Groene omgeving doet mensen goed
De natuur doet iets positiefs met mensen. In een groene omgeving voelen we ons gezonder, komen gedachten tot rust en neemt stress af. Dat ontdekte ook Jolanda Maas die al tien jaar onderzoek doet naar het belang van groen in relatie tot werk, zorg, gezondheid en ontwikkeling van mensen. Haar conclusie: groen is een basisbehoefte, geen luxe product.
Maas is senior onderzoeker op de afdeling klinische psychologie aan de VU in Amsterdam. “Een van mijn eerste onderzoeken ging over het effect van groen in de woonomgeving. We hebben 250.000 mensen door heel Nederland vragen gesteld over hoe gezond ze zich voelden en dat hebben we gekoppeld aan hoe groen hun omgeving was. Hoe groener de omgeving, hoe gezonder de mensen zich voelden. Vooral jongeren en ouderen hadden baat bij het groen, waarschijnlijk omdat zij meer tijd in hun eigen omgeving doorbrengen.”
Stimuleert bewegen
Al in haar proefschrift in 2009 stelde Maas dat groen geen luxe product is, maar een basisbehoefte van mensen. Zij bestudeert niet alleen wat een groene omgeving kan bijdragen aan de gezondheid en het welzijn van mensen. Ook onderzoekt zij hoe een omgeving mensen kan stimuleren om te bewegen. Voldoende bewegen is belangrijk voor iedereen. Onderzoeken tonen aan dat bewegen in een groene omgeving goed is voor de mentale gezondheid. De natuur is een mooie, prettige omgeving en dat stimuleert mensen om naar buiten te gaan. Eenmaal buiten bewegen we vanzelf meer dan als we binnen blijven.
Minder stress, meer rust
Onderzoek brengt steeds meer positieve effecten van een groene omgeving aan het licht. Er is minder agressiviteit in een groene omgeving. Gedachten komen er tot rust. Patiënten in ziekenhuizen hebben minder sterke pijnstilling nodig naarmate hun omgeving groener is. Zij hebben ook minder last van negatieve gevoelens en stress. Op basis van alle onderzoeken van Maas zelf en anderen kun je zeggen dat groen stress verminderd en mensen aanzet tot bewegen.
BRON:
Ezine&zorg Actiz | 14 april 2016