Werkstress voorkomen, hoe doen grote werkgevers dat?
Grote werkgevers ontwikkelen in toenemende mate preventief beleid om excessieve werkstress te verminderen en de risico’s van burn-out beheersbaar te houden. Veel van de grootste beursgenoteerde bedrijven gaan zich actief bemoeien met de gezondheid van hun personeel in reactie op de snelgroeiende kosten van psychisch verzuim.
Toonaangevende bedrijven waaronder Heineken, Accenture, ASML, Shell, accountant EY en auto-importeur Pon hebben de functie van gezondheidsmanager gecreëerd: functionarissen die fulltime bezig zijn met medische controles en beïnvloeding van de levensstijl van werknemers, bijvoorbeeld door sport en betere voedingspatronen te promoten. Waarom? Omdat door nieuwe regelgeving het bedrijfsleven steeds vaker zelf de rekening van psychisch verzuim moet betalen. Daarnaast groeit bij de bestuurders het besef dat interventie noodzakelijk is om de inzetbaarheid van personeel op lange termijn te garanderen. Na zes jaar crisis is vaak efficiencyslag op efficiencyslag gemaakt. Veelal betekent dit dat hetzelfde werk nu met minder werknemers en in minder tijd moet worden gedaan.
Vitaliteitsprogramma: workshops
Investeren in duurzame inzetbaarheid kan bedrijven veel geld opleveren. Bij consultant Accenture doorlopen honderden medewerkers maandenlang een intensief programma met workshops over stressreductie, voedingspatronen en bewegingstherapie. Sinds de introductie van dit vitaliteitsprogramma is het psychisch verzuim en de zorgconsumptie per medewerker gereduceerd.
Digitale gezondheidscoach: app
Bij chipmachinemaker ASML is het ingewikkeld om de werkdruk zelf te verlagen, omdat het bedrijf met vijf ploegendiensten werkt om vierentwintig uur per dag productie te kunnen draaien. Daarom investeert ASML in maatregelen die hun werknemers helpen op een gezonde manier met de werkdruk om te gaan. Alle 8000 medewerkers hebben een digitale gezondheidscoach in de vorm van een app op hun mobiel. Via sensoren in de telefoon volgt de app onder meer slaappatronen en lichaamsbeweging van de gebruiker. De app adviseert werknemers bijvoorbeeld hoe laat te eten en slapen voorafgaand aan een intercontinentale vlucht. ASML heeft het verzuim in twee jaar tijd teruggebracht van bijna 4% naar 2,3%.
Bron:
Fd.nl | 15 november 2014