Meer dan

herstel alleen

Q

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we nemen binnen 24 uur contact met je op
(ook in het weekend).
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer dan

herstel alleen

Q

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we nemen binnen 24 uur contact met je op
(ook in het weekend).
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wat is een burn-out precies?

door | nov 26, 2019 | BoFit Burn-out Blog | 0 Reacties

Misschien heb je onlangs te horen gekregen dat je een burn-out hebt. Of loop je al lange tijd met klachten rond die op burn-out lijken. Natuurlijk wil je dan weten wat een burn-out precies is. In dit blog vertellen we je er alles over. Van oorzaak tot gevolg.

 

De officiële burn-outdefinitie

De officiële definitie volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is dat een burn-out wordt veroorzaakt door chronische stress op de werkvloer. Een andere veel gebruikte manier om een burn-out te omschrijven is die van Maslach en Jackson uit 1986. Zij vinden dat in ieder geval de volgende kenmerken moeten voorkomen om van een burn-out te spreken:

  • Emotionele uitputting;
  • Depersonalisatie (gevoel van vervreemding ten opzichte van anderen);
  • Gevoelens van afnemende bekwaamheid.

Hoe krijg je een burn-out?

Met deze officiële definities weet je natuurlijk nog niet precies wat een burn-out is, hoe het komt dat je burn-out bent geraakt en wat de exacte kenmerken hiervan zijn. Daar willen we wat dieper op in gaan. Je raakt burn-out als je meer stress, spanning en druk krijgt te verwerken dan je aankunt. Je hebt het bijvoorbeeld druk op je werk, een familielid is onlangs overleden, je kinderen en gezin vragen veel van je of je bent mantelzorger. Je krijgt veel op je bordje, maar omdat je een doorzetter bent, ga je dus door. En in het begin lukt dat ook wel. Maar gaandeweg ontwikkel je steeds meer klachten. Je raakt vermoeid, slaapt slechter, piekert veel of je krijgt last van hoofdpijn of buikpijn. Heb je hier langer dan zes maanden last van? En voel je je geestelijk en lichamelijk totaal uitgeput? Dan spreekt je van een burn-out. Wat hier de gevolgen van zijn vertellen we je verderop.

Lees hier meer over de symptomen van een burn-out.

 

 

Download ebook over burn-out

 

Denk jij dat je misschien burn-out bent? Download dan gratis dit complete e-book:

Hoe weet je of je burn-out bent? Lees er alles over en ontdek het zelf

 

 

Wat zijn de (diepere) oorzaken van een burn-out?

Maar, niet iedereen die veel te verwerken krijgt, raakt burn-out. Dus hoe zit dat dan? Dat heeft vooral te maken met je opvoeding, je karakter en je omgeving. Mensen die een burn-out krijgen, hebben vaak moeite met grenzen stellen en/of ‘nee’ zeggen. Ze zetten zich voor anderen in maar vergeten hierbij zichzelf. Of ze gaan maar door terwijl ze eigenlijk al een grens hebben bereikt. Mensen die gevoelig zijn voor een burn-out hebben de neiging om bij stress door te gaan. Ook de druk van de omgeving, zoals op je werk, kan hierbij meespelen.

Lees nog meer over de diepere oorzaken van een burn-out in je kindertijd

 

Is burn-out werkgerelateerd?

Overigens is het een misverstand dat je alleen maar van je werk burn-out raakt. Als werkloze kun je namelijk ook opgebrand raken. Wel kun je op je werk te maken krijgen met druk en stress waardoor je uitgedaagd wordt om je grenzen aan te geven. Als je dat niet of slecht kunt, kun je burn-out raken. Mensen die wél met stress te maken krijgen maar niet burn-out raken, weten dus op de juiste manier de balans te houden tussen inspanning en ontspanning. Ze weten beter waar hun grenzen liggen en stoppen op tijd als ze die grens hebben bereikt.

Luister naar de podcastaflevering: Burn-out. Hoezo werkgerelateerd?

 

vermoeidheid is een symptoom van burn-out

 

Gevolgen van een burn-out

Je raakt dus burn-out als je het lastig vindt om met grenzen aan te gaan. En je hebt ook gelezen dat je karakter en je omgeving hierop van invloed zijn. Als je niet weet wat je grenzen zijn, dan zitten je gevoel en verstand niet meer op één lijn. Want je wil het één, maar je gevoel of lichaam zegt iets anders. Dat botst, en dit geeft een soort kortsluiting. Je krijgt last van langdurige klachten of je lichaam kan helemaal niets meer. Je gevoel, verstand en lichaam zijn uit balans. Helder en systematisch denken en emoties verwerken lukt niet goed meer. Je hebt geen energie en kunt last hebben van allerlei klachten, zoals hyperventilatie, angst en paniek, en depressieklachten. Het gevolg is dat je niet meer de dingen kunt doen die je graag doet en je op je werk tijdelijk uit de roulatie bent. Vooral in de beginfase moet je echt veel uitrusten. En dat is lastig. Want was je niet gewend om alsmaar door te gaan?

 

Hoe herstel je weer van een burn-out?

Wil je echt van je burn-out afkomen? Schakel dan een professional in. Zelf aanmodderen of slechte begeleiding zorgt ervoor dat je burn-out langer duurt of meerdere keren terugkomt. Deskundige begeleiding bij een betrouwbare organisatie is dus essentieel voor je gezondheid. BoFit helpt jou in drie tot zes maanden van je burn-out af, afhankelijk van het burn-outprogramma en je situatie. We pakken je burn-out in de kern aan en zorgen ervoor dat je weer met energie en vol zelfvertrouwen in het leven staat. Je leert je grenzen kennen en maakt hierdoor keuzes die echt bij je passen. En, je weet met stress en spanning om te gaan zodat jij niet meer burn-out raakt.

Lees ook: Wat kun je doen tegen een burn-out? 9 tips

En: Burn-out? Zo krijg je weer grip op je leven

 

Wil jij ook van je burn-out herstellen?

Wil jij herstellen van een burn-out? Speciaal voor jou hebben we het Curatief Burn-out Programma. Spreek dit je aan? En wil jij meer informatie over onze programma’s en de tarieven?  Neem snel contact met ons op en zorg dat ook jij weer een gezond en blij mens wordt!

 

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out blogs:

Jonge man met burn-out(klachten)

Wat is het verschil tussen burn-out en burn-outklachten?

Heb je een burn-out als je last hebt van burn-outklachten? Dat hoeft niet. Wel is het een signaal om deze klachten serieus te nemen. In dit blog leggen we je het verschil uit.     Burn-outcijfers Ongeveer 16% van de werknemers loopt rond met burn-outklachten....

foto bo bogaard

Dit komt hard aan

Afgelopen zondag 15 november liep ik voor minstens de tiende keer de Zevenheuvelenloop in Nijmegen. Het is een geweldig mooie loop die ik meestal samen met anderen loop, maar deze keer waren er veel afzeggingen en liep ik in mijn eentje mee. Ik vond...

Het Grote Angstdossier: alles over angst, paniek en burn-out

Over angst valt heel veel te vertellen. Je hebt ze in alle soorten en maten. Ook tijdens een burn-out komt angst geregeld voor. Daarom willen we jou in dit Grote Angstdossier zo veel mogelijk informeren over welke soorten angst er zijn, wat de symptomen van angst...

Vrouw hersteld van burn-out

Burn-out zelf behandelen en oplossen. Is dat een goed idee?

Je bent burn-out of denkt hier tegenaan te zitten. Je doet allereerst een stap terug en bedenkt wat je kunt doen om hier zo snel mogelijk weer uit te komen. Want een burn-out, dat kun je toch zelf wel aanpakken? Niemand kent jou beter dan jijzelf. Toch? Maar is dat...