Wat is een burn-out precies?

door | nov 26, 2019 | BoFit Burn-out Blog

Wat is een burn-out? Misschien heb je onlangs te horen gekregen dat je een burn-out hebt. Of loop je al lange tijd met klachten rond die op burn-out lijken. Natuurlijk wil je dan weten wat een burn-out precies is. En hoe je herstelt. In dit blog vertellen we je er alles over. Van oorzaak tot gevolg.

 

Bijgewerkt op 3 januari 2023.

Inhoud:

Officiële definitie burn-out

We beginnen even met de officiële definitie volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Deze geeft aan dat een burn-out wordt veroorzaakt door chronische stress op de werkvloer.

Een andere veel gebruikte manier om een burn-out te omschrijven is die van Maslach en Jackson uit 1986. Zij vinden dat in ieder geval de volgende kenmerken moeten voorkomen om van een burn-out te spreken:

  • Emotionele uitputting;
  • Depersonalisatie (gevoel van vervreemding ten opzichte van anderen);
  • Gevoelens van afnemende bekwaamheid.

Hoe krijg je een burn-out?

Met deze officiële definities weet je natuurlijk nog niet precies wat een burn-out is, hoe het komt dat je burn-out bent geraakt en wat de exacte kenmerken hiervan zijn. Daar willen we wat dieper op in gaan.

Je raakt burn-out als je meer stress, spanning en druk krijgt te verwerken dan je aankunt. Je hebt het bijvoorbeeld druk op je werk, een familielid is onlangs overleden, je kinderen en gezin vragen veel van je of je bent mantelzorger.

“Heb je langer dan zes maanden last van je klachten? Dan spreek je van een burn-out”

Je krijgt veel op je bordje, maar omdat je een doorzetter bent, ga je door. En in het begin lukt dat ook wel. Maar gaandeweg ontwikkel je steeds meer klachten.

Heb je langer dan zes maanden last van je klachten? En voel je je geestelijk en lichamelijk totaal uitgeput? Dan spreek je van een burn-out. Wat hier de gevolgen van zijn vertellen we je verderop.

Burn-out Ebook cover

Wil jij weten of je een burn-out hebt? Ontdek het antwoord in dit e-book:

Hoe weet je of je burn-out bent? Lees er alles over en ontdek het zelf

 

 

Welke mensen krijgen een burn-out?

Als je veel te verwerken krijgt, kun je burn-out raken. Maar niet iedereen raakt burn-out. Dus hoe zit dat dan? Dat heeft vooral te maken met je opvoeding, je karakter en je omgeving.

“Mensen met een burn-out stellen vaak hoge eisen aan zichzelf en zijn perfectionistisch”

Mensen die een burn-out krijgen, hebben vaak moeite met grenzen stellen en/of ‘nee’ zeggen. Ze zetten zich voor anderen in maar vergeten hierbij zichzelf. Of ze gaan maar door terwijl ze eigenlijk al een grens hebben bereikt.

Mensen die gevoelig zijn voor een burn-out hebben de neiging om bij stress door te gaan. Ze stellen vaak hoge eisen aan zichzelf en zijn perfectionistisch. Ook de druk van de omgeving, zoals op je werk, kan hierbij meespelen.

Stress zonder je het door hebt

Overigens hoef je het zelf helemaal niet in de gaten te hebben dat je veel van jezelf eist of dat je vaak over je grenzen gaat. Bijvoorbeeld omdat je dat al jaren doet of omdat je bepaald gedrag van kinds af aan hebt aangeleerd.  

Jonge man met burn-vutklachten

Burn-out door hard werken

Het is een misverstand dat je alleen door hard werken burn-out raakt. Als werkloze kun je namelijk ook opgebrand raken. Wel kun je op je werk te maken krijgen met druk en stress waardoor je uitgedaagd wordt om goed je grenzen te bewaken. Als je dat niet of slecht kunt, kun je burn-out raken.

Wel stress, toch geen burn-out

Mensen die wél met stress te maken krijgen maar niet burn-out raken, weten dus op de juiste manier de balans te houden tussen inspanning en ontspanning. Ze weten beter waar hun grenzen liggen en stoppen op tijd als ze die grens hebben bereikt. En ze zijn vaak ook minder gevoelig voor stress.

Lees ook: Burn-out niet alleen maar werkgerelateerd.

Gevolgen van een burn-out

Je raakt dus onder andere burn-out als je het lastig vindt om met grenzen aan te gaan. En je hebt ook gelezen dat je karakter, opvoeding en je omgeving hierop van invloed zijn. Als je niet weet wat je grenzen zijn, dan zitten je gevoel en verstand niet meer op één lijn.

Dat gevoel met je lichaam en de signalen die het afgeeft, ben je vaak kwijt. Je wil hierdoor het één, maar je gevoel of lichaam zegt iets anders. Dat botst, en dit zorgt voor een soort kortsluiting.

Symptomen burn-out

Door die kortsluiting krijg je last van langdurige klachten of je lichaam kan helemaal niets meer. Je gevoel, verstand en lichaam zijn uit balans. Helder en systematisch denken en emoties verwerken lukt niet goed meer. Je hebt geen energie en kunt last hebben van allerlei klachten, zoals hyperventilatie, angst en paniek, en depressieklachten.

Het gevolg is dat je niet meer de dingen kunt doen die je graag doet en je op je werk tijdelijk uit de roulatie bent.

Man met symptomen van burn-out

Welke lichamelijk klachten heb je bij een burn-out?

Als je burn-out raakt kun je heel uiteenlopende fysieke klachten krijgen. Je slaapt slechter, je krijgt last van hoofdpijn of buikpijn, hebt last van hartkloppingen of hyperventilatie. Naast al deze klachten raak je vaak extreem vermoeid.

Wil je alle symptomen van een burn-out weten? Lees hier meer over de symptomen van een burn-out.

Hoe lang heb je rust nodig?

Vooral in de beginfase moet je echt veel uitrusten. En dat is lastig, want je bent gewend om maar door te gaan en niet naar je lichaam te luisteren. Maar vaak kun je niet anders en word je min of meer gedwongen om het rustiger aan te doen.

Hoelang deze fase duurt is erg afhankelijk van je situatie en hoelang je je klachten hebt genegeerd. Ook scheelt het nogal of je echt rustig aan doet of ondertussen toch nog van alles aan het doen bent.

Hoe herstel je van een burn-out?

Het is aan te raden om bij een burn-out zo snel mogelijk een professional in te schakelen. Zelf aanmodderen of slechte begeleiding zorgt ervoor dat je burn-out langer duurt of meerdere keren terugkomt. Deskundige begeleiding bij een betrouwbare organisatie is dus essentieel voor je gezondheid.

Burn-outcoach met klant op bankje

Herstellen bij BoFit

BoFit helpt jou in ongeveer zes maanden van je burn-out af, afhankelijk van het burn-outprogramma en je situatie. We pakken je klachten in de kern aan en zorgen ervoor dat je weer met energie en vol zelfvertrouwen in het leven staat. Je leert je grenzen kennen en maakt hierdoor keuzes die echt bij je passen. En, je weet hoe je met stress en spanning omgaat zodat jij niet meer burn-out raakt.

Lees ook: Wat kun je doen tegen een burn-out? 9 tips

En: Burn-out? Zo krijg je weer grip op je leven

Wil jij ook van je burn-out herstellen?

Wil jij herstellen van een burn-out? Speciaal voor jou hebben we het Curatief Burn-out Programma. Spreek dit je aan? En wil jij meer informatie over onze programma’s en de tarieven?  Neem snel contact met ons op en zorg dat ook jij weer een gezond en blij mens wordt!

Ja, ik wil meer informatie!

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out blogs:

foto bo bogaard

Gezond ondernemen

Ik was een jongetje van 6 jaar toen mijn vader mij meenam naar het woonwagenkamp. Hij was maatschappelijk werker en kwam daar op zondag als vrijwilliger. Ik speelde onder de wagens en kreeg toen al een gevoel van vrij zijn. Ik wilde boer worden en buiten spelen....

Vrouw met mondkapje corona

Burn-out raken door de coronacrisis, kan dat?

Kun je burn-out raken van de coronacrisis? Ja, is het antwoord. Als je zo veel stress ervaart, kan dit uiteindelijk tot uitputting leiden. Staat jouw leven ook behoorlijk op zijn kop? En ben je hier flink gestrest door? Lees dan snel mee.   De coronacrisis...