Overwerken richt schade aan

door | okt 6, 2016 | Burn-out nieuws | 0 Reacties

Overwerken hoort er een beetje bij, vinden de meeste werknemers. Volgens cijfers van het CBS werkt de gemiddelde man 3,7 uur per week over, de vrouw 2,4 uur. Hoewel het een beetje fluctueert, zijn de cijfers de afgelopen vijftien jaar nagenoeg hetzelfde gebleven. Maar is overwerken erg? En raak je er burn-out van? Ja en nee.

Af en toe een paar uur extra (onbetaald) werken. Dat hóéft het niet erg te zijn. Universitair docent en arbeidspsycholoog aan de Radboud Universiteit Debby Beckers promoveerde op dit onderwerp. “Mensen die af en toe langer werken in een prettige omgeving hebben meestal nergens last van. Zij zijn vaak gewoon tevreden over hun werk en doen dit met plezier.”

Risico’s overwerk

Toch is er van de groep overwerkers een klein deel dat extreem en structureel overwerkt, met weken van soms meer dan zestig uur. En dat is wel zorgelijk, zegt Beckers. “Denk aan advocaten of bankiers, maar ook in het onderwijs en de gezondheidszorg komen extreem lange dagen en weken voor.” Extreem overwerk kan op lange termijn schadelijk zijn. Beckers: “Je loopt meer risico op hart- en vaatziekten, hoge stress en depressie. Je lichaam en geest hebben te weinig rusttijd om weer te herstellen, en dat is niet gezond.”

Gematigd overwerk

Ook gematigd overwerk kan op lange termijn problemen opleveren, waarschuwt Beckers. “Overwerk waarvoor je niet kiest en waarvoor je niet betaald wordt, is de slechtste combinatie. Dat zien mensen als slechte werkomstandigheden (niet leuk, geen autonomie) en dat geeft meer risico op gezondheidsklachten en, op de lange termijn, een burn-out.”

Neerwaartse spiraal

Ook fysiek kan het zwaar zijn: je lichaam heeft tijd nodig om te herstellen. Mensen die overwerken gaan over het algemeen later naar bed, slapen vaker slecht en eten minder gezond. Door onvoldoende herstel kom je in een neerwaartse spiraal. En als je baas je dan wéér vraagt om langer te blijven, gaat het een keer mis. Dan krijg je burn-out- en gezondheidsklachten.

Compensatie en vrije tijd

Mocht je expliciet gevraagd zijn om langer te blijven dan verschilt het per beroepsgroep hoeveel je daarvoor krijgt. “Bij overwerk kan daar ook nog een toeslag bovenop komen, zegt Andrée Ruiters, adviseur arbeidstijden bij FNV. “Al is dat niet wettelijk geregeld, maar in de cao afgesproken.” En daarnaast, zegt ze, kan compensatie ook uit tijd (vrije dagen of uren) bestaan.

Nee zeggen?

Wie er gewoon geen zin in heeft, kan overwerk ook weigeren – als je durft tenminste. “Hoewel van een werknemer mag worden verwacht dat hij af en toe overwerkt,” zegt advocaat Jacobs “als de baas bijvoorbeeld net een grote klus heeft binnengehaald. Mits het verzoek redelijk is – je kunt niet verwachten dat werknemers dagenlang tot half 4 ’s nachts doorwerken – en het niet gaat om structureel overwerk.”

Structureel overwerken

Moet je wel structureel veel overwerken, kaart het dan aan bij je leidinggevende of ga in gesprek met de Ondernemingsraad of vakbond. Ruiters: “Dan is er wellicht sprake van te weinig personeel voor het beschikbare werk. En leidt dat tot hoge werkdruk voor werknemers.” In ieder geval is het belangrijk stil te staan bij de te maken overuren en niet klakkeloos aan te nemen dat het ‘erbij hoort’.

 

Bron:
Nrc.nl | 6 september 2016

 

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out nieuws:

Iedereen verantwoordelijk bij duurzame inzetbaarheid

De overheid stimuleert werkgevers en werknemers om te investeren in duurzame inzetbaarheid. Een belangrijke aanleiding daarvoor is het toenemende psychisch verzuim als gevolg van werkdruk en werkstress. Maar wat is duurzame inzetbaarheid nu eigenlijk en wat...

Gezondheidsraad wijzigt beweegnorm

Een half uur per dag bewegen. Dat was altijd het advies van de Gezondheidsraad. Maar sinds kort is dit veranderd. Wat verandert er? De beweegnorm verschuift van 30 minuten per dag matig intensief bewegen (zoals wandelen en fietsen) naar 150 minuten per week....

Ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid in 2021 gestegen

Het afgelopen jaar steeg het ziekteverzuim in Nederland. Dat heeft ons in 2021 totaal 18 miljard euro gekost. Dat stelt verzekeraar Nationale Nederlanden in een rapport over de ontwikkelingen op het gebied van ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid.   Bij de...

Sporten niet per se wondermiddel bij burn-out

Begin oktober berichtten verschillende media dat hardlopen het beste medicijn is tegen burn-out. Dit is een conclusie uit een onderzoek van Jurina de Vries. Zij onderzocht het verband tussen hardlopen en burn-out. Maar de stelling dat hardlopen en sporten altijd...