Meer dan

herstel alleen

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we bellen of mailen je binnen 24 uur terug. Ook op zaterdag.
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

Meer dan

herstel alleen

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we bellen of mailen je binnen 24 uur terug. Ook op zaterdag.
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

Efficiënter werken vermindert stress

door | mrt 9, 2015 | Burn-out nieuws

Veel mensen hebben het gevoel altijd tijd tekort te komen op hun werk. Ze voelen zich overbelast en hebben tegelijkertijd het gevoel niet genoeg te doen. Dat gevoel is vervelend en zorgt vaak voor stress. Efficiënter werken door middel van timemanagement vermindert deze werkstress.

 

Timemanagement gaat over het beheersen van de tijd die we ter beschikking hebben en geeft handvatten om ons minder door anderen te laten leiden. De centrale vraag bij timemanagement is: is mijn aanpak van het werk dat ik moet doen handig en efficiënt? Vaste dagelijkse routines kunnen op rustige momenten heel geschikt zijn, maar kosten op drukkere dagen wellicht meer tijd dan je hebt. Onder tijdsdruk werken en niet afkrijgen van je werk kan stress veroorzaken.

Loslaten van inefficiënte gewoontes

Het loslaten van gewoontes en je werk anders organiseren is niet altijd gemakkelijk. In het begin kost het beter organiseren van werk meer tijd en energie. Op termijn levert het je echter energie op! Bij het beheersen van je tijd moet je je eigen grenzen bewaken. Dat betekent ook: voorkomen dat het werk alleen maar meer wordt.

Timemanagement, de basisaanpak:

Stap 1 – Breng in kaart hoe je je werk op dit moment doet. Waaraan besteedt je de meeste tijd? Welke stoorzenders kom je tegen? Ben je in staat om geconcentreerd met lastige klussen om te gaan? Ben je afhankelijk van andere personen of werkzaamheden bij de voortgang? Houd nu een week uw activiteiten bij en geef daarbij aan welke belemmeringen je tegenkwam.

Stap 2 – Vraag je af of de werkzaamheden die je doet, kloppen met de taken in je functieomschrijving. Wellicht besteed je veel tijd aan allerlei ‘overige’ zaken, waardoor je minder tijd hefbt voor je eigenlijke taken. Loop je werkzaamheden één voor één na, beoordeel van elke activiteit of het past bij je functie en hoeveel tijd je eraan besteedt. Zijn er belangrijke taken bij waaraan je nauwelijks toekomt? Zijn er taken bij die veel tijd en energie kosten, terwijl ze eigenlijk niet bij je functie horen?

Stap 3 – Vraag je af waarom je de werkzaamheden op deze manier doet. Waarom doet je team/afdeling deze werkzaamheden op deze manier? Of waarom doen we dit eigenlijk als organisatie? Bespreek het resultaat met je leidinggevende. En bespreek het met de betreffende collega als je zijn of haar taken uitvoert.

 

 

Bron:

Fonds Psychische Gezondheid | februari 2015

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out nieuws:

Bedrijfsongeval ontstaat vaak door stress

Je denkt bij de oorzaak van een bedrijfsongeval misschien aan onveilige arbeidsomstandigheden. Of aan een menselijke fout. Maar volgens het laatste onderzoek van het CBS klopt dat niet. Psychische belasting is een veel vaker genoemde oorzaak. Eerst even wat...

Gezondheidsraad wijzigt beweegnorm

Een half uur per dag bewegen. Dat was altijd het advies van de Gezondheidsraad. Maar sinds kort is dit veranderd. Wat verandert er? De beweegnorm verschuift van 30 minuten per dag matig intensief bewegen (zoals wandelen en fietsen) naar 150 minuten per week....

Stress steeg afgelopen maanden met 7 procent

Uit diverse onderzoeken van onder andere het TNO, CNV en 2DAYSMOOD komt naar voren dat medewerkers meer kans hebben op een burn-out dan voorheen. We ervaren meer werkdruk, minder werkplezier, hebben minder energie en er is meer (psychisch) verzuim. Uiteraard heeft...

Week van de Werkstress 16 t/m 19 november

Meer dan een miljoen mensen loopt jaarlijks het risico op een burn-out en andere werkgerelateerde psychische ziektes. Met name onder jongeren is werkstress de afgelopen jaren enorm toegenomen. De landelijke Week van de Werkstress is hét moment om werkstress en...