Ontspannen brein zit vol goede ideeën
We hebben vrije tijd en vakanties nodig om tot rust te komen. Daarom plannen we tijd in voor hobby’s, sporten, dagjes uit en gaan we elk jaar op vakantie. Maar hoe komt ons brein het beste tot rust? En hoe helpt een ontspannen brein ons om complexe problemen op te lossen?
Ons brein komt, net zoals ons lichaam, het beste tot rust als we niet te passief zijn en ook niet te actief. Het gaat om het vinden van de juiste balans. De balans tussen inspanning en ontspanning, tussen cognitief bezig zijn (hoofd) en fysiek bezig zijn (lichaam), tussen werken en vrij in te vullen tijd etc. Wat de juiste balans is, is voor ieder mens weer anders. Een ontspannen geest ontstaat na inspanning. Lichaamsbeweging is een heel goed middel om ons brein te ontspannen en goed uit te laten rusten. Hoogleraar Klinische Neuropsychologie Erik Scherder licht toe waarom dat zo is en wat een ontspannen brein ons oplevert.
Goede ingevingen dankzij ‘default mode’
Iedereen heeft het wel eens meegemaakt. We zijn even niet met werk of dagelijkse beslommeringen bezig. Tijdens een fietstochtje of wandeling krijg je ineens een briljante ingeving. Ineens weet je waarom iets niet goed gaat of wat de beste oplossing is voor het probleem waarmee je worstelt. Die goede ingevingen krijgen we, omdat we tijdens deze activiteiten het ‘default mode-netwerk’ van ons brein aanspreken.
Wissel denkwerk af met beweging
Dit ‘default mode-netwerk’ wordt pas actief als we ons hoofd leeg maken en ons brein rust gunnen. In een omgeving waar continu een beroep wordt gedaan op cognitieve hersenfuncties – waarnemen, denken, kennis onthouden – is het lastig om ons ‘default mode-netwerk’ te activeren. Lichaamsbeweging speelt een essentiële rol bij het activeren van deze niet-cognitieve onderdelen van ons brein. Wie de hele dag op kantoor zit, doet er daarom goed aan om tussen de bedrijven door meer te bewegen.
Bron:
ONVZ Lijf & Leden | zomer