Overspannen? Dank u!

door | nov 28, 2014 | BoFit Burn-out Blog | 1 reactie

foto bo bogaardNa weken alles op internet gelezen te hebben over burn-out, overspannenheid, depressie en depressieve klachten ben ik eruit: ik ben dus inderdaad overspannen. Mijn huisarts heeft er slechts 10 minuten voor nodig om de diagnose te stellen. “Overspannen? Dank u,” zeg ik tegen hem, want het voelt als een opluchting. Het is een label dat direct duidelijkheid verschaft over mijn psychische en lichamelijke klachten.

Ik sluit de deur van de spreekkamer en loop naar buiten, de stem van de dokter nog in mijn hoofd. “U hebt te veel gedaan, te hard gewerkt zonder tussendoor te ontspannen. Doe het even rustiger aan en zoek begeleiding die bij u past om te herstellen.” Als je lichaam zo verkrampt is dat je gevoel en brein niet meer samenwerken, dan ben je overspannen. En hoe dat komt? Wat zei hij daar ook alweer over, ik ben het even kwijt. Maar ook dat schijnt een symptoom van overspannenheid te zijn.

Hoe nu verder? Medicatie? Begeleiding zoeken? Of niets doen en afwachten of het vanzelf over gaat. Of wachten tot ik een oproep krijg, weer naar de dokter voor een derde consult? Terwijl ik naar huis loop, krijg ik angstige gedachten . Ik denk dat voorbijgangers het aan mij zien, dat is dus een overspannen mens. Ze nemen me niet serieus, ze lachen me uit, want ik heb dit aan mijzelf te danken, had ik maar beter moeten luisteren. Ik huil van binnen. Ik krijg een paniekaanval en ga rennen, laat me me toch met rust! Ik schiet mijn huis in en ga weer achter mijn computer zitten, ik typ het woord ‘overspannen’. Ik weet het echt niet meer.

Bo Bogaard
Mastercoach en ontwikkelaar BoFit-methode

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out blogs:

Groei door tegenslag en stress

  Mensen die lekker in hun vel zitten kunnen beter omgaan met negatieve gedachten, emoties en mensen. Zij hebben de mentale veerkracht om met problemen zoals tegenslag en stress om te gaan. Geluk is niet maakbaar, maar op een gezonde manier omgaan met...

vrouw met somberheid, depressie of burn-out

Verschil en overeenkomst tussen somberheid, depressie en burn-out

Wat is het verschil tussen somberheid, depressie, burn-out. Er is zeker een overlap, maar ze hebben ook overeenkomsten. Wat die verschillen en overeenkomsten precies zijn en waarom het belangrijk is om dit te weten, lees je in dit blog. Hoe voelt somberheid? Bij...