Een glaasje op? Dit moet je weten over burn-out en alcoholverslaving

door | mrt 24, 2022 | BoFit Burn-out Blog

 

Burnout en alcohol. Kun je verslaafd raken door een burn-out? Of raak je burn-out door een alcoholverslaving? In dit blog leggen we uit hoe deze twee elkaar beïnvloeden.

 

Drinken, een sociale bezigheid

In onze maatschappij is alcohol een geaccepteerde drug. Ga maar na: alcohol wordt overal geschonken. Van thuis aan de keukentafel tot hoog in de lucht in het vliegtuig. Valt er iets te vieren? Dan wordt er snel een fles wijn of champagne opengetrokken. Daarnaast, het is makkelijk verkrijgbaar. In iedere supermarkt kun je wel een rek met wijn, bier en sterke drank vinden.

Omdat alcohol zo is ingeburgerd, wordt alcoholisme niet zo snel herkend. En daarom ook niet altijd serieus genomen. Want drinken is een sociale bezigheid en staat voor gezelligheid. Positief dus. Toch kan te veel drinken er snel insluipen. Verslaafd zijn aan alcohol kan een grote invloed hebben op je leven. Je gedrag verandert en het heeft ernstige gevolgen voor je gezondheid.

Direct weten hoe alcohol en burn-out elkaar beïnvloeden?

 

Wat is een alcoholverslaving?

Misschien ben jij ook het type dat het gezellig vindt om te drinken. Of kijk je wel eens te diep in het glaasje. Niks mis mee toch? Of wel? Want wanneer ben je nou echt verslaafd? Daar zijn standaardregels voor. Hoewel ieder lichaam anders reageert, is het goed om deze richtlijnen aan te houden om je alcoholgebruik onder controle te krijgen.

 

De richtlijnen zijn als volgt. Je spreekt van een alcoholverslaving als je wekelijks als man 21 standaardglazen drinkt en als vrouw 15 standaardglazen. Kom jij daar aan? Heb jij niet meer genoeg aan een of twee glazen alcohol? En kun je niet meer stoppen met het gebruik? Lijdt je gezondheid, werk en sociaal leven eronder? Dan kun je echt spreken van een alcoholverslaving. Daarnaast doe je waarschijnlijk ook steeds opnieuw beloftes of pogingen om te stoppen met drinken. En als je stopt, krijg je lichamelijke problemen en ontwenningsverschijnselen

 

Ontwenningsverschijnselen bij alcoholverslaving

Om een alcoholverslaving te ontwikkelen ga je verschillende stadia door. In dit blog gaan we niet dieper in op die stadia. We maken een zevenmijlsstap naar het gevorderde stadium en de ontwenningsverschijnselen die hierbij komen kijken. In dit stadium is je dagelijks leven geheel onbeheersbaar. Je bent de hele dag bezig om je ontwenning tegen te gaan.

Ontwenningsverschijnselen waarmee je te maken kunt krijgen, zijn:

  • beven (tremor);
  • transpireren;
  • misselijkheid;
  • slecht slapen;
  • hevige angst en spanning;
  • en in ernstigere gevallen hallucinaties of illusies (een delirium tremens) of een epileptische aanval.

 

Bekijk hier 5 belangrijke vragen over alcoholverslaving:

 

En luister naar het verhaal van alcoholiste Esmeralda van de Giesen:

 

Wat is een burn-out?

Nu je iets meer weet over alcoholverslaving vraag je je misschien wat dit met een burn-out te maken heeft. Daarvoor moeten we je eigenlijk eerst uitleggen wat een burn-out is. Burn-out is het Engelse woord voor ‘opgebrand’. Het is een eindstadium van een lange periode (vaak jaren) van stress en overbelasting. Je krijgt dan meer stress, spanning en druk te verwerken dan je aankunt. Fysiek, emotioneel en mentaal ben je volledig uit balans. Wil je meer weten over burn-out? Lees dan het blog: Wat is een burn out precies?

 

 

Burn-out Ebook coverWil jij weten of je burn-out bent? Download dan gratis dit complete e-book en kom er achter:

Hoe weet je of je burn-out bent? Lees er alles over en ontdek het zelf

 

 

 

 

Je copingstijl en alcoholisme

Het moge duidelijk zijn dat iedereen zijn eigen manier heeft om om te gaan met stress, problemen en ingrijpende situaties. Dit ‘omgaan met’ wordt coping genoemd. Ondanks dat iedereen een andere aanpak heeft, zijn er 7 verschillende copingstijlen te onderscheiden. Eén van deze copingstijlen heet ‘Afleiding zoeken’. Je richt je dan op andere dingen dan op het probleem zelf. Bijvoorbeeld door het op een drinken te zetten. Hiermee probeer je het probleem te omzeilen, er niet meer aan te denken. Iedereen die eens te diep in het glaasje heeft gekeken, weet dat alcohol aan dat vergeten flink kan bijdragen.

Weet jij welke copingstijl jij hanteert? Lees het blog: Hoe ga jij om met heftige situaties, problemen en crisis? Ofwel: wat is jouw copingstijl?

 

Burnout en alcohol

En nu komen we aan bij de connectie tussen burn-out en alcohoverslaving. Als jij je herkent in de copingstijl ‘Afleiding zoeken’ dan ben je iemand die het moeilijk vindt om het daadwerkelijke probleem aan te pakken. Je leidt jezelf liever af van waar het werkelijk over gaat. En dan ligt een alcoholverslaving in de aanloop naar of tijdens je burn-out zo maar op de loer. Het is dus niet zo zeer de burn-out die je naar een verslaving leidt, maar de manier waarop je met moeilijke situaties omgaat.

Een alcoholverslaving leidt ook niet per se naar een burn-out. Want, zoals je hebt gelezen, moet je jaren over je grenzen zijn gegaan om zo uitgeput te raken. Wel kan het elkaar dus enorm stimuleren en ondermijnen. 

 

Dronken man en burn-out

De gevolgen van een alcoholverslaving tijdens je burn-out

Naast dat een alcoholverslaving en burn-out elkaar niet helpen, raak je vaak ook in een vicieuze cirkel.  Wanneer je burn-out bent, voel je je enorm uitgeput. Hierdoor zul je sneller de neiging hebben om je alcoholverslaving op te pakken. Maar het hebben van een verslaving kost energie waardoor je weer uitgeput raakt. En zo blijf je in rondjes draaien. Wat een alcoholverslaving met je doet, lees je hieronder in het verhaal van Helga.

 

Burn-outverhaal van Helga

Helga was bijna vijftig, onderneemster, getrouwd en twee kinderen. Ze had een burn-out en ze was verslaafd aan alcohol. Helga was de hele dag door druk met haar bedrijf, de kinderen en het gezin. Overdag kon ze moeilijk ontspannen. Altijd druk, altijd bezig, altijd op het puntje van haar stoel. Op die manier stond ze continu in de startblokken. Ze ging maar door.

 

Waar Helga voorheen tijd en ruimte kon vinden om haar artistieke talenten te ontplooien, was dit nu helemaal verdwenen. Het altijd maar rennen maakte dat ze niet hoefde te voelen, niet hoefde te denken en vooral niet datgene aan te pakken wat aandacht vroeg.

 

Na een dag rennen was er ‘s avonds in bed tijd voor de fles. Menigmaal ontaardde dit in dagen van drinken waarin ze niet kon functioneren. Iedereen in haar omgeving leidde hieronder. Voor haarzelf betekende het drinken afleiding. Van een fles naar nog een fles. Het werden er steeds meer. Wat maakte het ook uit. Ze was zo moe.

 

Helga ging haar problemen uit de weg. Haar coping stijl ‘Afleiding zoeken’ ontaardde in een alcoholverslaving. Ze kreeg steeds meer klachten. Ze was depressief, voelde zich eenzaam, boos, verdrietig, kwetsbaar en soms ook zo machteloos. Ze raakte vervreemd van zichzelf en van haar omgeving. Zo raakte ze burn-out. Langzaamaan werd haar grens, en ook die van haar gezin, bereikt.

 

 

Omgaan met alcohol en burn-out

Voor zowel een burn-out als een alcoholverslaving geldt dat het (her)kennen van het probleem een eerste stap is richting verandering. Het vraagt veel moed om die stap te zetten. BoFit wil jou hier graag bij helpen.

Bij BoFit leer je omgaan met jouw copingstijl en stress. Je leert je valkuilen kennen en je talenten en sterke punten beter inzetten. Hierdoor maak je keuzes die bij je passen en die minder stress en spanning opleveren. BoFit heeft inmiddels duizenden mensen geholpen en dat doen we graag ook bij jou! Want ook jij verdient het om een tevreden en ontspannen leven te leiden.

Mensen met een zware alcoholverslaving worden doorverwezen naar andere hulpverleningsinstanties.

 

 

Wil jij weten of BoFit ook iets voor jou kan betekenen?

Vraag de brochure met de tarieven aan en plan binnen een week een gratis kennismaking bij jou in de buurt.

 

 

Bronnen:

Mentaalvitaal.nl

Wikipedia.nl

 

 

 

 

 

 

 

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out blogs:

foto bo bogaard

De druk is niet voor iedereen gelijk

Gisteren zag ik voormalig profvoetballer Ruud Gullit op televisie bij het programma Pauw. In een flits zag ik de nog altijd vitale Mick Jagger op een groot festival voorbij komen. En ik zag het debat met Trump en Clinton. Ik lees de volgende dag een...

foto bo bogaard

Moe, moe of móe?

Gisteren ben ik sinds lange tijd weer eens in Artis geweest, samen met mijn vrouw en de nichtjes. Heerlijk weer, lekker druk en er kwam een nostalgisch gevoel over mij heen. De meeste plekken zijn nog steeds hetzelfde, maar er waren ook nieuwe dingen...

Burn-outklachten oplossen

Burn-out klachten oplossen: hoe doe je dat?

Heb jij last van burn-out klachten? Je bent niet de enige. Ongeveer 1,3 miljoen Nederlandse werknemers loopt met burn-out klachten rond. Hoe los je je ze op? Wij delen onze tips met jou zodat je zelf aan de slag kunt.    Dit zijn de onderwerpen die we in dit...

foto bo bogaard

BoFitten, de nieuwe leefstijl

Ik ontmoette haar voor de negende BoFit-sessie en zij straalde. De zon en natuurlijke omgeving maakten het stralende plaatje compleet: wat was dit mooi om te zien! Hoe anders was het geweest toen ik haar voor het eerst ontmoette. Het is belangrijk dat de...