06 2095 6938 info@bofit.nl

5 hardnekkige fabels over burn-out

door | dec 4, 2017 | BoFit Burn-out Blog | 0 Reacties

Over burn-out bestaan hardnekkige fabels. Ook bij BoFit komen we die geregeld tegen. Misverstanden die uw herstel nou juist in de weg staan. Daarom hebben we de 5 hardnekkigste fabels voor u geselecteerd.

#FABEL1: Ik ben burn-out door mijn werk

Wellicht de hardnekkigste fabel die er is. Veel mensen denken dat een burn-out alleen maar komt door stressvol werk. En dat is niet juist. Een burn-out ontstaat door iedere keer over uw grenzen te gaan. Het is dus niet de stress en druk waardoor een burn-out ontstaat, maar de manier waarop u hiermee omgaat. Aanleg, karakter en omgevingsfactoren bepalen hoe u in stressvolle situaties handelt. Anders zouden al uw collega’s die dezelfde stress ervaren net zo goed burn-out zijn.

#FABEL2: Met een vakantie ben ik er zo weer bovenop

Nee, nee, nee. Een vakantie helpt u niet om van uw burn-out af te komen. Allereerst ervaren veel mensen juist stress om alles voor de vakantie te regelen. Andere voeding, hogere temperaturen en andere omstandigheden kunnen een aanslag op uw lichaam zijn. Daarnaast bent u er met een beetje rust nog niet. Als u namelijk terugkomt van vakantie stapt u zo weer uw oude patroon in. Met alle gevolgen van dien. Een vakantie zorgt er namelijk niet voor dat u de kern van uw burn-out aanpakt.

foto man op brug

#FABEL3: Als ik niets zeg, is het er ook niet

Bij BoFit komen we nog geregeld tegen dat iemand met een beginnende burn-out of stressklachten zijn omgeving niet heeft ingelicht. Een gevoel van falen of zwakte kan voorkomen dat iemand zijn of haar klachten met de partner of werkgever bespreekt. Terwijl ook hier geldt: hoe eerder u uw burn-out aanpakt, des te beter. Begrip in uw omgeving over bijvoorbeeld uw woedeaanvallen of energieprobleem zorgt voor minder confrontaties en hierdoor een sneller herstel. Maak uw burn-out daarom dus altijd bespreekbaar, beginnend met die de mensen bij wie u zich veilig voelt.

#FABEL4: Met sporten zorg ik dat ik snel uit mijn burn-out kom

Als u net burn-out bent is zo vaak mogelijk naar de sportschool gaan wel het slechtste wat u kunt doen. Waarom? Uw lichaam is uit balans en uitgeput en heeft nu juist rust en herstel nodig. Daarnaast is het probleem bij een burn-out dat u uw eigen grenzen slecht kent. De kans dat u veel te veel doet is groot. Gedoseerd bewegen is een daarom betere oplossing.

#FABEL5: Ik los het zelf wel op

De verleiding is natuurlijk groot om zelf uw burn-out op te lossen. Het nadeel is dat u zelf nou juist de oorzaak bent van uw burn-out. Vaak hebben we een blinde vlek voor onze valkuilen. Daarnaast bent u geen professional en weet u niet alle ins en outs om op de juiste manier met een burn-out om te gaan. In de praktijk komt hierdoor een burn-out daarom vaker terug én u bent er langer mee bezig dan wanneer u hulp inschakelt. Het zelf oplossen lijkt misschien de gemakkelijkste weg, maar het tegendeel is waar. Zoek dus altijd hulp als u in een burn-out zit.

Vragen? Direct Contact? Bel 0800 – 533 04 55 (gratis)

Bereikbaar van maandag t/m zaterdag. Wilt je liever gebeld of gemaild worden? Klik dan hieronder op de knop.

Wil je direct persoonlijk contact? Bel 06 – 2095 6938 voor direct contact met BoFit-coach Bo Bogaard.
Krijgt je zijn voicemail? Spreek dan je telefoonnummer in, dan belt hij je terug.

Wij nemen binnen 24 contact met je op. Ook in het weekend.