Meer dan

herstel alleen

Q

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we nemen binnen 24 uur contact met je op
(ook in het weekend).
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer dan

herstel alleen

Q

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we nemen binnen 24 uur contact met je op
(ook in het weekend).
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Efficiënter werken vermindert stress

door | mrt 9, 2015 | Burn-out nieuws

Veel mensen hebben het gevoel altijd tijd tekort te komen op hun werk. Ze voelen zich overbelast en hebben tegelijkertijd het gevoel niet genoeg te doen. Dat gevoel is vervelend en zorgt vaak voor stress. Efficiënter werken door middel van timemanagement vermindert deze werkstress.

 

Timemanagement gaat over het beheersen van de tijd die we ter beschikking hebben en geeft handvatten om ons minder door anderen te laten leiden. De centrale vraag bij timemanagement is: is mijn aanpak van het werk dat ik moet doen handig en efficiënt? Vaste dagelijkse routines kunnen op rustige momenten heel geschikt zijn, maar kosten op drukkere dagen wellicht meer tijd dan je hebt. Onder tijdsdruk werken en niet afkrijgen van je werk kan stress veroorzaken.

Loslaten van inefficiënte gewoontes

Het loslaten van gewoontes en je werk anders organiseren is niet altijd gemakkelijk. In het begin kost het beter organiseren van werk meer tijd en energie. Op termijn levert het je echter energie op! Bij het beheersen van je tijd moet je je eigen grenzen bewaken. Dat betekent ook: voorkomen dat het werk alleen maar meer wordt.

Timemanagement, de basisaanpak:

Stap 1 – Breng in kaart hoe je je werk op dit moment doet. Waaraan besteedt je de meeste tijd? Welke stoorzenders kom je tegen? Ben je in staat om geconcentreerd met lastige klussen om te gaan? Ben je afhankelijk van andere personen of werkzaamheden bij de voortgang? Houd nu een week uw activiteiten bij en geef daarbij aan welke belemmeringen je tegenkwam.

Stap 2 – Vraag je af of de werkzaamheden die je doet, kloppen met de taken in je functieomschrijving. Wellicht besteed je veel tijd aan allerlei ‘overige’ zaken, waardoor je minder tijd hefbt voor je eigenlijke taken. Loop je werkzaamheden één voor één na, beoordeel van elke activiteit of het past bij je functie en hoeveel tijd je eraan besteedt. Zijn er belangrijke taken bij waaraan je nauwelijks toekomt? Zijn er taken bij die veel tijd en energie kosten, terwijl ze eigenlijk niet bij je functie horen?

Stap 3 – Vraag je af waarom je de werkzaamheden op deze manier doet. Waarom doet je team/afdeling deze werkzaamheden op deze manier? Of waarom doen we dit eigenlijk als organisatie? Bespreek het resultaat met je leidinggevende. En bespreek het met de betreffende collega als je zijn of haar taken uitvoert.

 

 

Bron:

Fonds Psychische Gezondheid | februari 2015

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out nieuws:

Mentaal fit: gelukkiger en minder stress

Als we aan fit zijn denken, denken we al snel aan ons lichaam. Aan onze conditie, spierkracht en figuur. Vaak vergeten we de verzorging van onze geest, terwijl een gezonde geest net zo belangrijk is als een fit lichaam. Want zit je lekker in je vel én hoofd, dan...

Stress: goed of slecht? De meningen zijn verdeeld

Stress is goed, volgens psychiater Christiaan Vinkers van het Hersencentrum UMC in Utrecht. Hij onderzoekt het gestresste brein van mensen. “Zes van de zeven werknemers heeft geen burn-out, zo kun je het ook bekijken.” Hoewel niet alle stress even slecht is, zijn...

Veel ondernemers hebben stress

Stress door ondernemen is een bekend probleem, maar de omvang blijkt onderschat. Vooral het werven van klanten, omzet en liquiditeit zijn oorzaken van stress. Bij ruim 20% is de druk zo hoog, dat men vlucht in het gebruik van harddrugs zoals XTC, om de situatie het...

Personeelstekorten stijgen, welzijn werknemers daalt

De werkdruk stijgt nu er een personeelstekort is. En met het stijgen van de werkdruk neemt het welzijn van werknemers af waardoor burn-out toeneemt. Dit valt op te maken uit de tweede sectorale welzijnsmonitor van de ABN AMRO. Kennelijk zijn we maatschappelijk niet...