Bevolgenheid als bron van werkgeluk
Met alle aandacht die werkstress en burn-out krijgen, zouden we bijna vergeten dat ons werk ook een bron van vreugde en geluk is. Dat geldt zeker voor de bevlogen werkers onder ons. Veel en hard werken is voor hen geen stressvolle weg die dood loopt met een burn-out. Bevlogen medewerkers bruisen juist van energie. Hoe kunnen organisaties bevlogenheid stimuleren?
Bevlogenheid is een positieve toestand van opperste voldoening die wordt gekenmerkt door vitaliteit, toewijding en absorptie.
Bevlogenheid wordt deels bepaald door persoonlijke kenmerken, zoals iemands weerbaarheid. Een veel grotere rol speelt echter de kwaliteit van de werkomgeving. Werknemers met complexe taken die hard moeten werken, blijven vooral gemotiveerd als zij in hun werkomgeving beschikken over voldoende hulpbronnen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan sociale steun van collega’s en afwisseling van vaardigheden. In veel landen, waaronder Nederland, zijn ook ontplooiingsmogelijkheden doorslaggevend en iemands relatie met de leidinggevende.
Werknemers die toegang hebben tot hulpbronnen kunnen hun taakeisen goed aan en functioneren op een bevlogen manier op de top van hun kunnen (Bakker, 2011)
Bevlogenheid stimuleren kan!
Bevlogenheid is in feite het omgekeerde van een burn-out: bevlogen mensen hebben energie, voelen zich betrokken bij het werk en presteren beter. Organisaties kunnen deze positieve gemoedstoestand op verschillende manieren bij de nog niet zo bevlogen medewerkers stimuleren. Onder andere door de taakeisen beter af te stemmen op iemands vaardigheden en voorkeuren, zodat hun stress afneemt en werkplezier toeneemt. Zorg daarnaast in ieder geval voor voldoende hulpbronnen in de werkomgeving, waarover hieronder meer.
Hier krijgen (bijna) alle werknemers energie van
Op een bevlogen manier werken op de top van je kunnen lukt alleen in een werkomgeving die je veel meer energie geeft dan energie kost. Werkgerelateerde bronnen van energie zijn alle aspecten (van werk) die belangrijk zijn om het werk te kunnen uitvoeren, om de mentale of fysieke inspanning die het werk vereist te verminderen en om de persoonlijke groei en ontwikkeling van werknemers te bevorderen. Bijna alle werknemers krijgen energie van bijvoorbeeld:
- variatie en afwisseling in het werk;
- regelruimte om de taakuitvoering te optimaliseren;
- relevant/zinvol werk doen;erkenning en waardering krijgen;
- een positief sociaal werkklimaat;
- een goede relatie met de leidinggevende.
BRONNEN:
standaard | 23 januari 2016
psynip.nl, prof dr. Arnold B. Bakker ‘Bevlogenheidsinterventies’ (Tijdschrift voor Organisatie en Ontwikkeling | maart nr.1 2014