Altijd druk of meer geluk? (2)

by | apr 4, 2016 | Burn-out nieuws

Altijd maar druk-druk-druk zijn is slecht voor onze gezondheid, onze relaties en ons levensgeluk. Omdat de drukte verder zal toenemen en niet afnemen, is het tijd om er anders mee om te gaan, zegt de Britse bedrijfspsycholoog Tony Crabbe. Hij beschrijft vier strategieën om de overvloed de baas te worden.

Veel werkenden hebben het gevoel te moeten vechten tegen het ‘teveel’. Dat ‘teveel’ hoeft niet eens te maken te hebben met een toename van het aantal taken en verantwoordelijkheden op het werk en privé. Het is de staat van ‘altijd aan staan’ waardoor mensen zich overspoeld voelen door informatie en mogelijkheden. Drukte leidt hun aandacht weg van wat van waarde is, de dingen die hen plezier, energie en geluk geven.

Niemand is machteloos

Veel werkenden voelen dat zij in alles tekortschieten, omdat zij te weinig tijd en aandacht hebben voor hun partner, kinderen, vrienden, familie, hun eigen gezondheid en idealen. Dat geldt helemaal voor mensen die het extra druk hebben, zoals alleenstaande ouders of carrièremakers met jonge kinderen of een ziek familielid. “Met timemanagement alleen redt je het in ieder geval niet meer,” zegt Crabbe. Maar niemand staat geheel machteloos ten opzichte van alles wat er gevraagd wordt. “Je hebt een keuze met welke houding je die eisen tegemoet treedt. Zo vragen mijn vrouw en ik elkaar aan het eind van de dag: Did you process the kids, or did you have fun with them?”

Gerichte aandacht is de oplossing

Er is een andere reactie op overvloed mogelijk dan altijd maar druk zijn. De oplossing is niet dat je meer tijd hebt om te ontspannen, maar dat je helemaal betrokken bent bij wat je doet: gerichte aandacht hebben. Crabbe onderscheidt in zijn boek vier strategieën om de overvloed de baas te worden:

1. Beheersing: de teugels van je eigen leven weer in handen nemen.
2. Focus: datgene doen wat voor jou het belangrijkste is en de rest negeren.
3. Betrokkenheid: herdefiniëren wat succes is, en je opnieuw met je werk en je leven verbinden vanuit intrinsieke waarden.
4. Implementatie: bedenk hoe je dit alles in praktijk gaat brengen en ga dat ook doen!

Lees ook het vorige artikel Altijd druk of meer geluk? (1):
Het gevecht van werkenden tegen de dagelijkse hectiek

 

 

BRONNEN:
Tony Crabbe, boek ‘Busy: how to thrive in a world of too much’
nrc.nl – Annemiek Leclaire ‘Alleen sukkels hebben het druk’ | 26 september 2015

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out nieuws:

Mannen met werkstress eerder kans op overlijden

De uitspraak ‘Van hard werken gaat niemand dood’ blijkt uit recent onderzoek niet helemaal waar te zijn. Mannen met klachten als diabetes en hartfalen hebben wel degelijk meer kans om te overlijden als ze te maken krijgen met stress op hun werk. Aan de University...

Minder werkdruk begint met een goed gesprek

Na de vele bezuinigingsrondes en reorganisaties moet in veel organisaties hetzelfde werk met minder medewerkers gedaan worden. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek was de werkdruk nog nooit zo hoog als nu. Structurele werkdruk kan tot werkstress,...

Grip op werkdruk (3): energiebronnen benutten

Medewerkers die continu onder hoge druk moeten werken kunnen stressklachten krijgen en op den duur burn-out raken. Hoge werkdruk is niet voor iedereen een stressrisico. Doorslaggevend is de balans tussen alles wat iemand energie kost en energie geeft. Bevlogenheid...

Veilige cultuur voorkomt psychisch verzuim

Veel werknemers met een psychische aandoening werken door, maar vaak moeten zij wel een strijd leveren om hun werk te behouden. Uit angst voor negatieve reacties van anderen en discriminatie durven velen van hen niet open te zijn over hun aandoening. Dit is één van...