Optimale vakantie moet aan eisen voldoen

door | jul 11, 2016 | Burn-out nieuws

De meeste mensen gaan ervan uit dat vakanties rust geven, maar is dat ook altijd zo? Optimaal tot rust komen lukt het beste als de vakantie aan bepaalde voorwaarden voldoet. Jessica de Bloom onderzocht welke effecten vakantie vieren heeft op gezondheid en welzijn van werknemers. De onderzoeksresultaten vertaalde zij in haar boek ‘De kunst van het vakantie vieren’ naar praktische tips om het beste uit vakanties te halen.

Controle over je vrijetijdsbesteding

Vakantie vieren is gezond en rustgevend als deze aan bepaalde voorwaarden voldoet. Zoals op vakantie echt vrij zijn van werk, dus ook van de werktelefoon en heel bewust zelf activiteiten kunnen kiezen. Controle hebben over de vrijetijdsbesteding is essentieel om optimaal tot rust te komen. Zo bouw je een stressbuffer op voor na je vakantie.

Tips voor een optimale vakantie

Vergroot de voorpret, versterk het vakantiegevoel, ga vakantiestress tegen en houdt positieve vakantie-effecten zo lang mogelijk vast. Het ontspannen vakantiegevoel is anders meteen de eerste week na de vakantie al weggeëbd.

Meer voorpret

 • Koop iets voor de vakantie om bewust stil te staan bij het feit dat je binnenkort vrij bent.
 • Neem de regie vooraf al in eigen hand: wat wil je gaan beleven, wat is je doel deze vakantie?
 • Stem vakantiewensen af met uw reisgenoten.
 • Ga na de laatste werkdag sporten om stresshormonen af te bouwen en energie op te bouwen.

Echt vakantie vieren

 • Lekker slapen zorgt voor rust en een goed humeur, dus onderneem snel actie als je nachtrust wordt verstoord door bijvoorbeeld een slecht hotelbed, geluidsoverlast of onvoldoende verduistering.
 • Besteed geld aan mooie ervaringen in plaats van souvenirs, want bij thuiskomst zijn mooie herinneringen veel meer waard.
 • De laatste vakantiedag blijft het langste hangen, dus maak er een feestje van in plaats van een stressvolle inpak- en vertrekdag. Neem na het inpakken van de koffers bijvoorbeeld de tijd voor een afscheidslunch of diner om er een leuke laatste herinnering van te maken.

Langer nagenieten

 • Bewaar de rust door op een woensdag weer te gaan werken, want een korte eerste werkweek helpt om het vakantiegevoel langer vast te houden.
 • Koester vakantie-ervaringen en deel foto’s en vakantieverhalen met anderen.
 • Doorbreek wat vaker de dagelijkse sleur, net zoals op vakantie.

 

Bronnen:
Jessica de Bloom, boek ‘De kunst van het vakantie vieren’ (2012, Uitgeverij Boom)
Lijf&Leden ONVZ | zomer 2015

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out nieuws:

Werkstress voorkomen, hoe doen grote werkgevers dat?

Grote werkgevers ontwikkelen in toenemende mate preventief beleid om excessieve werkstress te verminderen en de risico's van burn-out beheersbaar te houden. Veel van de grootste beursgenoteerde bedrijven gaan zich actief bemoeien met de gezondheid van hun personeel...

Steeds meer jonge werknemers burn-out

Burn-out is een groeiend probleem onder jonge werknemers. Maar liefst 52% van al het werkverzuim onder jongeren komt momenteel door te veel werkstress. Met grote gevolgen: ziekteverzuim, fysieke klachten en een groeiend aantal burn-outs onder 20 tot 30-jarigen. Dit...

Financiële stress: 1 op de 5 werkenden heeft geldzorgen

De financiële kwetsbaarheid van Nederlanders stijgt. Zo was in 2021 50% van de huishoudens ongezond. In 2022 is dat 60%. En daarmee groeit ook de stress die geldzorgen en -problemen met zich meenemen. Met ook gevolgen voor de werkvloer. Om de financiële gezondheid...

Altijd druk of meer geluk? (2)

Altijd maar druk-druk-druk zijn is slecht voor onze gezondheid, onze relaties en ons levensgeluk. Omdat de drukte verder zal toenemen en niet afnemen, is het tijd om er anders mee om te gaan, zegt de Britse bedrijfspsycholoog Tony Crabbe. Hij beschrijft vier...