Werkgevers willen meer doen voor gezondheid en welzijn werknemers
Werkgevers zien steeds meer het belang in om goed voor hun werknemers te zorgen. Onderzoek wijst uit dat er dit jaar belangrijke onderwerpen als ondersteuning voor thuiswerkers op de agenda staat.
Werkgevers vinden de gezondheid en het welzijn van hun werknemers belangrijk en zijn bereid hier in 2021 iets aan te doen. Dit was de conclusie van vacaturewebsite Indeed, die een grootschalig onderzoek deed met meer dan 14.000 werknemers en ruim 3.600 werkgevers uit de hele wereld. Ook zo’n 1.000 werknemers en 250 werkgevers uit Nederland werden geïnterviewd.
Mentale en fysieke gezondheid
Door de pandemie realiseren veel werkgevers zich dat de mentale en fysieke gezondheid van hun personeel essentieel is, zowel voor henzelf als voor het bedrijf. Werknemers verwachten ook dat werkgevers iets voor hen doet op dit gebied. 40% van de werkgevers komt deze wens tegenmoet door dit jaar hun aandacht hier meer op te richten.
Flexibel werken en thuiswerken
Een groot aandachtspunt is thuiswerken en flexibel kunnen werken. Uit het onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de Nederlandse werkgevers met verbeterde maatregelen komt. Arjan Vissers, verantwoordelijke voor strategie bij Indeed, zegt hierover: “Werknemers krijgen meer de ruimte om de werkweek naar eigen wens in te vullen. Doel is om de fysieke en mentale gesteldheid op peil te houden. Ook in buurlanden België en Duitsland zie je dat de invoering van arbeidscontracten met flexibele werktijden in toenemende mate populair is onder werkgevers.” Ook zal thuiswerken beter gefaciliteerd gaan worden, beloven werkgevers. Logischerwijs zien werkgevers kantoorruimte afnemen, hoewel het kantoor wel zijn functie als ontmoetingsplaats blijft behouden.
Problemen lockdown
Ook zien werkgevers dat werknemers met schoolgaande kinderen moeite hebben om hun werk af te krijgen. Dat geldt voor thuiswerkers maar ook voor ouders die ondanks de maatregelen toch buitenshuis moeten werken. Ouders uit eenoudergezinnen krijgen veel verantwoordelijkheid die ze in hun eentje moeten dragen en komen hierdoor enorm onder druk te staan. Volgens een peiling van de vakbond FNV onder 1.250 medewerkers geeft 85% aan problemen te verwachten rondom werk, opvang en thuisonderwijs. Ouders die thuiswerken geven aan dat dit zwaarder is dan tijdens de eerste lockdown. Werknemers zouden hier graag steun bij willen hebben, zoals minder thuisonderwijs of meer collega’s bij extra werkdruk.
Coronafonds voor ouders
Vakbond FNV maakt zich tevens sterk voor een coronafonds door aanvraag te doen bij de Nederlandse regering. Zij geven aan dat landen als België en Duitsland al extra betaald verlof toekennen aan werknemers in nood. Dit fonds geeft financiële steun aan werkgevers bijvoorbeeld als werknemers in quarantaine zit en de werkgever geen compensatie krijgt van zijn verzuimverzekering.
Goede werk-privébalans
Ondanks dat thuiswerken veel stress op kan leveren, komt uit het onderzoek van Indeed naar voren dat de meningen over thuiswerken zijn verdeeld. Van de ondervraagde werknemers geeft 36 procent aan dat de grens tussen werk en privé door toedoen van de pandemie is vervaagd. Dertig procent vindt juist dat die grens duidelijker is dan ooit. Voor 2021 zijn werknemers optimistisch gestemd: bijna veertig procent voorspelt dat de ontwikkelingen in 2021 de privé-werkbalans ten goede gaan komen. Let wel dat de onderzoeken zijn afgenomen rond mei en juni van afgelopen jaar. De vraag is natuurlijk hoe werknemers momenteel tegen hun situatie aankijken, nu er meerdere lockdowns zijn gevolgd.
Bronnen: