Meer dan

herstel alleen

Q

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we nemen binnen 24 uur contact met je op
(ook in het weekend).
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer dan

herstel alleen

Q

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we nemen binnen 24 uur contact met je op
(ook in het weekend).
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

5 hardnekkige fabels over burn-out

door | dec 4, 2017 | BoFit Burn-out Blog | 0 Reacties

Over burn-out bestaan hardnekkige fabels. Ook bij BoFit komen we die geregeld tegen. Misverstanden die je herstel nou juist in de weg staan. Daarom hebben we de vijf hardnekkigste fabels voor jou geselecteerd.

#FABEL1: Ik ben burn-out door mijn werk

Wellicht de hardnekkigste fabel die er is. Veel mensen denken dat een burn-out alleen maar komt door stressvol werk. En dat is niet juist. Een burn-out ontstaat door iedere keer over je grenzen te gaan. Het is dus niet de stress en druk waardoor een burn-out ontstaat, maar de manier waarop je hiermee omgaat. Op je werk, maar net zo goed in privésituaties. Aanleg, karakter en omgevingsfactoren bepalen hoe je in stressvolle situaties handelt. Anders zouden al je collega’s die dezelfde stress ervaren net zo goed burn-out zijn.

#FABEL2: Met een vakantie ben ik er zo weer bovenop

Nee, nee, nee. Een vakantie helpt je niet om van je burn-out af te komen. Allereerst ervaren veel mensen juist stress om alles voor de vakantie te regelen. Andere voeding, hogere temperaturen en andere omstandigheden kunnen een aanslag op je lichaam zijn. Daarnaast ben je er met een beetje rust nog niet. Als je namelijk terugkomt van vakantie stap je zo weer je oude patroon in. Met alle gevolgen van dien. Een vakantie zorgt er namelijk niet voor dat je de kern van je burn-out aanpakt.

 

foto man op brug

#FABEL3: Als ik niets zeg, is het er ook niet

Bij BoFit komen we nog geregeld tegen dat iemand met een beginnende burn-out of stressklachten zijn omgeving niet heeft ingelicht. Een gevoel van falen of zwakte kan voorkomen dat iemand zijn of haar klachten met de partner of werkgever bespreekt. Terwijl ook hier geldt: hoe eerder je je burn-out aanpakt, des te beter. Begrip in uw omgeving over bijvoorbeeld je woedeaanvallen of energieprobleem zorgt voor minder confrontaties en hierdoor een sneller herstel. Maak je burn-out daarom dus altijd bespreekbaar, beginnend met die de mensen bij wie je je veilig voelt.

#FABEL4: Met sporten zorg ik dat ik snel uit mijn burn-out kom

Als je net burn-out bent is zo vaak mogelijk naar de sportschool gaan wel het slechtste wat je kunt doen. Waarom? Je lichaam is uit balans en uitgeput en heeft nu juist rust en herstel nodig. Daarnaast is het probleem bij een burn-out dat je je eigen grenzen slecht kent. De kans dat je veel te veel doet is groot. Gedoseerd bewegen is een daarom betere oplossing.

#FABEL5: Ik los het zelf wel op

De verleiding is natuurlijk groot om zelf je burn-out op te lossen. Het nadeel is dat je zelf nou juist de oorzaak bent van je burn-out. Vaak hebben we een blinde vlek voor onze valkuilen. Daarnaast ben je geen professional en weet je niet alle ins en outs om op de juiste manier met een burn-out om te gaan. In de praktijk komt hierdoor een burn-out daarom vaker terug én je bent langer met je herstel bezig dan wanneer je hulp inschakelt. Het zelf oplossen lijkt misschien de gemakkelijkste weg, maar het tegendeel is waar. Zoek dus altijd hulp als je in een burn-out zit.

 

 

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out blogs:

foto bo bogaard

Aanpassen of niet?

Eergisteren ben ik naar de film over Steve Jobs geweest, de Apple man. Een groot kunstenaar met heel veel talent en een ongrijpbaar mens. Steve wist wat hij wilde en dat wat hij wilde heeft hij na veel mislukkingen bereikt. Daarna heb ik het met mijn...

Jonge man met burn-out(klachten)

Wat is het verschil tussen burn-out en burn-outklachten?

Heb je een burn-out als je last hebt van burn-outklachten? Dat hoeft niet. Wel is het een signaal om deze klachten serieus te nemen. In dit blog leggen we je het verschil uit.     Burn-outcijfers Ongeveer 16% van de werknemers loopt rond met burn-outklachten....

foto bo bogaard

Herstel op een natuurlijke manier

Ik ben dit jaar gestart met een verbouwing van mijn lichaam. Mijn ogen werden steeds zwaarder en ik besloot om een ooglidcorrectie aan te gaan. De ingreep is inmiddels gebeurd. Ik ben als persoon mentaal vrij stabiel maar ik was toch behoorlijk gespannen. Een week...

Het zit er weer bijna op!

Wat gaat een jaar toch snel voorbij. Is dat een goede beleving van de tijd of heb ik mij voort laten jagen door vluchtige momenten? Ik ga er nu even rustig voor zitten. Ik werd in februari van dit jaar 60 jaar. Voor mij werd een verrassingsfeest...