Minder werkdruk begint met een goed gesprek

door | mrt 21, 2016 | Burn-out nieuws

Na de vele bezuinigingsrondes en reorganisaties moet in veel organisaties hetzelfde werk met minder medewerkers gedaan worden. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek was de werkdruk nog nooit zo hoog als nu. Structurele werkdruk kan tot werkstress, oververmoeidheid en gezondheidsklachten leiden. Hierdoor neemt het ziekteverzuim toe. Voorkomen van uitval begint met een goed gesprek over werkdruk en werkstress.

Werkdruk ontstaat als iemand zijn werk niet, of met moeite, binnen de beschikbare tijd kan uitvoeren. Dus zonder overuren te werken. Daarbij gaat het zowel om kwantitatieve eisen van het werk (hoeveelheid te verrichten werk, productiviteit) als kwalitatieve eisen (kwaliteit van het verrichte werk).

Tijd en taken niet in balans

Een te hoge werkdruk ontstaat als een medewerker structureel of gedurende langere tijd niet, of met moeite, binnen de beschikbare tijd kan voldoen aan de aan hem gestelde eisen. Af en toe onder hoge druk werken is geen probleem, maar heel vaak of structureel onder hoge druk moeten werken is dat wel. De kans dat deze onbalans tussen tijd en taken echt tot gezondheidsproblemen leidt, wordt snel groter als medewerkers onvoldoende mogelijkheden hebben om hun werk zelf in te delen en problemen op te lossen. Ook wanneer iemand onvoldoende sociale ondersteuning krijgt van leidinggevenden of collega’s, neemt de kans op gezondheidsklachten snel toe.

Oorzaken van druk en stress achterhalen

Om verzuim te voorkomen is het belangrijk dat werkgevers en werknemers met elkaar in gesprek gaan over werkdruk en werkstress. Om de oorzaken daarvan boven water te krijgen en op zoek te gaan naar passende oplossingen. Wellicht kunt u samen bekijken of werkprocessen efficiënter te organiseren zijn. Of de taakverdeling en doelstellingen herformuleren zodat deze duidelijker, realistischer en haalbaarder zijn.

Oprechte interesse werkgever helpt

Zelfs als er niet direct een concrete oplossing is voor de werkdruk en werkstress, dan heeft het samen praten erover een positief effect. Medewerkers waarderen het dat hun werkgever naar hen luistert en interesse toont in hun welzijn. Daardoor voelen ze zich gesteund en beter opgewassen tegen de situatie.

 

BRONNEN:
fnv.nl | maart 2016
rendement.nl | oktober 2015

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out nieuws:

Betere prestaties? Prikkel de motivatie!

Onderzoeken tonen aan dat er een duidelijk verband bestaat tussen de prestaties van medewerkers en hun motivatie voor het werk. De best presterende werknemers zijn drie keer zo gemotiveerd als hun collega’s. Helaas voelt een grote groep werknemers zich niet (circa...

Onderzoek: oorzaken van stress onder jongeren

Niet alleen volwassenen hebben te maken met ongezonde stress op het werk en in het privéleven. Uit recent onderzoek van EenVandaag en jongerenkrant 7Days blijkt dat 60% van de ondervraagde jongeren wekelijks één of meerdere keren stress heeft over school- of...

Waarom zitten slecht voor je is

We zitten gemiddeld zo’n 9 uur per dag. En jongeren wel 10 uur. Dat is veel. Veel te veel. Ons lichaam is niet gemaakt om lang te zitten. We zijn gebouwd om te bewegen. De geldende gezondheidsnorm om ongeveer een half uur per dag te bewegen heft de negatieve...

Pak werkstress aan, begin bij de bedrijfscultuur

Werkstress is de belangrijkste oorzaak van het ontstaan van psychische beroepsziekten, zoals overspannenheid en burn-out. De impact van deze psychische ziekten op iemands welzijn en functioneren is groot. Herstellen duurt lang en in sommige gevallen raken mensen...