Optimale vakantie moet aan eisen voldoen

door | jul 11, 2016 | Burn-out nieuws

De meeste mensen gaan ervan uit dat vakanties rust geven, maar is dat ook altijd zo? Optimaal tot rust komen lukt het beste als de vakantie aan bepaalde voorwaarden voldoet. Jessica de Bloom onderzocht welke effecten vakantie vieren heeft op gezondheid en welzijn van werknemers. De onderzoeksresultaten vertaalde zij in haar boek ‘De kunst van het vakantie vieren’ naar praktische tips om het beste uit vakanties te halen.

Controle over je vrijetijdsbesteding

Vakantie vieren is gezond en rustgevend als deze aan bepaalde voorwaarden voldoet. Zoals op vakantie echt vrij zijn van werk, dus ook van de werktelefoon en heel bewust zelf activiteiten kunnen kiezen. Controle hebben over de vrijetijdsbesteding is essentieel om optimaal tot rust te komen. Zo bouw je een stressbuffer op voor na je vakantie.

Tips voor een optimale vakantie

Vergroot de voorpret, versterk het vakantiegevoel, ga vakantiestress tegen en houdt positieve vakantie-effecten zo lang mogelijk vast. Het ontspannen vakantiegevoel is anders meteen de eerste week na de vakantie al weggeëbd.

Meer voorpret

 • Koop iets voor de vakantie om bewust stil te staan bij het feit dat je binnenkort vrij bent.
 • Neem de regie vooraf al in eigen hand: wat wil je gaan beleven, wat is je doel deze vakantie?
 • Stem vakantiewensen af met uw reisgenoten.
 • Ga na de laatste werkdag sporten om stresshormonen af te bouwen en energie op te bouwen.

Echt vakantie vieren

 • Lekker slapen zorgt voor rust en een goed humeur, dus onderneem snel actie als je nachtrust wordt verstoord door bijvoorbeeld een slecht hotelbed, geluidsoverlast of onvoldoende verduistering.
 • Besteed geld aan mooie ervaringen in plaats van souvenirs, want bij thuiskomst zijn mooie herinneringen veel meer waard.
 • De laatste vakantiedag blijft het langste hangen, dus maak er een feestje van in plaats van een stressvolle inpak- en vertrekdag. Neem na het inpakken van de koffers bijvoorbeeld de tijd voor een afscheidslunch of diner om er een leuke laatste herinnering van te maken.

Langer nagenieten

 • Bewaar de rust door op een woensdag weer te gaan werken, want een korte eerste werkweek helpt om het vakantiegevoel langer vast te houden.
 • Koester vakantie-ervaringen en deel foto’s en vakantieverhalen met anderen.
 • Doorbreek wat vaker de dagelijkse sleur, net zoals op vakantie.

 

Bronnen:
Jessica de Bloom, boek ‘De kunst van het vakantie vieren’ (2012, Uitgeverij Boom)
Lijf&Leden ONVZ | zomer 2015

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out nieuws:

Natuur maakt gelukkiger dan stad

Er is al veel gepubliceerd over de heilzame werking van de natuur. Uit recent onderzoek blijkt dat het soort natuur en landschap ook invloed heeft op je geluksgevoel.  Zo zijn mensen aan de kust het gelukkigst, volgens Wageningen Evironmental Research. Woon je in...

Bewegen lijkt remedie tegen vermoeidheid

Onderzoekers van de Radboud Universiteit ontdekten dat beweging mogelijk een goede remedie is tegen werkgerelateerde vermoeidheidsklachten. Werknemers die een jaar lang dagelijks minstens een half uur flink bewegen, voelen zich minder moe. Aan het onderzoek deden...

Mannen met werkstress eerder kans op overlijden

De uitspraak ‘Van hard werken gaat niemand dood’ blijkt uit recent onderzoek niet helemaal waar te zijn. Mannen met klachten als diabetes en hartfalen hebben wel degelijk meer kans om te overlijden als ze te maken krijgen met stress op hun werk. Aan de University...

Hoe geluk stress veroorzaakt

Geluk. Vroeger was het iets wat je moest verdienen. Tegenwoordig heerst de gedachte dat geluk te grijpen is. Oftewel: wie niet gelukkig is, faalt. Een overtuiging die stress kan veroorzaken. Oktober is de Maand van de Geschiedenis en heeft dit jaar als thema geluk....