Ziekteverzuim neemt in tweede kwartaal af
Ziekteverzuim nam in het eerste kwartaal van 2016 toe. In 2015 was er een stijging van 3,9%, in 2016 is dit 4,3%. Dat is een totale stijging van 10%. In de zorg is er zelfs een stijging van 18%. Redenen hiervoor zijn einde crisis, stress en werkdruk, reorganisaties en weinig aandacht voor verzuim door leidinggevenden.
Traditiegetrouw neemt het ziekteverzuimpercentage in Nederland in het tweede kwartaal af ten opzichte van het eerste kwartaal. In 2016 gaat het percentage van 4,3 procent naar 3,8 in het tweede kwartaal. Dit betekent voor het afgelopen kwartaal van alle duizend te werken dagen er 38 dagen zijn verzuimd vanwege ziekte.
Hoogst in de zorg
Het ziekteverzuim verschilt per bedrijfstak. Het ziekteverzuim was in het tweede kwartaal met 4,9 procent niet alleen het hoogst in de zorg, maar ook in het openbaar bestuur en het onderwijs. Vergelijken met het tweede kwartaal van een jaar eerder verschillen deze aandelen bijna niet. In deze sectoren is het ziekteverzuim al langere tijd hoger dan gemiddeld in Nederland. In de horeca daarentegen was het verzuim met 2,1 procent het laagst.
Voorkomen beter dan genezen
Aandacht voor verzuim blijft nodig. Want de overheid legt de kosten neer bij de werkgever en verwacht dat de werkgever verantwoordelijkheid neemt. Hoe u zich ook verzekert tegen langdurige schade, voorkomen is beter dan genezen. Bovendien komen er in 2017 nogal wat veranderingen aan, zoals een nieuwe Arbowet per 1 januari.
Bronnen:
Cbs.nl | 3 oktober 2016
Gidsinbedrijf.nl | 7 september 2016