Burn-outverhaal van Hugo | overprikkeld

Ik was boer in hart en nieren en werkte hard. Eerst op het land en met de koeien. Toen de verdiensten terugliepen werd ik akkerbouwer en fokte jongvee. Daarnaast ging ik werken bij een logistiek bedrijf in de buurt. Ik kreeg daar al snel informeel ook de rol om jonge medewerkers te begeleiden. Mooi werk om te doen.

“Uit het niets begon alles voor mijn ogen te draaien”

Het waren lange werkdagen van ’s morgens vroeg tot ’s avonds 23.00 uur, maar ik voelde me goed (al viel ik wel kilo`s af). Totdat in maart op het werk ineens alles voor mijn ogen begon te draaien en ik werd opgenomen in het ziekenhuis. Gelukkig bleek lichamelijk alles in orde. Toch voelde ik me nog niet helemaal goed, ik was duizelig. Maar ja, ik moest door. Het volgende project stond alweer gepland, een verbouwing van één van de schuren. De verbouwing was bijna klaar toen ik opnieuw in elkaar zakte. Toen ik mij na een weekje vrij weer meldde bij mijn werkgever was de diagnose: burn-out. En zo voelde het ook, ik was geestelijk en lichamelijk gewoon op!

Op internet zocht ik informatie over burn-out en kwam op de site van BoFit terecht. De werkwijze sprak mij erg aan, begeleiding in combinatie met natuur en bewegen. Ik heb gebeld en nog dezelfde week had ik een intakegesprek op de Veluwe met BoFit-coach Marc. De klik was er vanaf het eerste moment. Jongens nog aan toe wat heb ik van me af gepraat. Marc luisterde rustig en aandachtig en aan het eind van het gesprek stond voor mij vast dat dit het traject was dat ik wilde volgen.

De eerste tijd was ik overprikkeld. Ik was lichamelijk erg moe, maar geestelijk was het nog moeilijker. Ook al was ik zelf op, ik bleef de drive houden om mensen te helpen die niet lekker in hun vel zaten. Daarom hebben we er samen eerst voor gezorgd dat er een situatie ontstond waarin ik kon herstellen. Ik zorgde voor voldoende tijd voor mezelf en ging aan mijn conditie werken. Ik merkte dat mijn hoofd leger werd door het bewegen en hardlopen in de natuur.

Tegelijkertijd hadden we ook inhoudelijke gesprekken en die hebben me heel veel inzicht gegeven. Voor mij was het heel belangrijk om te ontdekken hoe sensitief ik eigenlijk was. Daar was ik me totaal niet van bewust. Mijn coach vroeg of ik wel eens had gehoord van HSP. Hij legde uit wat een hoogsensitief persoon was en eenmaal thuis ben ik me erin gaan verdiepen. Dat was een openbaring voor mij. Steeds weer dacht ik: ja, dat ben ik of dat heb ik ook. Ineens vielen heel veel puzzelstukken in elkaar. Ik snapte hoe ik in elkaar zit en wat goed voor mij is en ook dat ik zo overprikkeld kon raken.

Ik werk graag met mensen en wilde hen altijd al helpen. Mensen kwamen ook vaak naar mij toe. Nu snap ik waarom. Ik zie in dat mijn sensitiviteit de afgelopen jaren een valkuil is geweest en me veel energie en kracht kostte. Nu ervaar ik het als een kracht en gééft het mij juist energie. Dat kan pas als er sprake is van een goede balans, waarbij ik mijn eigen grenzen aangeef. Ik wil ook meer met deze kwaliteit gaan doen. Ik wil anderen helpen om zichzelf beter te begrijpen en te erkennen. Hen helpen om in hun eigen kracht te komen.

Alles bij elkaar en terugkijkend ben ik blij dat dit me overkomen is. Mijn coach heeft me inzicht gegeven, me geholpen om een goede balans te vinden en mij gestimuleerd om mijn kwaliteiten te ontwikkelen en te vertrouwen op mijn gevoel.

Marc, bedankt voor wat je me gegeven hebt en voor mij gedaan hebt!

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out ervaringsverhalen:

Burn-outverhaal van Pim | slecht in mijn vel

Graag wil ik mijn ervaring over BoFit delen. Ik herinner mij nog als de dag van gisteren dat ik met BoFit kennis mocht maken. Op dat moment zat ik erg slecht in mijn lichaam. Het was zelfs zo erg dat ik mijn werk niet meer goed kon doen. Ik kwam thuis te zitten en...

Burn-outverhaal van Michel | lastig voor mijzelf opkomen

In de periode dat ik in deze leerzame periode zat (burn-out, red.) was het een weg vol leegte en met weinig energie. Uiteindelijk verwijten naar voornamelijk mijn werkgever en volop boosheid op mezelf. Nu een klein jaar later weet ik wie ik ben, dat ik volop gevoel...

Burn-outverhaal van Robert | lopen in dikke modder

Werken verandert. Zelf verander je. Ergens in dat proces van veranderen kan de balans verstoord raken tussen energie erin stoppen en eruit halen. Een negatieve spiraal ontstaat.   "Ik ben meer bewust geworden van mijn valkuilen"   Ik had het gevoel te...

Burn-out ervaring van Talitha | alles te veel

Op het werk was het druk. Ik pakte aan en ging door. ‘Nee’ zeggen kwam niet voor. Tot ik momenten ervaarde dat ik s ’nachts naast mijn bed stond (ik moest werken), op de klok keek en mijn bed weer in ging. Ik voelde: alles is me te veel. Ik besloot mijn baan in de...