Stress: hoe ga je om met uitzichtloosheid?

door | mrt 2, 2021 | BoFit Burn-out Blog | 0 Reacties

Uit onderzoek van het tijdschrift Intermediair bleek onlangs dat 52% van de ondervraagden last had/heeft van stress tijdens de tweede lockdown. De grootste stressfactor is hierbij uitzichtloosheid. Het niet weten wat de toekomst brengt, brengt veel angst, twijfel, somberheid en onzekerheid met zich mee. Heb jij hier ook last van? En hoe ga jij hiermee om?Wij geven in dit blog onder andere 9 tips zodat je weer meer zorgeloos door het leven gaat.

 

Uitzichtloosheid en stress

Langdurige ongezonde stress ondermijnt je imuunsysteem waardoor je fysieke en psychische klachten kunt ontwikkelen. Deze kunnen uiteindelijk overgaan in overspannenheid, depressie of burn-out. Waarschijnlijk ben je je hier wel van bewust, maar tegelijkertijd lost dit helemaal niets op. Je maakt je mogelijk nog steeds zorgen over de toekomst en voelt je onrustig of down. Want: ook al weet je dat stress niet goed voor je is, dat wil nog niet zeggen dat je het meteen kunt veranderen. Om stress aan te pakken moet je er actief iets aan doen. De situatie accepteren zoals die is, is een van die manieren. Lees maar even mee.

 

Uitzichtloosheid: je situatie accepteren

Als iemand iets kan zeggen over uitzichtloosheid, dan is het Joseph Oubelkas wel. Hij heeft 4,5 jaar onschuldig in verschillende Marokaanse gevangenissen gezeten wegens vermeende drugssmokkel. Iedere keer dat er een strafzaak zou komen, werd dit weer uitgesteld. En iedere keer moest hij weer omgaan met de teleurstelling dat hij niet naar zijn oude leventje terugkon. Hij heeft geleerd om de situatie te accepteren, ondanks dat hij het er niet mee eens was. “Acceptatie doe je voor jezelf,” zegt Oubelkas. “Zolang je blijft knokken tegen de harde realiteit die je niet kan veranderen, ga je per definitie verliezen. De situatie ligt buiten je invloed, maar hoe je ermee omgaat niet.”

 

Luister ook naar het persoonlijke verhaal (Engels) van Holly Matthews over het accepteren van onrechtvaardigheid in je leven.

 

Minder stress, meer energie

Je erbij neer leggen dat het nu eenmaal even is zoals het is, zorgt er in ieder geval voor dat je niet zoveel energie hieraan kwijt raakt. Dat wil niet zeggen dat je het eens bent met de situatie of dat je niet je stem mag laten horen. Je kunt nog steeds ergens iets van vinden of op zoek gaan naar oplossingen. Maar het is een heel ander gevoel als je dit doet vanuit acceptatie of vanuit verzet. Je bent hierdoor minder gestresst en houdt energie over. Daarnaast zijn er nog meer dingen die je kunt doen om dat gevoel van uitzichtloosheid te verminderen. Wij geven je hieronder 9 tips om zelf mee aan de slag te gaan.

 

Vrouw staart uitzichtloos naar de zee

9 tips om beter om te gaan met uitzichtloosheid

 

  1. Zoek ontspanning en plezier op

Veel mensen missen tijdens de lockdown hun ontspanning, zoals lekker uit eten gaan, naar de bioscoop of een avond met vrienden doorbrengen. Dat dit er nu niet meer is, zorgt ervoor dat je geen ontlading meer hebt. Tegelijkertijd biedt het ook de kans om andere kanten van jezelf te ontdekken en eens iets nieuws uit te proberen. Misschien ontdek je een creatieve kant in jezelf en vind je het leuk om hierover een online cursus te volgen. Heb je nu eindelijk de tijd om een andere taal te leren. Kom je er achter dat je het heerlijk vind om iedere zaterdag met je zoon buiten te voetballen. Of herontdek je je eigen woonplaats omdat je nu veel vaker in je omgeving wandelt. Er valt nog zo veel te ontdekken, ook over jezelf.

 

  1. Schets reëele verwachtingen

Uitzichtloosheid betekent dat je in een situatie zit waar geen uitweg is en waar geen kansen zijn die je er weer uithalen. Maar de vraag is natuurlijk of dat klopt met de huidige werkelijkheid. Op dit moment ervaar je geen perspectief en weet je niet waar de situatie naartoe gaat. Maar het is heel onwaarschijnlijk dat je nooit meer uit deze (lockdown)situatie komt. Probeer daarom een realistisch beeld te schetsen. Als het nodig is, zoek informatie op die betrouwbaar is en die dat realistische toekomstbeeld ondersteunt. Er zijn boeken vol geschreven over mensen die vreselijke dingen hebben meegemaakt en hier toch weer uit zijn gekomen. Soms kunnen dat soort verhalen je weer even op de rit zetten en de dingen in perspectief brengen.

 

  1. Ga naar buiten

De natuur geeft veel mensen direct rust. Even lekker uitwaaien geeft je de gelegenheid om gedachtes los te laten, te relativeren en weer met een schone lei naar huis te gaan.

 

  1. Leef gezond

Een regelmatig dagritme, gezond eten, goed slapen en bewegen – het helpt allemaal om goed in je vel te zitten. Hierdoor kun je ook mentaal beter omgaan met tegenslag.

 

  1. Wees dankbaar voor wat er wél is

Ook al gaat er een hoop mis in je leven, er zijn altijd nog heel veel dingen die wél goed gaan en die we voor lief nemen. Uit diverse onderzoeken blijkt dat mensen die iedere dag dankbaar zijn, ook bij tegenslag, zich bijvoorbeeld optimistischer en gelukkiger voelen, en minder vatbaar zijn voor angst en depressie. Het is niet altijd makkelijk om hiermee te beginnen als je het even niet ziet zitten of je geen perspectief in je leven ziet. Toch loont het om dagelijks op te schrijven of stil te staan bij waar je blij mee bent. Dat kan iets heel kleins zijn als het horen fluiten van een vogel of het drinken van een kop koffie in de zon. Je zult zien dat die lijst op een gegeven moment groeit en je gevoel op termijn positief verandert.

 

Bekijk hieronder de video (Engels) van auteur Robert Emmens die veel onderzoek naar dankbaarheid heeft gedaan en uitlegt hoe je ervoor zorgt dat je ook dankbaar blijft.

 

  1. Neem je gevoelens serieus

Je dankbaar voelen en positief naar het leven kijken betekent niet dat je zogenaamde ‘negatieve’ emoties dus maar moet wegschuiven. Dit heeft juist een averechts effect. Er tegen vechten of je verzetten kost alleen maar veel energie. Een andere manier van ‘wegschuiven’ is vermijdingsgedrag zoals meer gaan drinken, te veel op je telefoon zitten of televisie kijken. Neem af en toe de tijd om te luisteren naar jezelf en neem jezelf serieus. Het is okee om je even rot te voelen bij een situatie waar je niet om hebt gevraagd. Maar blijf er niet te lang in hangen. Zeker als je merkt dat je iedere keer in herhaling valt.

 

  1. Stel kleine doelen

Een haalbaar doel stellen voor jezelf helpt je in een situatie die voor je gevoel uitzichtloos is. Zo voorkomt het onder andere dat je vervalt in verveling en zinloosheid. Daarnaast geeft het behalen van je doel een goed gevoel wat weer bijdraagt aan een positieve instelling.

 

  1. Praat er over met anderen

Wees geen binnenvetter, maar deel je zorgen en gevoelens. Praat erover met iemand die je vertrouwt en die jou goed kent. Hierdoor raak je dat gemaal en in kringetjes denken kwijt. Dit kan enorm opluchten én je voelt je er niet alleen in staan. Daarnaast heeft iemand anders soms een heel andere kijk op de dingen dan jijzelf. Soms geeft dat onverwacht inzicht of vind je opeens de oplossing. Heb jij niemand in je omgeving met wie je dit soort dingen kunt bespreken? Je hebt diverse bellijnen waar je anoniem je verhaal kwijt kunt, zoals De Luisterlijn.

 

  1. Blijf contact houden met anderen

Wij mensen zijn sociale dieren en hebben contact met anderen nodig om ons goed te voelen. Ondanks de coronarichtlijnen is er geen reden om je helemaal af of op te sluiten en geen contact met anderen te hebben. Er kan gelukkig nog wel wat. Zo kun je afspreken om digitaal te borrelen, te wandelenen met een vriend of vriendin, even een coffee to go te halen met je moeder, je aan te sluiten bij een digitaal netwerk of met iemand een praatje te maken op straat.

 

Uitzichtloosheid, stress en klachten

Heb jij te veel last van gevoelens van uitzichtloosheid en veroorzaakt dit fysieke en/of psychische klachten? Vind je het moelijk om jezelf hierin te ondersteunen en positief te blijven? Maak een afspraak bij je huisarts en bespreek jouw situatie. Als het nodig is kun je doorverwezen worden naar een coach, therapeut of psycholoog.

 

Gratis ebook burn-out

Twijfel je of je misschien wel burn-out bent? Download dan gratis dit complete burn-out e-book en kom er achter:

Hoe weet je of je burn-out bent? Lees er alles over en ontdek het zelf

 

 

 

Bronnen:

Rijksoverheid.nl

MT.nl | Loeka Oostra

 

 

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out blogs:

vrouw met hartkloppingen

Burn-out en hartkloppingen: tips om hartkloppingen te stoppen

Hartkloppingen tijdens een burn-out komt geregeld voor. Ook als je geen inspanning doet.  Je ligt bijvoorbeeld rustig op de bank en ineens begint je hart te bonzen. Zeker als je dat voor het eerst meemaakt is dit best aanjagend. Gelukkig zijn hartkloppingen vaak...

verschil depressie en burn-out. Vrouw met een depressie

Verschil en overeenkomst tussen somberheid, depressie en burn-out

Wat is het verschil tussen depressie en burn-out? En wat is somberheid? Er is zeker een overlap, maar ze hebben ook overeenkomsten. Wat die verschillen en overeenkomsten precies zijn en waarom het belangrijk is om dit te weten, lees je in dit blog. Hoe voelt...

foto bo bogaard

Hoe je negatieve ervaringen ombuigt

Huiswerk was voor mij vroeger bijzaak. Ik vond leren een pure noodzaak. Ik had veel meer lol in keten. Ik had een hekel aan leraren die geen orde konden houden, vond dat ze hun vak niet verstonden. En ik deed graag mee om ze uit hun lijden te verlossen. Ik had veel...