Werkdruk gevaarlijk voor de gezondheid
Uit verschillende onderzoeken blijkt dat ongeveer een derde van de werknemers vaak of altijd werkdruk ervaart. Het is één van de factoren van psychosociale arbeidsbelasting (PSA) die grote gevolgen kan hebben voor de gezondheid van een werknemer en de kosten van een werkgever.
Werkdruk is te hoog wanneer de eisen die het werk stelt aan een werknemer niet in balans zijn met zijn of haar belastbaarheid. Een medewerker krijgt bijvoorbeeld lange tijd het werk echt niet af of kan de gewenste kwaliteitseisen echt niet leveren, én daar kan hij of zij zelf niets aan veranderen.
Werkdruk is een kwestie van balans
Enerzijds zijn er werkdrukbronnen, anderzijds zijn er energiebronnen. Als er te veel werkdrukbronnen zijn, of te weinig energiebronnen, dan loopt een werknemer het risico last te krijgen van werkstress. Of de balans verstoord raakt en in welke mate, is niet voor iedereen gelijk. Dit is mede afhankelijk van individuele factoren, zoals iemands fysieke en mentale gezondheid en competenties.
Gevolgen werknemer
Mogelijke gevolgen van PSA voor de werknemer zijn psychische klachten, overspannenheid en burn-out. Denk ook aan vermoeidheid, concentratieproblemen, hartklachten of klachten van het bewegingsapparaat.
Gevolgen werkgever
Werkgevers krijgen te maken met een hoger verzuim, minder productieve medewerkers en als mogelijk gevolg hiervan ook meer ontevreden klanten. TNO berekende dat 36 procent van het arbeidsgebonden verzuim wordt veroorzaakt door PSA, vooral door werkdruk (factsheet ‘Werkstress, burn-out en verzuim in cijfers’ 16.11.2015). Dat zijn 7.555.000 werkdagen en bijna 21.000 fte. PSA kost werkgevers jaarlijks 1,8 miljard euro.
Instrumenten voor organisaties
De Inspectie SZW ontwikkelde diverse instrumenten waarmee werkgevers de werkdruk binnen hun organisatie in kaart kunnen brengen. Een voorbeeld van een veelgebruikt werkdrukmodel komt uit de ‘Werkdruk Wegwijzer’ die TNO samen met sociale partners ontwikkelde op basis van de praktijk en wetenschap. Een ander voorbeeld is de zelfinspectietool ‘Werkdruk en Ongewenst gedrag’.
Bron:
Flyer Inspectie SZW ‘Wat is werkdruk?’ | juni 2016