan beter om een coach of begeleider te kiezen die geen ervaring heeft met een specifiek probleem als een rouw of burn-out? Sauter vindt van niet, maar waarschuwt wel voor de gevaren van een ervaringsdeskundige. “Er zitten zeker voordelen aan iemand zonder dezelfde ervaring, diegene kan een totaal andere oplossing aandragen bijvoorbeeld. Maar die ervaring kán ook een voordeel zijn. Het gevaar is alleen dat iemand te veel vanuit die eigen ervaring reageert en dus geen oog meer heeft voor de persoon tegenover zich.”

 

Wil jij geholpen worden door een deskundige, ervaren coach met een gedegen achtergrond?

Bij BoFit besteden we veel aandacht aan deskundigheidsbevordering van onze coaches. Alle coaches worden zorgvuldig geselecteerd, hebben een hulpverlenende achtergrond en leren via een interne opleiding om met de BoFit-methode om te gaan. Op die manier ben je verzekerd dat jij de beste coach krijgt.

Wij werken al 20 jaar met burn-out en stressgerelateerde klachten en hebben inmiddels meer dan 5.000 klanten geholpen. We staan ook graag voor jou klaar!

 

Ja, ik wil graag gratis kennismaken!

 

 

 

 

Bron:

Mtsprout.nl | Loeka Oostra

Uva.nl

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out nieuws:

Meer verzuim door stress bij jonge werknemers

Stressklachten op de werkvloer komen op steeds jongere leeftijd voor. Vorig jaar waren stressklachten zelfs de belangrijkste verzuimoorzaak bij jonge werknemers onder de 25 jaar. Dit meldt arbodienst ArboNed op basis van een analyse van verzuimgegevens van ruim een...

Bewegen lijkt remedie tegen vermoeidheid

Onderzoekers van de Radboud Universiteit ontdekten dat beweging mogelijk een goede remedie is tegen werkgerelateerde vermoeidheidsklachten. Werknemers die een jaar lang dagelijks minstens een half uur flink bewegen, voelen zich minder moe. Aan het onderzoek deden...

Bewegen is goed voor ons brein

Voldoende lichaamsbeweging is in veel opzichten goed voor ons. Het helpt ons niet alleen om fysiek en mentaal fit te blijven, maar houdt ook onze hersenen in conditie. Dit schrijft hoogleraar neuropsychologie en bewegingswetenschappen Erik Scherder in zijn boek...

Verbetering voor re-integratie tweede spoor

Het tweede-spoortraject heeft verbetering nodig. Dat ondervonden veel werkgevers en werknemers die het traject te belastend vonden. Hier komt nu verandering in met een nieuw programma dat gaat helpen om deze re-integratietrajecten beter te laten slagen.  ...