Meer dan

herstel alleen

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we bellen of mailen je binnen 24 uur terug. Ook op zaterdag.
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

Meer dan

herstel alleen

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we bellen of mailen je binnen 24 uur terug. Ook op zaterdag.
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

Verband stress en obesitas aangetoond

door | okt 20, 2016 | Burn-out nieuws | 0 Reacties

Kinderen met grote hoeveelheden van het stresshormoon cortisol in het bloed, zijn bijna tien keer zo vaak obees als kinderen met lage cortisolspiegels. Dat blijkt uit een onderzoek aan het Erasmus Medisch Centrum te Rotterdam.

Zo’n drieduizend kinderen van ongeveer zes jaar oud zijn onderzocht op de hoofdharen; de plek waar cortisol wordt bewaard. Het onderzoek deelde de kinderen vervolgens op in vijf groepen, op basis van hun cortisolgehalte. De groep met het hoogste cortisolgehalte had bijna tien keer zo vaak obesitas als de kinderen met de laagste spiegels. Ook hadden ze relatief veel buikvet.

Oorzaken

Het was bekend dat chronisch hoog cortisol kan leiden tot overgewicht, maar dit leek tot nu toe meestal samen te gaan met zeldzame aandoeningen. Het Rotterdamse onderzoek duidt erop dat het ook in normale situaties met obesitas kan samenhangen. De precieze oorzaak van de associatie tussen stress en obesitas is onduidelijk. Het zou kunnen dat de onderzochte kinderen gepest worden en daardoor stress ervaren. Een andere mogelijkheid is dat de stress voortkomt uit het eten van te veel suiker. Deze vragen komen in een vervolgonderzoek aan de orde.

Volwassenen

Ook bij volwassen is het bekend dat stress tot meer overgewicht kan leiden. Al in de eerste 24 uur van stress komen stofjes vrij in de hersenen. Cortisol heeft invloed op het deel in je hersenen dat een beloning wil. Hierdoor ga je veel meer eten en veel vetter eten. Dit komt omdat vet en chocolade door de hersenen als beloning wordt gezien en een wortel of cracker (helaas) niet.

Stress en werk

Als er voor langere tijd stressstofjes wordt afgegeven dan wordt het deel in je hersenen dat de toevoer van cortisol stopt, buiten spel gezet. Het systeem dat dit reguleert krijgt geen ‘negatieve feedback’ waardoor je meer cortisol in je bloed krijgt. Gevolg: nóg meer zin in eten. Uit onderzoeken blijkt ook dat vooral stress door een uitdagende baan die je nog wel aankan leidt tot het eten van meer voeding.

Gevolgen overgewicht

Mensen met overgewicht lopen een verhoogd risico op ernstige ziekten als diabetes, hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten en kanker. De levensverwachting met obesitas kan daardoor aanzienlijk lager zijn. Andere gevolgen van overgewicht zijn onder andere vermoeidheid, slaapstoornissen en spierpijn.

 

Bronnen:
Nu.nl | 13 oktober 2016
Optimalegezondheid.com | maart 2014

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out nieuws:

Bevlogen werknemers gaan beter om met stress

Bevlogen werknemers zijn enthousiast en geconcentreerd aan het werk, kunnen beter omgaan met stress en leveren betere werkprestaties. Daarom is het van strategisch belang voor organisaties om de bevlogenheid van hun medewerkers te bevorderen. In zijn artikel...

Altijd druk of meer geluk? (1)

Wie het altijd maar druk heeft, loopt het risico geleidelijk steeds minder aandacht te besteden aan alles wat plezier, energie en geluk geeft. Daarom is het tijd om anders met drukte om te gaan, zegt de Britse bedrijfspsycholoog Tony Crabbe. In zijn boek ‘Busy: how...

Week van de Werkstress 16 t/m 19 november

Meer dan een miljoen mensen loopt jaarlijks het risico op een burn-out en andere werkgerelateerde psychische ziektes. Met name onder jongeren is werkstress de afgelopen jaren enorm toegenomen. De landelijke Week van de Werkstress is hét moment om werkstress en...

Altijd druk of meer geluk? (2)

Altijd maar druk-druk-druk zijn is slecht voor onze gezondheid, onze relaties en ons levensgeluk. Omdat de drukte verder zal toenemen en niet afnemen, is het tijd om er anders mee om te gaan, zegt de Britse bedrijfspsycholoog Tony Crabbe. Hij beschrijft vier...