Meer dan

herstel alleen

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we bellen of mailen je binnen 24 uur terug. Ook op zaterdag.
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

Meer dan

herstel alleen

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we bellen of mailen je binnen 24 uur terug. Ook op zaterdag.
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

Optimale vakantie moet aan eisen voldoen

door | jul 11, 2016 | Burn-out nieuws

De meeste mensen gaan ervan uit dat vakanties rust geven, maar is dat ook altijd zo? Optimaal tot rust komen lukt het beste als de vakantie aan bepaalde voorwaarden voldoet. Jessica de Bloom onderzocht welke effecten vakantie vieren heeft op gezondheid en welzijn van werknemers. De onderzoeksresultaten vertaalde zij in haar boek ‘De kunst van het vakantie vieren’ naar praktische tips om het beste uit vakanties te halen.

Controle over je vrijetijdsbesteding

Vakantie vieren is gezond en rustgevend als deze aan bepaalde voorwaarden voldoet. Zoals op vakantie echt vrij zijn van werk, dus ook van de werktelefoon en heel bewust zelf activiteiten kunnen kiezen. Controle hebben over de vrijetijdsbesteding is essentieel om optimaal tot rust te komen. Zo bouw je een stressbuffer op voor na je vakantie.

Tips voor een optimale vakantie

Vergroot de voorpret, versterk het vakantiegevoel, ga vakantiestress tegen en houdt positieve vakantie-effecten zo lang mogelijk vast. Het ontspannen vakantiegevoel is anders meteen de eerste week na de vakantie al weggeëbd.

Meer voorpret

 • Koop iets voor de vakantie om bewust stil te staan bij het feit dat je binnenkort vrij bent.
 • Neem de regie vooraf al in eigen hand: wat wil je gaan beleven, wat is je doel deze vakantie?
 • Stem vakantiewensen af met uw reisgenoten.
 • Ga na de laatste werkdag sporten om stresshormonen af te bouwen en energie op te bouwen.

Echt vakantie vieren

 • Lekker slapen zorgt voor rust en een goed humeur, dus onderneem snel actie als je nachtrust wordt verstoord door bijvoorbeeld een slecht hotelbed, geluidsoverlast of onvoldoende verduistering.
 • Besteed geld aan mooie ervaringen in plaats van souvenirs, want bij thuiskomst zijn mooie herinneringen veel meer waard.
 • De laatste vakantiedag blijft het langste hangen, dus maak er een feestje van in plaats van een stressvolle inpak- en vertrekdag. Neem na het inpakken van de koffers bijvoorbeeld de tijd voor een afscheidslunch of diner om er een leuke laatste herinnering van te maken.

Langer nagenieten

 • Bewaar de rust door op een woensdag weer te gaan werken, want een korte eerste werkweek helpt om het vakantiegevoel langer vast te houden.
 • Koester vakantie-ervaringen en deel foto’s en vakantieverhalen met anderen.
 • Doorbreek wat vaker de dagelijkse sleur, net zoals op vakantie.

 

Bronnen:
Jessica de Bloom, boek ‘De kunst van het vakantie vieren’ (2012, Uitgeverij Boom)
Lijf&Leden ONVZ | zomer 2015

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out nieuws:

Lang zitten is ongezond en schadelijk

Te lang zitten is risicovol voor je lichaam. Zitten kan zelfs dodelijk zijn, blijkt uit onderzoek van prof. dr. Willem van Mechelen, hoogleraar Sociale Geneeskunde. Hij ontdekte dat onder mensen die minstens elf uur per dag zitten veertig procent meer sterfgevallen...

Altijd druk of meer geluk? (2)

Altijd maar druk-druk-druk zijn is slecht voor onze gezondheid, onze relaties en ons levensgeluk. Omdat de drukte verder zal toenemen en niet afnemen, is het tijd om er anders mee om te gaan, zegt de Britse bedrijfspsycholoog Tony Crabbe. Hij beschrijft vier...

Meer burn-out door thuiswerken zorgelijk

Uit diverse onderzoeken blijkt dat thuiswerken nadelig kan zijn voor je gezondheid. Verzekeringsmaatschappij ASR ziet de aanmeldingen oplopen en maakt zich zorgen hierover.   Werkgeluk neemt af Het gevoel van geluk wordt er niet beter op nu we met z’n allen al...

Gezond druk of kans op burn-out? (2)

Herken de subtiele verschillen tussen gezond hard werken en de workaholic die op weg is naar een burn-out. Belangrijke signalen van werkverslaving zijn: altijd bevestiging bij anderen zoeken en niet de juiste prioriteiten stellen. Ilona van Beek van de Universiteit...